Οικονομία

Mytilineos: Προς dual listing στο Λονδίνο

Ενδέχεται να εισάγει τις μετοχές της σε διεθνές χρηματιστήριο η MYTILINEOS, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες, με στόχο την αύξηση της εμπορευσιμότητα της μετοχής προς όφελος των επενδυτών.

Σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση της εταιρίας, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής αξιολόγησης, η MYTILINEOS παραμένει προσηλωμένη στη συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, με σημαντικές και εύρωστες δραστηριότητες στην Ελλάδα, τη δημιουργία φορολογικών εσόδων και με την προσδοκία να διατηρήσει την παρουσία της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου η MYTILINEOS είναι εισηγμένη από το 1995.

«Στο πλαίσιο εκτενούς στρατηγικής ανασκόπησης, η MYTILINEOS θα αξιολογήσει διάφορες οργανικές και μη ευκαιρίες ανάπτυξης, το μοντέλο κατανομής κεφαλαίου της (capital allocation), την βέλτιστη δομή ισολογισμού της (capital structure) και την προσφορότερη δομή διαπραγμάτευσης των μετοχών της σε οργανωμένη αγορά (listing structure)», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η εταιρεία ανακοίνωσε εξάλλου σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2024, παρά την υποχώρηση του τζίρου που οφείλεται στη μείωση των τιμών της ενέργειας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών κατά 16 % τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν αύξηση, κατά 12%, στα Euro252 εκατ. έναντι Euro225 εκατ. το Α’ Τρίμηνο του 2023.

Τα καθαρά κέρδη παρουσίασαν αύξηση στα Euro158εκ (+10%), επίδοση που συνιστά ρεκόρ Α’ Τριμήνου σε επίπεδο κερδοφορίας. «Η επίδοση αυτή, όπως σημειώνει η εταιρεία, επετεύχθη με οδηγό τις ΑΠΕ, συνεπικουρούμενη τόσο από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει ενισχυθεί από τη λειτουργία της νέας μονάδας 826MW, όσο και από τις σταθερά υψηλές επιδόσεις του Κλάδου Μεταλλουργίας.

Η MYTILINEOS, αξιοποιώντας στο μέγιστο τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, έχει πλέον θέσει τις βάσεις για να εδραιώσει την κερδοφορία της, σταθερά, σε επίπεδα άνω του Euro1 δισ. και εισέρχεται σε μια νέα φάση ισχυρής ανάπτυξης».

Σε επίπεδο παραγωγής ενέργειας το μερίδιο της εταιρείας εντός Ελλάδος, τόσο από τις θερμικές, όσο και από τις ανανεώσιμες μονάδες ανήλθε σε 2,2 TWh, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 18% της συνολικής ζήτησης.

Σε σχέση με τη λιανική αναφέρεται ότι στο τέλος του Α’ τριμήνου η MYTILINEOS εκπροσωπούσε 550 χιλιάδες μετρητές ηλεκτρισμού και φυσικού αέριου, ενώ το μερίδιό της στην αγορά ηλεκτρισμού τον Μάρτιο του 2024 ξεπέρασε το 17%. «Το επόμενο διάστημα, η MYTILINEOS στοχεύει να ξεπεράσει το 25% της ελληνικής κατανάλωσης, συνυπολογίζοντας και την εκπροσώπηση του Αλουμινίου της Ελλάδος, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο «πράσινο» utility με διεθνή παρουσία», αναφέρει.

Ο Τομέας M Power Projects εκτελεί 35 έργα σε 11 διαφορετικές χώρες ενώ στο τέλος του Α’ τριμήνου , το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβασιοποιημένων έργων ανήλθε στα Euro1,4 δισ.

Για τον κλάδο μεταλλουργίας επισημαίνεται ότι παρά το σχετικά αδύναμο περιβάλλον στην αγορά αλουμινίου, η MYTILINEOS, καταφέρνει να διατηρεί την κερδοφορία της κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα που σημειώθηκαν το προηγούμενο έτος.

«Σε συνέχεια των ιστορικά υψηλών επιδόσεων που κατεγράφησαν το 2023, η MYTILINEOS στο ξεκίνημα του 2024 παραμένει σταθερά σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης, ανταποκρινόμενη με επιτυχία σε μια συγκυρία προκλήσεων που σχετίζονται με το αδύναμο περιβάλλον τιμών, την εντεινόμενη γεωπολιτική ένταση, η οποία έχει άμεσα αντίκτυπο στις αγορές ενέργειας, ενόσω τα επιτόκια δανεισμού παραμένουν ακόμα στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών», υπογραμμίζει η εταιρεία.

To άρθρο Mytilineos: Προς dual listing στο Λονδίνο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button