Τεχνολογία

Δραματική η κατάσταση στην Καρδίτσα

Μια απέραντη θάλασσα από λάσπη που εκτείνεται σε όλο το μήκος και το πλάτος του κάμπου της Καρδίτσας είναι η δραματική εικόνα που βλέπει κανείς από ψηλά μετά το ξέσπασμα της κακοκαιρίας Daniel πάνω από την κεντρική Θεσσαλία. Μετά την πτώση του αναχώματος στον ποταμό Καράμπαλη, στο ίδιο ακριβώς σημείο που είχε σπάσει και το 2020 με την κακοκαιρία Ιανός τα νερά όρμησαν στο κέντρο της Καρδίτσας αλλά μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες των συνεργείων και των κατοίκων ανασχεδιάστηκαν με αυτοσχέδια αναχώματα και εξετράπη η πορεία τους προς τα νότια.

Την ίδια ώρα τα γειτονικά Τρίκαλα πλήττονταν εξίσου με αποτέλεσμα να εκκενωθούν οικισμοί και να ζητηθεί από κατοίκους να βρουν καταφύγιο στα υψηλότερα σημεία των σπιτιών τους. Ο ποταμός Πηνειός που εδώ και αιώνες αποτελεί την φυσιολογική απορροή των υδάτων από την κεντρική Θεσσαλία προς την θάλασσα είναι ήδη υπερφορτωμένος από την νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να απορροφήσει τις απορροές από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, η κατάσταση στην περιφέρεια της Καρδίτσας είναι δραματική. Κατά τη διάρκεια της νύχτας συνεργεία και ομάδες εθελοντών από κατοίκους προσπάθησαν και κατάφεραν να σηκώσουν αναχώματα ώστε να εμποδίσουν τα νερά του ποταμού Καράμπαλη να πλημμυρίσουν την πόλη της Καρδίτσας.

Τα νερά λοιπόν που εμποδίστηκαν από τα αναχώματα που στήθηκαν την νύκτα οδηγήθηκαν προς το ποταμό Γαβρά και από εκεί νότια. Πλημύρισαν λοιπόν Σταυρός, Πρόδρομος, Μακρυχώρι και Μυρίνη.

Στο ύψος του Συκεώνα από την άλλη πλευρά τα νερά πλημμύρισαν το Ριζοβούνι, το Προάστιο, τα Καλογριανά. Ο συνδυασμός αυτών των δύο υδάτινων μετώπων ακολούθησε την φυσιολογική απορροή προς τον Πηνειό όπου όλα τα τοπικά ποτάμια, οι χείμαρροι και τα ρεύματα εκτονώνονται. Μόνον που ο Πηνειός ήδη από την Τετάρτη είναι εξαιρετικά φορτωμένος με αποτέλεσμα την δραματική μείωση της δυνατότητας του να απορροφήσει όλον το επιπλέον φόρτο. Το αποτέλεσμα είναι να πλημμυρίσει ο κάμπος στη Μεταμόρφωση, τον Βλοχό και τον Παλαμά.

Εγκλωβισμένοι κάτοικοι στο Βλοχό Καρδίτσας απευθύνουν έκκληση για πόσιμο νερό

Έκκληση για βοήθεια προς όλες τις αρμόδιες Αρχές, απευθύνουν δεκάδες κάτοικοι του Βλοχού στην Καρδίτσα που παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα σε μια εκκλησία, στη θέση Άγιος Αθανάσιος στο Στρογγυλοβούνι.

Όπως γνωστοποίησε κάτοικος της περιοχής σε επικοινωνία που είχε με την ιστοσελίδα της «Ζούγκλας», περίπου 200- 300 κάτοικοι του χωριού παραμένουν εδώ και πολλές ώρες εγκλωβισμένοι μέσα στην εκκλησία, στερούμενοι ακόμη και βασικές ζωτικές ανάγκες, καθώς δεν έχουν να πιούν ούτε νερό.

Ανάμεσα στους εγκλωβισμένους υπάρχουν και πολλά μικρά παιδιά με τις οικογένειες τους, τα οποία γίνεται αντιληπτό πως βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Διαμέσου της παραπάνω επικοινωνίας οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι στο Βλοχό του νομού Καρδίτσας, απευθύνουν έκκληση ζωής, προκειμένου να τους σταλούν μπουκάλια νερού αλλά και λίγα τρόφιμα από αέρος μέσω κάποιου ελικοπτέρου, ούτως ώστε να μην υποφέρουν περαιτέρω τουλάχιστον τα παιδιά, μέχρι να μπορέσουν τα σωστικά συνεργεία που επιχειρούν στην περιοχή, να τους απεγκλωβίσουν.

