Οικονομία

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ «αναστέλλουν» προγράμματα βοήθειας στον Νίγηρα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέστειλε προγράμματα βοήθειας στην κυβέρνηση του Νίγηρα μετά την κατάληψη της εξουσίας από πραξικοπηματίες την περασμένη εβδομάδα, όμως θα συνεχίσει τη «ζωτικής» σημασίας χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας, γνωστοποίησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν χθες Παρασκευή.

Η Ουάσινγκτον «αναστέλλει ορισμένα προγράμματα διεθνούς βοήθειας που ωφελούσαν την κυβέρνηση του Νίγηρα», ανέφερε ο Μπλίνκεν στην ανακοίνωση Τύπου που αναρτήθηκε από τις υπηρεσίες του στον ιστότοπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πάντως «οι παραδόσεις ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας και βοήθειας σε τρόφιμα θα συνεχιστούν», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.

Το βράδυ της Τετάρτης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε την άμεση αποχώρηση από τη χώρα όλων των μελών του διπλωματικού προσωπικού του στη Νιαμέ που δεν θεωρείται απόλυτα απαραίτητα, καθώς και των μελών των οικογενειών των διπλωματών.

Στην ανακοίνωση, ο Μπλίνκεν, που έχει συνομιλήσει αρκετές φορές με τον ανατραπέντα πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ μετά το πραξικόπημα, ανέφερε πως η κυβέρνησή του εννοεί να «συνεχίσει τις δραστηριότητές της στον Νίγηρα όπου είναι εφαρμόσιμο, συμπεριλαμβανομένων των διπλωματικών δραστηριοτήτων και των επιχειρήσεων ασφαλείας, για την ασφάλεια των αμερικανών δημοσίων λειτουργών».

Η χορήγηση βοήθειας στην κυβέρνηση «εξαρτάται από τη δημοκρατική διακυβέρνηση και τον σεβασμό της συνταγματικής τάξης» στον Νίγηρα, συνέχισε, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον θα «συνεχίσει την επανεξέταση της βοήθειας και της συνεργασίας [της] ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης» στη χώρα της Αφρικής.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδίκασε έντονα την ανατροπή του προέδρου Μπαζούμ από τους στρατιωτικούς, όμως –αντίθετα με τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες– δεν διέταξε εκκένωση παρά την Τετάρτη και δεν ανέστειλε τη βοήθειά της στη Νιαμέ, που ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια δολάρια, παρά χθες.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Washington Post, ο ανατραπείς πρόεδρος Μπαζούμ ανέφερε ότι «η διεθνής βοήθεια αντιπροσωπεύει το 40%» του εθνικού προϋπολογισμού.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει περίπου 1.000 στρατιωτικούς στον Νίγηρα στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων στο Σαχέλ.

Την Παρασκευή, αξιωματικοί των ένοπλων δυνάμεων των χωρών μελών της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO) ανακοίνωσαν πως είναι έτοιμοι να επέμβουν στρατιωτικά εναντίον των πραξικοπηματιών που κατέλαβαν την εξουσία την 26η Ιουλίου, την ώρα που το νέο καθεστώς στη Νιαμέ ανακοίνωνε τη διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button