Υγεία

Φωτογήρανση: Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για πανάδες και απώλεια ελαστικότητας

Η φωτογήρανση, φαίνεται πως είναι ο κύριος ένοχος για τις αλλαγές στην εμφάνισή μας. Οι βλάβες δηλαδή που προκαλούνται στο δέρμα, εξαιτίας της αθροιστικής έκθεσης στον ήλιο και την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία στη διάρκεια της ζωής μας.

Έρευνα στην επιστημονική επιθεώρηση «Biomedicine & Aging Pathology» επισημαίνει ότι περίπου το 80 – 90% του πληθυσμού της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής εμφανίζει σημάδια φωτογήρανσης, ενώ άλλη έρευνα στην επιθεώρηση «Advanced Pharmaceutical Bulletin» επιβεβαιώνει ότι περίπου το 80% της γήρανσης στο πρόσωπο οφείλεται στην έκθεση στον ήλιο.

«Κάτι που έχουμε παρατηρήσει στα ιατρεία μας, είναι ότι μετά το καλοκαίρι αυξάνεται η ανάγκη για θεραπείες που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της φωτογήρανσης, όπως είναι οι λεπτές ρυτίδες, οι δυσχρωμίες, οι πανάδες, η τραχύτητα και η ωχρότητα στην επιδερμίδα. Εξετάζουμε επίσης πολλές γυναίκες – αλλά και άντρες – με ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα που δείχνουν πιο γηρασμένοι συγκριτικά με τη βιολογική τους ηλικία, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ασθενών καταγράφουμε καινούργιους σπίλους οι οποίοι χρήζουν παρακολούθησης με χαρτογράφηση ή αφαίρεσης», σχολιάζει η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ Αμαλία Τσιατούρα.

Συμβουλές για πρόληψη της φωτογήρανσης και της αντιγήρανσης

Η προτροπή για τη συχνή και επαναλαμβανόμενη χρήση αντηλιακού είναι πια κοινή γνώση.

Απαιτείται ωστόσο, η επιλογή αντηλιακής προστασίας με επιστημονικό τρόπο, ώστε να είναι πραγματικά αποτελεσματική, τόσο απέναντι στις συνέπειες της φωτογήρανσης όσο για να προστατεύει από πιθανές κακοήθεις βλάβες του δέρματος που σχετίζονται άμεσα με την έκθεση στον ήλιο, σημειώνει η γιατρός:

«Η ανάλυση του φωτότυπου της επιδερμίδας από τον δερματολόγο και η εκτίμηση του κινδύνου για βλάβες από την ηλιακή ακτινοβολία είναι δύο στοιχεία που βοηθούν στην καλύτερη προστασία. Σχετικά με την αντιγήρανση, αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι έχει αποδειχτεί και ερευνητικά, με παλαιότερη δημοσίευση στην επιθεώρηση «Dermatologic Surgery», πως η τακτική χρήση του αντηλιακού δεν προστατεύει μόνο το δέρμα, αλλά αντιστρέφει επίσης ως έναν βαθμό τις πιο συνηθισμένες βλάβες της φωτογήρανσης, όπως μικρές ρυτίδες και δυσχρωμίες», επισημαίνει η κα. Τσιατούρα.

Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της φωτογήρανσης και της αντιγήρανσης διαδραματίζει, επίσης, και η διατροφή. Σύμφωνα με την επιστήμονα, σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «ISRN Dermatology» επισημάνθηκε ότι τα αντιοξειδωτικά συστατικά στις τροφές μπορεί να προστατεύουν από τη φωτογήρανση και τις αλλοιώσεις που εκδηλώνονται στο δέρμα εξαιτίας της έκθεσης στον ήλιο.

«Το θέμα αυτό είναι ακόμη υπό έρευνα, αφού για να έχουν προστατευτική επίδραση στο δέρμα τα αντιοξειδωτικά που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής, θα πρέπει να τα καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό. Ωστόσο η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που περιέχουν αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που σχετίζονται με την υγεία του δέρματος, όπως βιταμίνη C και Ε, είναι έτσι κι αλλιώς ωφέλιμη για τον οργανισμό στο σύνολό του», προσθέτει η Δρ Αμαλία Τσιατούρα.

Δύο τελευταία basic αλλά πάντα χρήσιμα tips για την πρόληψη της φωτογήρανσης είναι η καλή ενυδάτωση του οργανισμού που συμβάλλει στην υγεία και την ελαστικότητα της επιδερμίδας, αλλά και η καθημερινή χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου με προστατευτικά φίλτρα, καθώς εκτός από τα ίδια τα μάτια προστατεύουν επίσης το λεπτό και ευαίσθητο δέρμα της περιοχής από πρόωρη γήρανση και δημιουργία λεπτών ρυτίδων.

Πηγή: iatropedia

To άρθρο Φωτογήρανση: Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για πανάδες και απώλεια ελαστικότητας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button