Υγεία

«Προβληματικό το χάπι της Pfizer κατά του κορονοϊού»

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει στις φαρμακευτικές εταιρείες σχετικά με τα αντιικά χάπια κατά του κορονοϊού. Η Merck, υποστήριξε πως το φάρμακο της ανταγωνίστριας εταιρείας Pfizer, θα δημιουργήσει προβλήματα σε ορισμένους ασθενείς.

Η Merck δημιούργησε το πρώτο αντιικό χάπι κατά του κορονοϊού, και ο  Ελιάβ Μπαρ, ανώτερος αντιπρόεδρος της εταιρείας, σε συνέντευξη του στους «Financial Times», έστρεψε τα βέλη του κατά του ανταγωνιστικού χαπιού της Pfizer, αναφέροντας ότι μερικοί ασθενείς δεν θα μπορούν να το πάρουν λόγω των πιθανών παρενεργειών του σε άλλες θεραπείες που ακολουθούν.

Τα «προβλήματα» των δύο χαπιών

Μια απαίτηση του αντιικού χαπιού της Pfizer είναι να λαμβάνεται μαζί με το φάρμακο ριτοναβίρη. Όπως είπε ο Μπαρ, «η ριτοναβίρη, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του HIV εδώ και πολλά χρόνια, είναι ένα φάρμακο που ειδικά αναστέλλει την ικανότητα του σώματος να διασπά τα φάρμακα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό συμβαίνει με τρόπο απίστευτα μη εξειδικευμένο. Υπάρχει μια ολόκληρη στρατιά φαρμάκων που οι άνθρωποι παίρνουν, ιδίως φάρμακα τα οποία δυστυχώς σχετίζονται με παθήσεις που ενέχουν κινδύνους».

Σύμφωνα πάντως με την Pfizer, το ritonavir έχει καλό «προφίλ» ασφαλείας όταν χρησιμοποιείται μόνο του ή συνδυασμό με άλλα φάρμακα. Η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι αν προκαλέσει αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν με αναπροσαρμογή της δοσολογίας. 

Την περασμένη εβδομάδα μια επιτροπή εξωτερικών συμβούλων της FDA γνωμοδότησε με μικρή πλειοψηφία (13-10) να δοθεί το πράσινο φως στο χάπι της Merck. Μερικοί επιστήμονες της επιτροπής εξέφρασαν πάντως ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του, ιδίως στις εγκύους.

Τα τελικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του αντιικού χαπιού της Merck έδειξαν ότι αυτό είναι κατά 30% αποτελεσματικό (και όχι 50% που είχαν δείξει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα τον Οκτώβριο) στη μείωση του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου από Covid-19. Ο Μπαρ επεσήμανε πάντως ότι πολλές κυβερνήσεις – πλήν των ΗΠΑ – έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον να αγοράσουν το νέο αντιικό χάπι της.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button