Υγεία

Πώς η πανδημία επηρέασε την κατανάλωση αλκοόλ – Από τα πάρτι στον καναπέ

Η κατανάλωση αλκοόλ παραμένει σε υψηλά ποσοστά, παρά το γεγονός ότι τα πάρτι με ποτά έχουν γίνει πιο σπάνια στην πανδημία. 

Σύμφωνα με τον Φαλκ Κίφερ, γιατρό για θέματα εθισμού και διευθυντή στο Κεντρικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας στο Μανχάιμ, η μέση κατανάλωση αλκοόλ στη Γερμανία σε σύγκριση με την εποχή πριν από την πανδημία έχει μειωθεί γενικά αλλά έχει αυξηθεί σε ορισμένες συγκεκριμένες ομάδες.

Από τα πάρτι, αλκοόλ στον καναπέ

Και συγκεκριμένα σε «άτομα που ήδη έπιναν τακτικά αλκοόλ στο σπίτι απλά για να περάσουν ένα ωραίο βράδυ ή για να ξεπεράσουν τη μοναξιά, την πλήξη ή τις ανησυχίες», λέει. Για τη Γερμανία αυτό σημαίνει ότι «περίπου το 25% των ενηλίκων που έπιναν πάνω από το μέσο όρο πριν από την πανδημία αύξησαν την κατανάλωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Σύμφωνα με μελέτη του Κεντρικού Ινστιτούτου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Νυρεμβέργης, το 37%  από τους περισσότερους από 2.000 ερωτηθέντες ανέφεραν ότι αύξησαν την κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με πριν. Παρόμοια εικόνα προέκυψε και για τη χρήση καπνού.

Το αλκοόλ παίζει ρόλο σε 200 ασθένειες

Σύμφωνα με την Κράιντερ, η κατανάλωση αλκοόλ είναι πάντα επικίνδυνη. «Είναι ένα δηλητήριο που εισχωρεί στα κύτταρα και αυτό είναι επιβλαβές. Παίζει ρόλο σε περίπου 200 ασθένειες. Το περίφημο ποτήρι κόκκινο κρασί είναι ένα παραμύθι» λέει. Αν οι ενήλικες θέλουν πάντως να πιουν, αυτό δεν θα πρέπει να ξεπερνάει για τις γυναίκες τα 12 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα (περίπου 0,3 του λίτρου μπύρα ή 0,15 του λίτρου κρασί). Για τους άνδρες ισχύει το διπλάσιο.

Προϋπόθεση σύμφωνα με το DHS είναι πάντως πως θα υπάρχουν δύο έως τρεις ημέρες χωρίς αλκοόλ την εβδομάδα. Τώρα βέβαια στις γιορτές ακόμα κι αν πιει κανείς λίγο παραπάνω θα πρέπει και πάλι να μην το παρακάνει.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button