Υγεία

Τα φάρμακα Ozempic και Wegovy μπορεί να ευθύνονται για στομαχική παράλυση – Αναφορές ασθενών για αυτοκτονικό ιδεασμό

«Ένοχα» για πολύ σοβαρά προβλήματα στο στομάχι ενδέχεται να είναι πολύ γνωστά φάρμακα για απώλεια βάρους και για την αντιμετώπιση του διαβήτη.

Πρόκειται για τα φάρμακα Ozempic και Wegovy (χρησιμοποιούνται για το διαβήτη και για απώλεια βάρους), τα οποία διατίθενται και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA, η χρήση των φαρμάκων αυτών έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις ΗΠΑ. Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε σε μια περίοδο που ασθενείς που τα χρησιμοποίησαν ανέφεραν ότι είχαν προβλήματα παράλυσης στομάχου, ακόμα και αυτοκτονικό ιδεασμό, όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ.

Κι αυτό γιατί – όπως λέγεται – τα φάρμακα αυτά μειώνουν την όρεξη, αλλά μπορεί να προκαλέσουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα εάν οι επιπτώσεις τους είναι πολύ έντονες.

Η στομαχική παράλυση σημαίνει πως σταματά οποιαδήποτε κίνηση του φαγητού στο στομάχι, άρα δεν υπάρχει γίνεται καμία από τις απαραίτητες λειτουργίες για τον οργανισμό. Αυτό προκαλεί συνεχόμενους εμετούς.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η σεμαγλουτίδη και η λιραγλουτίδη που περιέχονται στα δύο φάρμακα πιθανότατα είναι η «ένοχες», καθώς άλλα φάρμακα για τις ίδιες θεραπείες που δεν τις έχουν, δεν προκαλούν αυτά τα προβλήματα.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως θα πρέπει αυτά να αναγράφονται στα φάρμακα ως πιθανές παρενέργειες, ειδικά από τη στιγμή που χρησιμοποιούνται ευρέως και οι άνθρωποι με διαβήτη διατρέχουν έτσι κι αλλιώς υψηλότερο κίνδυνο για παράλυση στομάχου και παγκρεατίτιδα.

To άρθρο Τα φάρμακα Ozempic και Wegovy μπορεί να ευθύνονται για στομαχική παράλυση – Αναφορές ασθενών για αυτοκτονικό ιδεασμό δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button