Υγεία

Η μεσογειακή διατροφή κάνει καλό στις αρθρώσεις σας

Η κατανάλωση τροφίμων που μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα συνδέεται σε βάθος χρόνου με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων καρδιαγγειακών προβλημάτων και χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης. Μπορεί όμως μια διατροφή πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις τροφές να κάνει καλό στις αρθρώσεις σας;

Με το όνομα Αρθρίτιδα ορίζεται μια ομάδα 100 περίπου παθήσεων που προκαλούν βλάβη στις αρθρώσεις, κάτι που οδηγεί σε πόνο και δυσκαμψία. Η αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει πολλά διαφορετικά σημεία της άρθρωσης και σχεδόν κάθε άρθρωση στο σώμα.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αρθρίτιδας ελέγχονται ιατρικά με επιτυχία και με τη σωστή αντιμετώπιση και την κατάλληλη άσκηση, οι πάσχοντες μπορούν να έχουν μια φυσιολογική ζωή δίχως πόνο και με καλή κίνηση των αρθρώσεων.

Συμπληρωματικά με μια ενδεχόμενη αγωγή, όσοι πάσχουν από αρθρίτιδα μπορούν να ανακουφιστούν από τα συμπτώματά της μέσω της σωστής διατροφής, πάντα σε συνεννόηση με τον ιατρό φυσικά.

Μεσογειακή διατροφή κατά της αρθρίτιδας

Αν και δεν υπάρχει κάποια θαυματουργή δίαιτα που θα γιατρέψει την αρθρίτιδα, πολλές τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις.

Κατ’ αρχάς, μια διατροφή πλούσια σε ανεπεξέργαστα τρόφιμα, που συμπεριλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς και όσπρια, με χαμηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα και κορεσμένα λιπαρά, δεν είναι μόνο εξαιρετική για τη γενικότερη υγεία, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση της αρθρίτιδας. Αν σας φαίνεται ότι κάπου έχετε ξανακούσει τα παραπάνω τρόφιμα, είναι επειδή πρόκειται για τις αρχές της μεσογειακής διατροφής.

Θα δούμε στη συνέχεια γιατί οι βασικές ομάδες τροφίμων της μεσογειακής διατροφής συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία των αρθρώσεων.

Ψάρια

  • Γιατί; Ορισμένα είδη ψαριών είναι καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων τα οποία καταπολεμούν τις φλεγμονές. Έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου συμβάλλει στη μείωση του πρηξίματος και του πόνου των αρθρώσεων, της διάρκειας της πρωινής δυσκαμψίας και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου σε άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.
  • Καλύτερες πηγές: Σολομός, τόνος, σαρδέλες, ρέγκα, γαύρος, χτένια και άλλα ψάρια του αλμυρού νερού.

Ξηροί καρποί και σπόροι

  • Γιατί; «Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν το ρόλο των ξηρών καρπών σε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή», εξηγεί ο José M. Ordovás, PhD, διευθυντής διατροφής και γονιδιακής επιστήμης στο Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι σε μια περίοδο 15 ετών, οι άνδρες και οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερους ξηρούς καρπούς είχαν 51% χαμηλότερο κίνδυνο να πάσχουν από φλεγμονώδες νόσους, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερους ξηρούς καρπούς. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β6 – που βρίσκεται στους περισσότερους ξηρούς καρπούς – είχαν υψηλότερα επίπεδα δεικτών φλεγμονής.
  • Καλύτερες πηγές: Καρύδια, κουκουνάρι, φιστίκια και αμύγδαλα.

Φρούτα και λαχανικά

  • Γιατί; Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά. Αυτές οι ισχυρές χημικές ουσίες δρουν ως το φυσικό αμυντικό σύστημα του οργανισμού, βοηθώντας στην εξουδετέρωση των ασταθών μορίων που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες και μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ανθοκυανίνες που βρίσκονται στα κεράσια και σε άλλα κόκκινα και μοβ φρούτα, όπως οι φράουλες, τα σμέουρα και τα βατόμουρα, έχουν την ισχυρότερη αντιφλεγμονώδη δράση.
  • Καλύτερες πηγές: Όσο πιο σκούρο ή έντονο είναι το χρώμα ενός φρούτου ή λαχανικού, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά έχει. Στην κορυφή της κατάταξης είναι τρόφιμα που μπορείτε να βρείτε εύκολα στο φυλλάδιο Lidl επόμενης εβδομάδας και σε άλλα καταστήματα με είδη διατροφής, όπως τα βατόμουρα, τα κεράσια, το σπανάκι, το λάχανο και το μπρόκολο.

Ελαιόλαδο

  • Γιατί; Το ελαιόλαδο περιέχει λιπαρά που είναι υγιεινά για την καρδιά, καθώς και ελαιοκανθάλη, η οποία έχει ιδιότητες παρόμοιες με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ).
  • Καλύτερες πηγές: Το αγνό παρθένο ελαιόλαδο διατηρεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα επεξεργασμένα με χημικές μεθόδους.

Όσπρια

  • Γιατί; Τα όσπρια είναι γεμάτα φυτικές ίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία βοηθούν στη μείωση της CRP (C-reactive protein ή C-αντιδρώσα πρωτεΐνη), μιας πρωτεΐνης η οποία συντίθεται στο ήπαρ, μετριέται στο αίμα και αποτελεί δείκτη φλεγμονής.
  • Καλύτερες πηγές: Τα κόκκινα φασόλια και τα μπαρμπουνοφάσολα (φασόλια pinto) συγκαταλέγονται μεταξύ των τεσσάρων κορυφαίων τροφίμων που περιέχουν αντιοξειδωτικά από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Αναποφλοίωτοι σπόροι

  • Γιατί; Οι αναποφλοίωτοι σπόροι περιέχουν σε αφθονία φυτικές ίνες – οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το βάρος σας σε σωστά πλαίσια. Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι φυτικές ίνες και τα πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της CRP στο αίμα.
  • Καλύτερες πηγές: Αλεύρι ολικής άλεσης, πλιγούρι βρώμης, καστανό ρύζι και κινόα. Η κατανάλωσή τους όμως πρέπει να γίνεται με προσοχή, καθώς η γλουτένη – μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και σε άλλα δημητριακά – έχει συνδεθεί με φλεγμονές για άτομα με κοιλιοκάκη (CD) ή ευαισθησία στη γλουτένη.

Η επιλογή ενός διατροφικού μοντέλου που βασίζεται στις γενικές αρχές της μεσογειακής διατροφής έχει μόνο πλεονεκτήματα. Όχι μόνο θα μειώσετε τον κίνδυνο διαφόρων φλεγμονών στο σώμα σας, αλλά θα διατηρήσετε ευκολότερα σταθερό το βάρος σας και θα βελτιώσετε γενικά την κατάσταση της υγείας σας. Έχετε λοιπόν κάθε λόγο να συμπεριλάβετε τα τρόφιμα που περιγράψαμε στην καθημερινή σας διατροφή.

To άρθρο Η μεσογειακή διατροφή κάνει καλό στις αρθρώσεις σας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button