Περιβάλλον

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Κισίντα θα επισκεφθεί την Κυριακή το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα δήλωσε πως θα επισκεφθεί το κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα αύριο Κυριακή, προτού η κυβέρνησή του λάβει οριστική απόφαση για το πότε θα αρχίσει η ρίψη στη θάλασσα επεξεργασμένων αλλά ακόμη ραδιενεργών υδάτων που χρησιμοποιήθηκαν εκεί.

Η κυβέρνηση «βρίσκεται στο τελικό στάδιο» της διαδικασίας λήψης απόφασης, είπε ο κ. Κισίντα χθες Παρασκευή στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το ιαπωνικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) δημοσιοποίησε τον περασμένο μήνα έκθεση που δίνει πράσινο φως στη ρίψη στη θάλασσα ραδιενεργών υδάτων από τις αρχές της Ιαπωνίας, που λένε ότι είναι αναγκασμένες να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση διότι δεν υπάρχει πλέον χώρος για την αποθήκευσή τους στην εγκατάσταση.

Η απόφαση όμως επικρίνεται από την Κίνα και συναντά σφοδρή αντίδραση από οργανώσεις πολιτών τόσο στην Ιαπωνία όσο και στη Νότια Κορέα.

Οι ιαπωνικές αρχές διαβεβαιώνουν πως έχουν ήδη αφαιρέσει ή θα αφαιρέσουν τα περισσότερα ραδιενεργά στοιχεία από τα νερά αυτά, με εξαίρεση το τρίτιο, ισότοπο του υδρογόνου που είναι δύσκολο να φιλτραριστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κισίντα έκανε την αναγγελία αυτή στο περιθώριο της τριμερούς συνόδου κορυφής στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ με τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Γιουν Σοκ-γελ και τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button