Πολιτική

Δεν παρέλαβε τη διερευνητική εντολή ο Αλέξης Τσίπρας


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Μαΐου 2023, 09:04

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλαβε τη διερευνητική εντολή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετέβη σήμερα (23/5) το πρωί στις 11:00 στο Προεδρικό Μέγαρο ώστε να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για να του δοθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, την οποία ωστόσο ο ίδιος επέστρεψε άμεσα.

«Όπως γνωρίζετε δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση οπότε δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Όπως έχω πει, το Σύνταγμα προβλέπει τη συνέχεια με σαφή τρόπο. Ελπίζω ότι οι επόμενες εκλογές θα μας δώσουν κυβέρνηση. Αλλά τώρα θα τηρήσουμε όλοι αυτά που λέει το Σύνταγμα. Σας ευχαριστώ που ήρθατε εδώ», ήταν η απάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ανάλογη αναμένεται και η στάση του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ καθώς όπως διαμηνύουν από τη Χαριλάου Τρικούπη «η εντολή είναι πλέον κενή περιεχομένου».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, 22/5, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε την διερευνητική εντολή που του δόθηκε καθώς όπως είχε ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Πλέον, ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των εκλογών στις 25 Ιουνίου και τα κόμματα έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στο να οργανώσουν νέα στρατηγική ενόψει της επανέναρξης του προεκλογικού αγώνα, βάσει των δεδομένων που έδειξε η κάλπη της 21ης Μαΐου.

 

Για «οδυνηρό σοκ» έκανε λόγο ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν κράτησα τη διερευνητική εντολή καθώς δεν προκύπτουν συσχετισμοί, μια σημαντική ευκαιρία χάθηκε με την απλή αναλογική, χάθηκε πριν τις εκλογές. Δεν έχω λόγο να κρύψω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ένα απρόσμενα οδυνηρό σοκ, φοβάμαι πως και για την κοινωνία είναι οδυνηρό, ακόμη και για όσους ψήφισαν τη ΝΔ δεδομένου πως διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν θα έχουμε ασφυκτικές συνθήκες για τη Δημοκρατία με μια κυβέρνηση που απέδειξε πως δεν σέβεται τη Δημοκρατία και τον πλουραλισμό.

Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα, να δούμε πώς θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών. Θα ασχοληθούμε με τις πληγές της κοινωνίας. Πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας. Οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες αλλά οι ήττες έναν. Αναλαμβάνω ακέραιη την ευθύνη, αλλά αυτό σημαίνει πως στέκομαι και δίνω τη μάχη. Θέλω να ζητήσω και μια συγγνώμη από όσους πληγώσαμε και να υποσχεθώ πως θα δώσουμε μαζί και όρθιοι αυτή τη μάχη για να μην έχουμε μια ηγεμονική και αλαζονική κυβέρνηση και να παραμείνει η αριστερά βασικός εκφραστής των κοινωνικών διεκδικήσεων», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Μαΐου 2023, 11:45

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button