Υγεία

Ποιος ο λόγος που «τσιμπολογάμε» και πώς μπορούμε να κόψουμε αυτή τη συνήθεια

Η διαιτολόγος και διατροφολόγος, Άννα Κόμπου, μίλησε στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» για τους λόγους που «τσιμπολογάμε», αλλά και με ποιόν τρόπο μπορούμε να κόψουμε αυτή τη συνήθεια που επηρεάζει τη διατροφή μας.

Η διαιτολόγος και διατροφολόγος Άννα Κόμπου εξήγησε πως το τσιμπολόγημα είναι η διατροφική συμπεριφορά, η οποία πρόκειται για επαναλαμβανόμενη κατανάλωση μικρής ποσότητας τροφής, σνακ, ανάμεσα στα γεύματα.

«Το πρόβλημα με το τσιμπολόγημα είναι ότι απορρυθμίζει το γλυκαιμικό δείκτη. Πώς το κάνεις αυτός Τρώγοντας συνήθως κάτι που είναι πάρα πολύ πλούσιο σε υδατάνθρακες ή σε σάκχαρα, και ανεβάζεις απότομα το γλυκαιμικό σάκχαρο.

Άρα θα πέσει απότομα γλυκαιμικός δείκτης και το αποτέλεσμα είναι αυτή η πτώση να σου ξανά δημιουργήσει την ανάγκη για φαγητό».

Όπως εξήγησε, μάλιστα, η ειδικός, από το τσιμπολόγημα επηρεάζεται και το βάρος μας. Όπως ανέφερε η κ. Άννα Κόμπου, οι βιολογικοί παράγοντες που μας ωθούν σε αυτό, έχουν να κάνουν με κάποιες παθήσεις, όπως είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη.

«Δημιουργείται η ανάγκη για σνακ που είναι υψηλά σε υδατάνθρακες και σάκχαρα και το αποτέλεσμα είναι το τσιμπολόγημα ενός τρόφιμου, το οποίο θα δώσει άμεση ενέργεια. Σε αυτό μπορεί να σε οδηγήσει ακόμα και η κούραση.

Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν τη σχέση της οθόνης και την κατανάλωση σνακ. όταν καθόμαστε μπροστά σε μία τηλεόραση και βλέπουμε μία ταινία καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα σνακ ασυναίσθητα, διότι ο εγκέφαλός μας είναι απασχολημένος με αυτό που παρακολουθεί. Δεν τρώμε συνειδητά εκείνη τη στιγμή, άρα δεν μπορεί και το σώμα να ‘ακούσει’ το αίσθημα του κορεσμού και ο εγκέφαλος να το αντιληφθεί».

{“@context”:”http://schema.org”,”@type”:”VideoObject”,”name”:” «Όλα για τη Ζωή μας»: Ποιος ο λόγος που «τσιμπολογάμε» και πώς μπορούμε να κόψουμε αυτή τη συνήθεια”,”description”:”Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, Μαρία Ηλιάκη, και η διαιτολόγος & διατροφολόγος, Άννα Κόμπου, μίλησαν στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» για τους λόγους που «τσιμπολογάμε» αλλά και πώς μπορούμε να κόψουμε αυτή τη συνήθεια.”,”thumbnailUrl”:”https://isthumbs.glomex.com/dC1jNWN5MW53cGJ5bnQvMjAyMy8xMC8wOC8wNi8zN18xOV82NTIyNGUxZjU3ODAwLmpwZw==/profile:player-960×540″,”duration”:”PT27M59S”,”uploadDate”:”2023-10-08T06:44:24.000Z”,”embedUrl”:”https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-cw2uhwwjhhk1″,”provider”:{“@type”:”Organization”,”name”:”glomex GmbH”,”logo”:{“@type”:”ImageObject”,”url”:”https://player.glomex.com/logo_v@2x.png”,”width”:136,”height”:146}}}

 

Πώς μπορούμε να κόψουμε αυτή τη συνήθεια

Η κ. Άννα Κόμπου εξήγησε πως οι διαιτολόγοι μπορούν να εντοπίσουν την αιτία της διατροφικής συμπεριφοράς. «Πολλές φορές το τσιμπολόγημα λειτουργεί ως απάντηση στο στρες, στην κόπωση, την ψυχική θλίψη, τη μοναξιά.

Σίγουρα υπάρχει ψυχολογικό υπόβαθρο, το οποίο εξυπηρετεί αυτές τις συμπεριφορές. Ένα καμπανάκι είναι το η βραδινή υπερφαγία, θα σηκωθεί κάποιος από το κρεβάτι του και θα πάει στο ψυγείο. Εκεί κάτι δεν πάει καλά εκεί και μπορεί να έχουμε και διαταραχή».

Όπως είπε η ειδικός, ρόλο παίζει και το οπτικό κομμάτι, όταν δηλαδή έχουμε σνακ τριγύρω μας.
Επίσης, αν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά, το πρωί θα αισθανθούμε κόπωση και η απάντηση είναι η ενέργεια, δηλαδή τα τρόφιμα που έχουν υδατάνθρακες.

Επιπλέον, όπως εξήγησε πολλές φορές η αίσθηση της πείνας και η αίσθηση της δίψας μπερδεύονται, και αυτό αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα που μας ωθεί στο τσιμπολόγημα.

To άρθρο Ποιος ο λόγος που «τσιμπολογάμε» και πώς μπορούμε να κόψουμε αυτή τη συνήθεια δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button