Οικονομία

Εμπόδια στη διασύνδεση ταμειακών με τα POS – Στο τραπέζι πιθανή παράταση στις προθεσμίες

Εμπόδια συναντά στην πορεία της η υποχρεωτική διασύνδεση 400.000 ταμειακών μηχανών με τα POS και όλα δείχνουν ότι μπαίνει ξανά στο τραπέζι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του μέτρου.

Σήμερα μάλιστα αναμένεται ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής να έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των παρόχων των φορολογικών μηχανισμών, των POS και των εταιρειών υποστήριξης λογισμικού, όπου και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, όλες οι πλευρές στην συνάντηση θα θέσουν τα δεδομένα που υπάρχουν στην αγορά σχετικά με την αντικατάσταση και αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών καθώς και τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για την διασύνδεση των μηχανισμών με τα POS.

Σύμφωνα με το σχέδιο που είχαν ανακοινώσει στο τέλος Μαρτίου 2023 το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, η αναβάθμιση των 400.000 ταμειακών μηχανών η οποία απαιτείται για τη διασύνδεση με τα POS θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023 για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο μέχρι 100.000 ευρώ και μέχρι το τέλος Ιουλίου 2023 για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.

Παράλληλα περίπου 140.000 φορολογικοί μηχανισμοί θα πρέπει να αποσυρθούν μέχρι τον Οκτώβριο 2023 και να αντικατασταθούν από νέους μηχανισμούς οι οποίοι αποθηκεύουν όλα τα ποσά στη φορολογική τους μνήμη, εκδίδουν σχετικές αναφορές και διαβιβάζουν απευθείας, και όχι μέσω υπολογιστή τις συναλλαγές στην ΑΑΔΕ.

Είναι πολύ πιθανό στην σημερινή συνάντηση θα αποφασιστεί ακόμη και παράταση των σχετικών προθεσμιών. Θα εξεταστεί διεξοδικά αν θα τηρηθεί ή όχι το χρονοδιάγραμμα ή θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των συστημάτων και η διασύνδεση των ταμειακών με τα POS η οποία αναμένεται να κλείσει παράθυρα φοροδιαφυγής και να περιορίσει τα κόλπα με τη μη έκδοση αποδείξεων.

Στο μεταξύ, με νέα απόφαση της ΑΑΔΕ, τροποποιήθηκε το «πρωτόκολλο επικοινωνίας» των POS με τις ταμειακές μηχανές. Η νέα διαδικασία η οποία θα πρέπει υποχρεωτικά να αρχίσει να εφαρμόζεται μετά τη λήξη των προθεσμιών διασύνδεσης ταμειακών και POS γίνεται σε πέντε βήματα:

1. Η συναλλαγή ξεκινά από την ECR . Ο χειριστής επιλέγει πληρωμή με κάρτα και η ECR στέλνει σχετικό αίτημα στο EFTPOS.

2. Το EFTPOS επιβεβαιώνει αμέσως στην ECR το αίτημα λήψης του αιτήματος θέτοντάς τη σε αναμονή του τελικού αποτελέσματος.

3. Το EFTPOS συνδέεται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών για online έγκριση ή εγκρίνει Offline ή απορρίπτει offline ή διακόπτει τη συναλλαγή.

4. Το EFTPOS αποκρίνεται στην ECR με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Στην έγκριση αποστέλλει στοιχεία της συναλλαγής. Το τελικό αποτέλεσμα στέλνεται άμεσα στην ECR πριν την έναρξη εκτύπωσης από το EFTPOS. Εφόσον η ECR το υποστηρίζει στα στοιχεία της συναλλαγής περιλαμβάνονται και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης του EFTPOS από την ECR.

5. Η ECR επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Αν αυτή η επιβεβαίωση δεν φτάσει στο EFTPOS για οποιοδήποτε λόγο, το EFTPOS θέτει σήμανση στη συναλλαγή αυτή ότι δεν έχει πλήρως διεκπεραιωθεί ως προς την ECR.

Στις βασικές παραδοχές και περιορισμούς της απόφασης ορίζεται:

Μόνο από την ECR ( Electronic Cash Register , όρος ταυτόσημος με την έννοια ταμειακή μηχανή , ΦΗΜ ή οποιοδήποτε νόμιμο φορολογικό σύστημα έκδοσης αποδείξεων λιανικής), μπορεί να ξεκινήσει νέα χρεωστική συναλλαγή ( αγορά, αγορά με δόσεις, καταχώριση προέγκρισης, mailorder). To EFTPOS έχει κλειδωμένο πληκτρολόγιο και μενού για πραγματοποίηση χρεωστικών συναλλαγών.

Αν εξαιτίας βλάβης του ECR ή βλάβης επικοινωνίας ECR-EFTPOS, το EFTPOS έχει πραγματοποιήσει χρεωστικές συναλλαγές οι ο9ποίες δεν έχουν καταχωρηθεί στην ECR , τότε προβλέπεται υποχρεωτική διαδικασία αποστολής των συναλλαγών από το EFTPOS στην ECR μετά την αποκατάσταση της βλάβης. Το EFTPOS διατηρεί επί μακρόν τα πιο βασικά στοιχεία των συναλλαγών αυτών σε ξεχωριστό αρχείο για σκοπούς εκ των υστέρων ελέγχου και επαλήθευσης.

Τα EFTPOS θα πρέπει να τηρούν αρχεία καταγραφής συμβάντων με την ακόλουθη προτεραιότητα και ανάλογα με τις δυνατότητές τους σε χώρο αποθήκευσης και υπολογιστική ισχύ:

  • προβλήματα επικοινωνίας ή λάθη συστήματος (υποχρεωτικά)
  • ενέργειες χειριστών που αφορούν τη διασύνδεση (υποχρεωτικά)
  • βασικά στοιχεία συναλλαγών
  • πλήρη καταγραφή ανταλλασσόμενων μηνυμάτων

Στην περίπτωση που αποδίδεται στον εργαζόμενο φιλοδώρημα μέσω κάρτας, υπάρχει η δυνατότητα συγκεκριμένης επιλογής καταχώρισης φιλοδωρήματος στο EFTPOS και αυτόνομης εκτέλεσης με την πληκτρολόγηση ποσού φιλοδωρήματος (amount tip) ενώ προβλέπεται υποχρεωτική διαδικασία αποστολών των συναλλαγών αυτών στην ECR. Τα ποσά των φιλοδωρημάτων τηρούνται ως εκκρεμείς συναλλαγές και αποστέλλονται στην ECR ως πακέτα (tip amount) , η ECR επιστρέφει ACK -RESULT στο EFTPOS για κάθε εκκρεμή εγγραφή ώστε να μπορεί το EFTPOS να κλείσει το πακέτο.

Η επικοινωνία δεν περιλαμβάνει σε καμία περίπτωση ευαίσθητα δεδομένα συναλλαγής, όπως τον αριθμό της κάρτας, το όνομα κατόχου, cvv2 ή track2.

To άρθρο Εμπόδια στη διασύνδεση ταμειακών με τα POS – Στο τραπέζι πιθανή παράταση στις προθεσμίες δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button