Οικονομία

Βιωσιμότητα και ολιστική προσέγγιση αναβαθμίζουν το μοντέλο του τουρισμού της Ελλάδας

Στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού του προϊόντος του τουρισμού της Ελλάδας με έμφαση στη βιωσιμότητα και την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών, αναφέρθηκε ο Γιάννης Δεληκανάκης, Founding Partner της Southrock Asset Management στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Delphi IX και συγκεκριμένα στο πάνελ με θέμα: «Unlocking Value: Asset Management and Real Estate».

Όπως τόνισε ο κ. Δεληκανάκης το νέο αυτό πρότυπο ανάπτυξης του τουρισμού εφαρμόζεται από τη Southrock Asset Management: «Αυτό που τουλάχιστον εμείς εφαρμόζουμε στα δικά μας έργα είναι ένα νέο μοντέλο που βασίζεται σε χαμηλή δόμηση, στη μεγιστοποίηση όχι των επισκεπτών αλλά των εσόδων ανά επισκέπτη και των θέσεων εργασίας ανά επισκέπτη και στην ευθύνη υλοποίησης όλων των υποδομών από εμάς (κατοικίες προσωπικού, αφαλάτωση, βιολογικός καθαρισμός κλπ). Αυτό είναι ένα μοντέλο που μπορεί πραγματικά να αλλάξει το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας και να φέρει την Ελλάδα σε ένα διαφορετικό επίπεδο τουρισμού, όχι μαζικού αλλά πολυτελή, ξεκινώντας κεντρικά με έναν πολύ σωστό σχεδιασμό από περιοχές που έχουν αυτό το πρόβλημα».

Επιπλέον κ. Δεληκανάκης εξήρε τα σημαντικά βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, τονίζοντας τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας και της καλλιέργειας κλίματος οικονομικής προοπτικής. Σημείωσε επίσης την ικανότητα της Ελλάδας να αξιοποιεί τις ψηφιακές εξελίξεις για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών, ενισχύοντας έτσι την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα σε τουριστικά hotspots όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, ο κ. Δεληκανάκης έδωσε έμφαση σε μια ολιστική προσέγγιση που εκτείνεται πέρα από τις περιβαλλοντικές εκτιμήσεις και περιέγραψε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο βιωσιμότητας που περιλαμβάνει την ανάπτυξη υποδομών, τη διαχείριση της φέρουσας ικανότητας και την
οικονομική ενδυνάμωση. Επιπλέον, ο κ. Δεληκανάκης τάχθηκε υπέρ της αλλαγής παραδείγματος προς μια μακροπρόθεσμη, κοινωνικά και περιβαλλοντικά συνειδητή ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού τομέα που θα έχει θετικό αποτύπωμα και στις τοπικές οικονομίες.

Στη συζήτηση επίσης συμμετείχαν ως ομιλητές ο CEO της PRODEA Investments, Άρης Καρυτινός, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, Στέφανος Γιουρέλης και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Ηρώ Χατζηγεωργίου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button