Περιβάλλον

Βιώσιμος τουρισμός: Από τον ήλιο και τη θάλασσα στις βιωματικές εμπειρίες

Ο συνδυασμός της βιώσιμης ανάπτυξης με την ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού αλλά και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου συγκαταλέγονται ανάμεσα στις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος σήμερα.

Την ίδια στιγμή, η εξασφάλιση καινοτομίας στον τουρισμό αλλά και η υιοθέτηση ενός ενιαίου προσανατολισμού μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες ανάπτυξης, εξασφαλίζοντας όμως παράλληλα ότι ο κλάδος συνεχίζει να πορεύεται σε βιώσιμα μονοπάτια.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της ημερίδας “Sustainability in Tourism” που διοργάνωσε πρόσφατα ο φορέας πιστοποίησης TÜV HELLAS (TÜV NORD) στο Ηράκλειο Κρήτης.

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της ημερίδας Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ολυμπία Αναστασοπούλου οι βασικοί στόχοι του υπουργείο συνιστώνται σε:

  • Επιτάχυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και προώθηση της Ελλάδας ως προορισμού βιώσιμης ανάπτυξης
  • Ολοκλήρωση της τουριστικής ανάκαμψης από τις συνέπειες της πανδημίας
  • Ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού
  • Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, και
    Ενσωμάτωση των διεθνών «βιώσιμων πρακτικών»

Έτσι, στο πλαίσιο της εξασφάλισης της βιωσιμότητας του ελληνικού τουρισμού, επιδίωξη είναι πλέον η μετάβαση από το μοντέλο του «ήλιου και της θάλασσας» και η αντικατάστασή του από μια «αυθεντική βιωματική ταξιδιωτική εμπειρία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».

Αντίστοιχα, η συνεργασία και συνύπαρξη των ερευνητικών και επιστημονικών δομών της Κρήτης με την του νησιού επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν η βασική πρόταση που κατέθεσε ο Δρ. Γιώργος Παπαμιχαήλ, Διευθυντής του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης. Τόνισε μάλιστα πως για το σκοπό αυτό, το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης φιλοξενεί συναφείς νεοφυείς επιχειρήσεις και εταιρείες.

Αντίστοιχα, ο κ. Μανώλης Τσακαλάκης, πρόεδρος Ξενοδόχων Ρεθύμνου και Γ.Γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων τόνισε πως απαιτείται σύμπραξη των εμπλεκομένων μερών.

«Ένας ξενοδόχος μόνος του δεν θα κάνει την αλλαγή», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «Στο παρελθόν το μοναδικό κριτήριο ήταν το κόστος του τουριστικού πακέτου. Σήμερα, όμως, οι επισκέπτες μας επιλέγουν και με γνώμονα έναν άλλον παράγοντα. Κατά πόσο είμαστε προσαρμοσμένοι στο αίτημα της βιωσιμότητας, και στα πρότυπα που εφαρμόζονται στο εξωτερικό και οι πελάτες αναγνωρίζουν».

Αντίστοιχα, ο κ. Γιώργος Πελεκανάκης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΟΔΙΞ), εστίασε στον όρο «βιώσιμος αειφόρος τουρισμός» τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι πρακτικές της αειφορίας σπάνια εφαρμόζονται στην πράξη, καθώς ακόμα υπάρχει ασάφεια, εντούτοις πολλοί είναι εκείνοι που εμφανίζονται διατεθειμένοι ακόμη και να συμβιβάσουν πτυχές του τρόπου ζωής τους για την προστασία του περιβάλλοντος.

Από την πλευρά της, η κυρία Βασιλική Καζάζη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της TÜV HELLAS (TÜV NORD) ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αυτό που χαρακτηρίζει τον τουρισμό είναι η δύναμη του μετασχηματισμού, της αλλαγής δηλαδή των συμπεριφορών. Συνεπώς, αυτό που οφείλει να πράξει ο ελληνικός τουρισμός ήδη από την παρούσα περίοδο είναι να αλλάξει τον προσανατολισμό του.

Αντίστοιχα, ο κ. Σάββας Πελτέκης, Διευθύνων Σύμβουλος της TÜV HELLAS (TÜV NORD), έδωσε έμφαση σε θέματα βιωσιμότητας, παραθέτοντας ένα αναπτυξιακό τρίπτυχο το οποίο θα συνδέσει τους δύο μοχλούς ανάπτυξης της κρητικής οικονομίας, τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Τρίπτυχο αυτό καλύπτει τις έννοιες αγροτική παραγωγή – μεταποίηση – διασύνδεση με τον τουρισμό και μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης.

H κυρία Uxue Azpiroz, Διευθύντρια του Υποκαταστήματος Κρήτης της TÜV HELLAS (TÜV NORD), παρουσίασε το πρότυπο ISO 21401:2018 με τον τίτλο «Σύστημα Διαχείρισης της Βιωσιμότητας για τις Τουριστικές Επιχειρήσεις», το οποίο απευθύνεται στις επιχειρήσεις που θέλουν να διατηρήσουν ή να βελτιώσουν τις πρακτικές βιωσιμότητας σε κάθε πτυχή της λειτουργίας τους αλλά και να διασφαλίσουν τη συμμόρφωσή τους με την πολιτική βιωσιμότητας

Τόνισε μάλιστα ότι η πιστοποίηση είναι σημείο αναφοράς, καθώς οι τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του προτύπου. Για τον λόγο αυτό το νέο, διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο, αφορά στη διαχείριση της βιωσιμότητας και αποτελεί την αρχή της συνεχούς βελτίωσης, ανάπτυξης και αειφορίας.

Τέλος, ο Δρ. Ιωάννης Παππάς, Διευθυντής Μεσογείου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού εστίασε στις παραμέτρους της αειφορίας στον τουρισμό και κυρίως στην στην αναγκαιότητα υλοποίησης μιας συγκεκριμένης στρατηγικής. «Η μεγάλη πρόκληση είναι να εκπαιδευτούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, από την πολιτεία, τους ξενοδόχους, τους προμηθευτές, τους πελάτες, όσους δραστηριοποιούνται στον τουρισμό γενικότερα και τις τοπικές κοινωνίες. Και το ζητούμενο για την εκπαίδευση αυτή είναι η στρατηγική, η οποία επί του παρόντος – τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα – δεν υπάρχει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button