Υγεία

Ελαιόλαδο: Γιατί είναι απαραίτητο για τον οργανισμό και ποιά είναι τα οφέλη για την υγεία

Το ελαιόλαδο έχει αποτελέσει σημαντικό μέρος της μεσογειακής διατροφής για χιλιάδες χρόνια και είναι γνωστό για τις ωφέλιμες του ιδιότητες για την υγεία. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία είναι «καλά» λιπαρά που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Το ελαιόλαδο είναι επίσης μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως ειδικά το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περιέχει πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά και λιπαρά οξέα που ασκούν ευεργετικές δράσεις στον οργανισμό.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων τροφίμων Food Data Central του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA), το 69% των λιπαρών που υπάρχουν στο ελαιόλαδο είναι μονοακόρεστα και το 9% πολυακόρεστα.

Το κύριο μονοακόρεστο λιπαρό οξύ που περιέχει, είναι το ελαϊκό οξύ. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό μειώνει τη φλεγμονή και ασκεί κατασταλτικές επιδράσεις στα γονίδια που σχετίζονται με τον καρκίνο. Επιπλέον, τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι αρκετά ανθεκτικά στη θερμότητα, οπότε αποτελούν υγιεινή επιλογή για το μαγείρεμα.

Καρδιαγγειακά οφέλη: Το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς μειώνει τα επίπεδα LDL (της «κακής» χοληστερίνης) και αυξάνει τα επίπεδα HDL (της «καλής» χοληστερίνης).

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ενώσεις που μπορούν να προστατεύσουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες και να προωθήσουν την υγεία των κυττάρων.

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Πολλές φορές, το ελαιόλαδο έχει συσχετιστεί με τη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Βοηθά στην πέψη: Το ελαιόλαδο μπορεί να προωθήσει την υγεία του πεπτικού συστήματος και να μειώσει τον κίνδυνο για πεπτικές διαταραχές.

Τα οφέλη του ελαιόλαδου δεν τελειώνουν εδώ. Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα καλύτερα μελετημένα τρόφιμα και έχει βρεθεί πως μπορεί να παράσχει και άλλα οφέλη. Μεταξύ άλλων:

– Σε μέτριες ποσότητες σχετίζεται με διευκόλυνση της απώλειας βάρους.

– Μπορεί να προστατεύει την υγεία του εγκεφάλου και τη μνήμη.

– Μπορεί να προστατεύει από τον τύπου 2 διαβήτη, καθώς ασκεί ωφέλιμες επιδράσεις τόσο στη γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος όσο και στην ινσουλίνη.

– Μπορεί να προστατεύει από μερικές μορφές καρκίνου, διότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες του μειώνουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου στα κύτταρα..

– Μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μειώνοντας τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Θρεπτικά αξία

Φυσικά το ελαιόλαδο ως λίπος αποδίδει πολλές θερμίδες (ανέρχονται σε 9 ανά γραμμάριο). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι διαιτολόγοι συνιστούν να μην… κολυμπούν τα φαγητά και οι σαλάτες μας στο λάδι.

Για να καταλάβετε πόσες θερμίδες περιέχει αρκεί να αναλογισθείτε ότι μία (1) κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο παρέχει 120 θερμίδες. Αν λοιπόν εσείς βάζετε 4 κουταλιές στη σαλάτα σας, θα καταναλώσετε 480 θερμίδες μόνο από το λάδι! Περιορισθείτε λοιπόν σε 1 ή το πολύ 2.

Το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικό συμπλήρωμα των λαχανικών, διότι βοηθεί τον οργανισμό μας να απορροφήσει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες τους, όπως η Α, η D, η Ε και η Κ.

To άρθρο Ελαιόλαδο: Γιατί είναι απαραίτητο για τον οργανισμό και ποιά είναι τα οφέλη για την υγεία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button