Πολιτική

Σκέψεις για μαζική αποχή σε χωριό του Έβρου – Απογοητευμένοι για ίντερνετ και ιατρείο

Την αγανάκτησή τους εξακολουθούν να εκφράζουν οι κάτοικοι του χωριού Αγριάνη του δήμου Σουφλίου στον Έβρο, οι οποίοι σκέφτονται έντονα να απέχουν μαζικά από την εκλογική διαδικασία, με στόχο όπως λένε, να στείλουν μήνυμα προς την κυβέρνηση για τα άλυτα -αλλά ζωτικής σημασίας- προβλήματά τους.

Ήταν Νοέμβριος του 2022 όταν η Κοινότητα της Αγριάνης, μέσω του προέδρου εξήγγειλε για πρώτη φορά τα παράπονά της για τις συνθήκες διαβίωσης των συνολικά 600 κατοίκων, εκ των οποίων οι 400 έχουν δικαίωμα ψήφου. Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την ανακοίνωση ήταν μονάχα δύο: Ίντερνετ και κατασκευή αγροτικού ιατρείου. Σύμφωνα με τους ίδιους, ομολογουμένως «φωνάζουν» δικαιωματικά, καθώς εδώ και χρόνια η Αγριανή παραμένει πίσω από τον… κόσμο, με ταχύτητες 1,2 mpbs στο διαδίκτυο, ενώ για το ιατρείο διαχρονικά επιζητούν να βρεθεί λύση, καθώς επισημαίνουν ότι έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές μέχρι να μεταφερθεί κάποιος ασθενής – τραυματίας προς τα γειτονικά νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο θέμα ίντερνετ, ακόμη και σήμερα οι κάτοικοι του χωριού αναγκάζονται να ανεβαίνουν στα γύρω βουνά ώστε να έχουν σήμα για να μπορούν να επικοινωνήσουν, ένα ζήτημα το οποίο σε όλα τα υπόλοιπα χωριά του δήμου έχει λυθεί, ενώ στην Αγριάνη, όχι. Και όλα αυτά, εν έτει 2023.

«Τα ζητάμε ώστε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια»

«Πήραμε την απόφαση ότι δεν θα πάρουν ψήφο οι πολιτικοί που μας λένε ψέματα εδώ και τόσο καιρό. Μας υποσχέθηκαν ότι θα γίνουν έργα, τα οποία δεν είναι καν μεγάλα πρότζεκτ, απλώς τα ζητάμε ώστε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στην καθημερινότητά μας», ανέφερε στο ThessToday.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας, Αλή Σαλή Ογλού, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι «ακόμη και το αγροτικό ιατρείο το ζητάμε έτσι ώστε να μπορεί να περνάει μια φορά την εβδομάδα κάποιος γιατρός για να φροντίζει τους ηλικιωμένους του χωριού».

Η ανάγκη της τεχνολογίας σύμφωνα με τον κ. Σαλή Ογλού προέκυψε μέσα στην πανδημία, όταν συνολικά 60 μαθητές Δημοτικού και 120 μαθητές σε Β’ – Γ’ Εκπαίδευση είδαν την υπόλοιποι κοινωνία να προχωρά με τηλεκπαίδευση, ενώ οι ίδιοι αναγκάζονταν να διανύουν χιλιομετρικές αποστάσεις ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο… διαδίκτυο.

«Όλες οι γύρω περιοχές έχουν αναβαθμιστεί διαδικτυακά και μόνο η Αγριάνη έμεινε εκτός. Δηλαδή, υπάρχουν χωριά με 10 κατοίκους που εντάχθηκαν σε επιδοτούμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και τους άλλαξαν τις γραμμές με οπτικές ίνες και τώρα έχουν διαδίκτυο με ταχύτητα 50 mbps, ενώ εμείς ακόμη δεν μπορούμε να κάνουμε το παραμικρό και παραμένουμε στο έλεος του Θεού», τόνισε.

Εκφράζοντας, λοιπόν, την απογοήτευσή τους ως προς την αντιμετώπισή τους από την κυβέρνηση, οι 400 ντόπιοι του χωριού σκέφτονται να απέχουν από τα εκλογικά τους δικαιώματα. «Γι’ αυτό πήραμε την απόφαση, δεν νιώθουμε ότι είμαστε ισάξιοι με το υπόλοιπο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας» πρόσθεσε.

Πηγή: Thesstoday.gr

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button