Οικονομία

ΕΦΚΑ: Από Δευτέρα ξεκινούν αιτήσεις για χρέη έως 30.000 ευρώ

Ανοίγει την ερχόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για ένταξη στη ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών έως 30.000 για τους επαγγελματίες», δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, χθες (19.04.24) και πιο συγκεκριμένα είπε πως «ο ΕΦΚΑ δεν θέλει οφειλέτες, αλλά ανθρώπους που να μπορούν να εξυπηρετούν τα χρέη τους».

Η Δόμνα Μιχαηλίδου επισήμανε πως «την επόμενη κιόλας εβδομάδα βγάζουμε μία νέα υπουργική απόφαση ανεβάζοντας το πλαφόν από τις 20.000 στις 30.000 ευρώ ώστε να μπορεί να είναι κάποιος ασφαλιστικά ενήμερος (σ.σ. ως προς τις οφειλές του)».

Η ίδια σημείωσε πως «από την ερχόμενη εβδομάδα όσοι έχουν χρέος μέχρι 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι και να παίρνουν τη σύνταξή τους».

Οι όροι της ρύθμισης

Υπενθυμίζεται πως με βάση τη νέα ρύθμιση για χρέη επαγγελματιών στον e-ΕΦΚΑ, η οποία ψηφίστηκε πέρσι, τα ποσά οφειλών είναι δυνατό να υπερβούν τα όρια των 20.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 30.000 ευρώ ή των 10.000 ευρώ για οφειλές προς τον π. ΟΓΑ, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) ο υποψήφιος συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του,

β) έχει καταβάλει εισφορές για χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 20 ετών ή 6.000 ημερών και

γ) οι τραπεζικές καταθέσεις του δεν ξεπερνούν το ποσό των 12.000ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν είναι οφειλέτης προς τον π. ΟΓΑ.

Στην περίπτωση αυτή, το υπερβάλλον των 20.000 ευρώ ή των 6.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ, ποσό οφειλής, συμψηφίζεται με το εξήντα 60% του μηνιαίου ποσού των καταβαλλόμενων συντάξεων, μέχρι τον μηδενισμό του. Το μηνιαίως συμψηφιζόμενο ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της μηνιαίας δόσης που προκύπτει. Σε αντίθετη περίπτωση, το ως άνω ποσοστό παρακράτησης προσαρμόζεται αναλόγως.

Το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό των 20.000 ευρώ ή των 6.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ, παρακρατείται από τα ποσά των επόμενων συντάξεων, μετά τον μηδενισμό του υπερβάλλοντος, σε ίσες μηνιαίες δόσεις, που δεν μπορεί να είναι περισσότερες από 60.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button