Οικονομία

Προβληματική η κατάσταση στις εξαγωγές φρούτων

Η εκστρατεία των επιτραπέζιων σταφυλιών ολοκληρώθηκε κι η αξιολόγηση της εκστρατείας ήταν προβληματική για τις κύριες ποικιλίες αλλά θετική ως προς τις επιδόσεις των νέων ποικιλιών δείχνοντας τον δρόμο για την επίσπευση υλοποίησης προγράμματος αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών. Η εξαγωγή των επιτραπέζιων σταφυλιών ανέρχεται σε 60.744, δηλαδή -16,1%, σύμφωνα με τον Γιώργο Πολυχρονάκη, εκπρόσωπο της Incofruit Hellas, των Ελλήνων εξαγωγέων, Φρούτων – Λαχανικών – Χυμών.

Συνεχίστηκε  η εξαγωγή πορτοκαλιών και   μανταρινιών

Η εκστρατεία του 2021/22, εξήγησε, χαρακτηρίζεται από λιγότερους όγκους και χαμηλές τιμές, πολύ κάτω από το κόστος. Η εκπληκτική αύξηση του κόστους των πρώτων υλών (κόστος ενέργειας, συσκευασία, μεταφορά) γονάτισε τους παραγωγούς και το εμπόριο.

Για τα πορτοκάλια, η κατανάλωση στην Δυτική Ευρώπη έχει αποκατασταθεί, πλην όμως, λόγω αυξημένων πωλήσεων Ισπανικών προϊόντων, οι τιμές είναι χαμηλές και για τις χώρες της Βαλκανικής από υπερπροσφορά σε χαμηλές τιμές από την Τουρκία.

Για τα μανταρίνια η ζήτησης παραμένει ζωηρή για τροφοδότηση της αγοράς για τη χριστουγεννιάτικη αγορά με τη συγκομιδή των εσπεριδοειδών και συγκεκριμένα της κλημεντίνης να έχει περαιωθεί και να παρουσιάζεται πρόωρη συγκομιδή μανταρινιών ποικιλίας Νόβα.

Εφίσταται η προσοχή για έλεγχο των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους

Συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων και από 1/9-24/12/21 η εξαγωγή τους ανέρχεται σε 27.705 τόνους με ιδιαίτερη επισήμανση ότι στο αντίστοιχο διάστημα, οι εισαγωγές μήλων ανήλθαν σε 20.911 τόνους, εκ των οποίων 16.979 από Βόρεια Μακεδονία.

Με βάση τα αποτελέσματα των έκτακτων ελέγχων φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως σημειώνεται από τους Έλληνες εξαγωγείς, φρούτων – λαχανικών και χυμών, το 4ο τρίμηνο 2021 διαπιστώθηκαν αυξημένες υπερβάσεις υπολειμμάτων σε εισαχθέντα φορτία μήλων και συγκεκριμένα σε ποσοστό 8,11% σε 3 φορτία. Επομένως, εφίσταται η προσοχή σε τυχόν περιπτώσεις εξαγωγής εισαγομένων μήλων στην ανάλυσή τους για υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Από 1/9/2021 έως και 24/12/2021 οι αναγγελίες φορτίων καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων, που αφορούσαν 86.577 τόνους αυξημένες κατά 6,9% εκ των οποίων προς τρίτες εκτος ΕΕ Χώρες 21.685 τ. ήτοι 25% του συνόλου έναντι 20.951 τ. πέρσι.

Η μειωμένη παραγωγή χειμερινών φρούτων και λαχανικών, λόγω καιρικών συνθηκών, η έλλειψη εργατικών χεριών, τόσο στο στάδιο της συγκομιδής όσο και της συσκευασίας σε συνδυασμό με το κόστος στις μεταφορές οφειλόμενη τόσο σε αύξηση των καυσίμων όσο και των ναύλων των ατμοπλοϊκών δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή εμπορική τους πορεία.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button