Περιβάλλον

Χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα της Αϊτής εξαιτίας επίθεσης συμμορίας

Με τα πόδια, με μοτοσικλέτες ή στοιβαγμένοι μέσα σε αυτοκίνητα, χιλιάδες κάτοικοι, φορτωμένοι σακούλες και βαλίτσες, εγκατέλειπαν χθες Τρίτη στην Αϊτή, συνοικία της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς , που δέχθηκε επίθεση συμμορίας, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Ζούμε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Δεν ξέρω καν πού θα πάω. Αναγκάστηκα να εγκαταλείψω το σπίτι μου», είπε ο Ελί Ντερισκά, κάτοικος της συνοικίας Καρφούρ-Φέιγ, στο νότιο τμήμα της αϊτινής πρωτεύουσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνοικία αυτή, όπως και πολλές άλλες στην Αϊτή, υφίσταται συχνές επιθέσεις από συμμορία επικεφαλής της οποίας είναι ο Ρενέλ Ντεστινά –γνωστός επίσης ως Τι Λαπλί και καταζητούμενος από την αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI)–, σύμφωνα με την αστυνομία και κατοίκους.

«Λεηλάτησαν και πυρπόλησαν σπίτια» και «σκότωσαν πολλούς», είπε ο κ. Ντερισκά. «Οι αρχές δεν έκαναν τίποτα για να μας σώσουν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέλη της συμμορίας έκαναν κατάληψη σε κάποια σπίτια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αϊτινές αρχές επιβεβαίωσαν προχθές Δευτέρα πως σπίτια πυρπολήθηκαν. Ανέφεραν επίσης πως ενημερώθηκαν για θανάτους, που δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθούν ως τώρα.

Τουλάχιστον 3.120 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη συνοικία, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό της διεύθυνσης πολιτικής προστασίας της Αϊτής. Ο αριθμός αυτός μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στον θεσμό αυτό.

Χθες Τρίτη ήταν εμφανής ο πανικός στους δρόμους της Καρφούρ-Φέιγ. Κάποιοι έφευγαν με τις βαλίτσες στα κεφάλια, άλλοι φόρτωναν στρώματα και έπιπλα στην οροφή αυτοκινήτου.

Την προηγουμένη, κάτοικοι διαδήλωσαν εναντίον της ανασφάλειας και η αστυνομία επενέβη για να επιβάλλει την τάξη.

Η αστυνομία «θα συνεχίσει να αναπτύσσει όλα τα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» για να αντιμετωπιστούν «οι κακοποιοί» που θέλουν να «προκαλέσουν ταραχές στις κοινότητες», διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της, χωρίς όμως να καθησυχάσει τους κατοίκους, που συνέχισαν να φεύγουν.

Η Αϊτή παραμένει επί σειρά ετών βυθισμένη σε πολυδιάστατη κρίση, οικονομική, πολιτική και ασφαλείας, που διευκόλυνε την εδαφική επέκταση των συμμοριών. Πλέον θεωρείται πως οι βαριά οπλισμένες συμμορίες ελέγχουν περί το 80% της αϊτινής πρωτεύουσας και τα βίαια εγκλήματα είναι καθημερινά.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button