Διεθνή Επικαιρότητα

Προϋπολογισμός: Λιγότεροι φόροι αλλά περισσότερα έσοδα το 2023 – Οι ελαφρύνσεις που προβλέπονται

Above Article Content Ad

Σημαντικές μειώσεις φόρων, αλλά και αυξημένες εισπράξεις λόγω της ανάπτυξης, αλλά και του περιορισμού της φοροδιαφυγής προβλέπει μεταξύ των άλλων το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες την Βουλή.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει πως από η φορολογική ελάφρυνση θα ανέλθει στο ποσό των 2,375 δισ. ευρώ και θα αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ παράλληλα στα κρατικά ταμεία θα εισρεύσουν επιπλέον φορολογικά έσοδα 1,58 δισ. ευρώ σε σχέση με τα έσοδα από φόρους που εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν φέτος και θα προέλθουν από την μεγέθυνση της οικονομίας, αλλά και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής που θα εμφανίσει περισσότερο εισόδημα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023, προβλέπεται η είσπραξη 56,190 δις. ευρώ από φόρους εκ των οποίων 21,889 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις εισπράξεις του ΦΠΑ.

Η βασική φορολογική ελάφρυνση που αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων, προέρχεται από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους, την διατήρηση των χαμηλών ασφαλιστικών εισφορών αλλά και την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στον καφέ, την εστίαση, τις μεταφορές και άλλες υπηρεσίες.

Οι φοροελαφρύνσεις που προβλέπονται

Ειδικότερα μέσα στο επόμενο έτος θα ισχύσουν οι παρακάτω παρεμβάσεις που θα φέρουν χαμηλότερους φόρους:

  1. Μόνιμη κατάργηση της καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους υπαλλήλους του δημοσίου, στους συνταξιούχους και στον ιδιωτικό τομέα που οδηγεί στην αύξηση του πραγματικού εισοδήματός (δημοσιονομικό κόστος 1,24 δισ. ευρώ). Το ετήσιο όφελος για τους φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ ξεκινάει από 22 ευρώ και μπορεί να υπερβεί και τα 676 ευρώ για υψηλότερα εισοδήματα. Για παράδειγμα για έναν δημόσιο υπάλληλο με ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ η ελάφρυνση θα είναι της τάξεως των 132 ευρώ ετησίως.

  2. Παράταση έως και τον Ιούνιο του 2023 της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο (συνολικό δημοσιονομικό κόστος 246 εκατ. ευρώ),

  3. Αναστολή του ΦΠΑ 24% για νέες οικοδομές (δημοσιονομικό κόστος 18 εκατ. ευρώ)

    Article inline ad #5

  4. Διατήρηση της μείωσης κατά τρείς ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (δημοσιονομικό κόστος 871 εκατ. ευρώ).

Αύξηση εσόδων

Τα φορολογικά έσοδα του 2023 προβλέπεται να ανέλθουν στα 56,19 δισ. ευρώ και να είναι αυξημένα κατά 1,58 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το τρέχον έτος. Τα επιπλέον έσοδα σε σύγκριση με φέτος θα προκύψει από τους έμμεσους φόρους και το φόρο εισοδήματος κυρίως των νομικών προσώπων. Ειδικότερα:

  • Οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών (έμμεσοι φόροι) προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 32,138 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 668 εκατ. ευρώ έναντι του 2022, εκ των οποίων τα 563 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τα αυξημένες εισπράξεις ΦΠΑ.

  • Ο φόρος εισοδήματος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο ποσό των 17,240 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 682 εκατ. ευρώ έναντι του 2022. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στα προβλεπόμενα έσοδα του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, ο οποίος αναμένεται να ανέλθει σε 4,714 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 595 εκατ. ευρώ έναντι του 2022, ενώ ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων προβλέπεται στο ποσό των 11,180 δισ. ευρώ και είναι αυξημένος κατά 42 εκατ. ευρώ έναντι του 2022, παρά τη μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους, στους δημοσίους υπαλλήλους και στον ιδιωτικό τομέα.

  • Ο ΕΝΦΙΑ θα διατηρηθεί στα επίπεδα του 2022 και συγκεκριμένα υπολογίζεται να εισπραχθούν περί τα 2,38 δισ. ευρώ.

To άρθρο Προϋπολογισμός: Λιγότεροι φόροι αλλά περισσότερα έσοδα το 2023 – Οι ελαφρύνσεις που προβλέπονται δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Below Article Content Ad

Αυτό το άρθρο Δημοσιεύτηκε στο galaksiass.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button