Η στάθμη του νερού έχει ανέβει επικίνδυνα στην περιοχή, και είναι χαρακτηριστικό πως έχουν καλυφθεί ως τις στέγες τους δεκάδες σπίτια.

 

 

Εκατοντάδες οι εγκλωβισμένοι – Πληροφορίες και για αγνοούμενους

Κάτοικοι στο χωριό Παλαμά βρίσκονται εγκλωβισμένοι πάνω σε στέγες σπιτιών ενώ υπάρχουν αναφορές και για αγνοούμενους. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία κατοίκου στον Alpha ο οποίος λέει: «Ένα πέλαγος στην κυριολεξία. Θέλουμε βοήθεια, να έρθουν να μας πάρουν. Είμαστε στο κοινοτικό γραφείο, πάνω στην ταράτσα. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε φαγητό», δήλωσε.

«Κινδύνευσαν και άνθρωποι και χάρη στη βοήθεια δύο ατόμων που είχαν βάρκες, πήγαν και τους έσωσαν. Ολη νύχτα καλούσαμε να έρθουν να μας βοηθήσουν. [Δεν ήρθε] κανείς, τίποτα». «Είμαστε γύρω στα 60 άτομα [δεν έχει σταθερότητα το κτίριο, το νιώθω να κουνιέται]. Περίπου 300 άνθρωποι κατοικούν στην κοινότητα. Κάποιοι έχουν φύγει, εμείς μείναμε για να σώσουμε ό,τι καταφέρουμε. Υπάρχουν όμως και αγνοούμενοι».

 

 

Κατέρρευσαν δέκα σπίτια στο Μορφοβούνι του δήμου Πλαστήρα

Στο Μορφοβούνι του δήμου Λίμνης Πλαστήρα κατέρρευσαν δέκα σπίτια, ενώ αλλά έχουν υποστεί ζημιές. Το δίκτυο ύδρευσης είναι σχεδόν κατεστραμμένο, όπως και τα οδικά δίκτυα.

Στον ορεινό δήμο Αργιθέας δεν υπάρχει ρεύμα και τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανατολική Αργιθέα, καθώς και η μισή ενότητα Αχελώου. Η Δυτική Αργιθέα είναι αποκομμένη προς το Μουζάκι διότι έπεσε η γέφυρα Αργύρη. Επίσης κόπηκε και ο δρόμος στο χωριό Αργιθέα.

Περίπου 200 κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στην Κυψέλη. Αυτοκίνητο προσεγγίζει το χωριό, ενώ υπάρχει ένα κομμάτι που θέλει τρακτέρ.

Ήδη ο δήμος έχει μεριμνήσει να μεταφερθούν όλοι όσοι επιθυμούν στους Σοφάδες με λεωφορείο, γιατί ζήτησαν οι ίδιοι να φιλοξενηθούν σε συγγενικά πρόσωπα. Προβλήματα υπάρχουν και στο Ερμητσι.

Επίσης έχουν δεσμευτεί πάνω από 100 δωμάτια στα Λουτρά Σμοκόβου για να φιλοξενηθεί κόσμος αν το επιθυμεί.

Στη διάρκεια τη νύχτας έγιναν τρεις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού. Είχαν πέσει μέσα σε κανάλια στην περιοχή Γεφυριών πατέρας και γιος, και ένας στη περιοχή Ερμητσίου. Τα δύο πρώτα προσεγγίστηκαν με βάρκα της ΕΜΑΚ.

Συγκλονιστική διάσωση παιδιών στον Παλαμά

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που καταφθάνουν από τον Παλαμά Καρδίτσας με βίντεο να δείχνει τις απέλπιδες προσπάθειες πατέρα να διασώσει τα παιδιά του ενώ το νερό έχει φτάσει μέχρι το λαιμό του. Στα πλάνα φαίνεται ο άνδρας να έχει βάλει το μικρότερο παιδί του μαζί με το σκυλάκι τους σε ένα φουσκωτό στρώμα ενώ το άλλο κρατιέται από την άκρη του, μεταφέροντας τα για να τα σώσει.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button