Πολιτική

Προκλητικός Χατζηδάκης! «Δίκαιο» και νόμιμο το κόψιμο των συντάξεων χήρων και αναπήρων

Προκλητικός σε υπερθετικό βαθμό ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης επιμένει στην εντελώς αντιλαϊκή και εξοργιστική του θέση για το τσεκούρωμα των συντάξεων σε αναπήρους και χήρες.
Καλύπτοντας πλήρως τον υφυπουργό του Παναγιώτη Τσακλόγλου αποδεικνύει ότι είναι πλήρως εν γνώση του η εφαρμογή μιας συνθήκες που καταδικάζει σε μεγαλύτερη φτώχεια τους ήδη χαμηλοσυνταξιούχους εν μέσω της απίστευτης συρρίκνωσης των ούτως ή άλλως πενιχρών εισοδημάτων τους

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ανέφερε ότι υπάρχει νομοθεσία εδώ και χρόνια – «με τον νόμο Κατρούγκαλου και στη συνέχεια με τον νόμο Βρούτση – η οποία κάνει λόγο για μία εθνική σύνταξη» και υποστήριξε ότι, σε όλη την Ευρώπη όπου υπάρχει το συγκεκριμένο σύστημα, μία εθνική σύνταξη υπάρχει.

«Αυτό το σύστημα αναπαρήχθη και στην Ελλάδα και αυτό ζητάει ο κ. Τσακλόγλου να εφαρμοστεί από τις αρμόδιες αρχές του ΕΦΚΑ. Τι θα μπορούσε να πει; Θα μπορούσε να πει ότι πρέπει να γίνει παραβίαση του νόμου; Ας μας το πουν αυτοί οι οποίοι αυτήν την ώρα διαμαρτύρονται», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε: «Δεν μιλάμε για τις ανταποδοτικές συντάξεις, μιλάμε για την εθνική σύνταξη».

Ερωτηθείς για την εγκύκλιο που εκδόθηκε, μετά τον νόμο Κατρούγκαλου το 2016, «που έλεγε ότι δεν κρινόταν σκόπιμο να προχωρήσουν οι νέες μειώσεις και την οποία σεβάστηκαν όλοι οι μετέπειτα υπουργοί Εργασίας», ο κ. Χατζηδάκης απάντησε: «Εάν υπήρξαν εγκύκλιοι προς άλλη κατεύθυνση, προφανώς ήταν έξω από το γράμμα και το πνεύμα του νόμου. Αυτό είναι τελείως σαφές και δεν ξέρω, εάν εθιμικώ δικαίω θέλουμε να έχουμε μια ‘άλφα’ νομοθεσία, αλλά να εφαρμόζουμε μια ‘βήτα’ […] Και δεν ξέρω πόσο δίκαιο είναι να υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων. Δηλαδή να υπάρχουν συνταξιούχοι οι οποίοι παίρνουν μια εθνική σύνταξη, όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά να υπάρχουν και άλλοι δίπλα, που, λόγω διαφόρων ‘παραθύρων’, να μπορούν να παίρνουν δύο εθνικές συντάξεις. Πόσο δίκαιο είναι αυτό και πόσο η συντριπτική πλειονότητα όσων μας ακούνε αυτήν την ώρα μπορεί να συμφωνεί με τέτοιου είδους λογικές», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Εντέχνως ο υπουργός Εργασίας παρέλειψε να πει ότι σύμφωνα με την κυβέρνηση της ΝΔ, «δίκαιο» είναι όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις από πολλαπλά δικαιώματα (χηρείας και αναπηρίας, χηρείας και γήρατος) να έχουν μείωση στις συνταξιοδοτικές απολαβές τους από λίγα ευρώ έως και 268 ευρώ το μήνα ανάλογα με το ύψος των συντάξεων και την αναλογία του υπολογισμού της (δεύτερης) Εθνικής Σύνταξης.

Αυτούς αφορά  η αιφνιδιαστική μείωση των συντάξεών τους, που όπως κατήγγειλε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πέρασε «στα μουλωχτά» από τον Π. Τσακλόγλου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button