Οικονομία

Το 2023 η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 3,5%, διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και πιστεύουμε ότι οι επόμενες εκλογές θα οδηγήσουν σε μια σταθερή κυβέρνηση, κάτι που χρειάζεται η χώρα για τα επόμενα χρόνια, σημείωσε ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς σε συνέντευξη που έδωσε νωρίτερα στο Bloomberg TV στο Λονδίνο.

Ο κ. Μεγάλου πρόσθεσε ότι είναι μια κυβέρνηση που μέχρι στιγμής εφαρμόζει μια σειρά από πολιτικές οι οποίες έχουν αυξήσει σημαντικά τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, τις εξαγωγές αλλά και τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι το 2023 η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 3,5%, που υπολογίζουμε ότι είναι διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και βλέπουμε μια σταθερή ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια στο όριο του 3%.

Αυτό θα υποστηριχθεί από περισσότερες Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, περαιτέρω σχηματισμό παγίου κεφαλαίου και μεγάλη ώθηση στις εξαγωγές, η αύξηση των οποίων ήταν σημαντική τα τελευταία χρόνια».

Σε ερώτηση σχετικά με την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις ελληνικές τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς απάντησε ότι υπάρχει μια πολιτική που επιβάλλει να συμβεί αυτό έως το 2025, και ότι το ΤΧΣ εργάζεται προς αυτόν τον στόχο.

Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Μεγάλου ανέφερε ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από 54% σε 5% «και είμαστε αποφασισμένοι και στοχοπροσηλωμένοι ώστε ο δείκτης τους να φτάσει σύντομα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο κ. Μεγάλου εκτίμησε ότι «αφενός έχουμε το καθαρό περιθώριο επιτοκίου να αυξάνεται και από την άλλη, οι καταθέτες θα απαιτήσουν υψηλότερη απόδοση για τα χρήματά τους και αυτό είναι κάτι πάνω στο οποίο εργαζόμαστε.

Πιστεύουμε ότι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο θα κυμανθεί γύρω στα 2,3%-2,4%, που είναι ένα πολύ καλό περιθώριο για μια ευρωπαϊκή τράπεζα. H Ελλάδα τον Απρίλιο σημείωσε πληθωρισμό 3% για το έτος, που είναι ένας αξιοσημείωτος αριθμός.

Παρ’ όλα αυτά, αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια προς το όριο του 3,75%, αλλά και πάλι δεν πιστεύουμε ότι αυτό θα επηρεάσει σημαντικά τα χαρτοφυλάκιά μας. Παραμένουμε προσεκτικοί και σε ετοιμότητα να βοηθήσουμε τους πελάτες μας αν χρειαστεί».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button