Οικονομία

Πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα – Galaksias Portal News

Διατηρείται το αρνητικό κλίμα στην αγορά των ομολόγων, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η άνοδος των αποδόσεών τους.

Παρόλο που η ΕΚΤ επιχειρεί να καθυσηχάσει τις αγορές διαβεβαιώνοντας ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική δεν πρόκειται να τερματιστεί απότομα, οι επενδυτές δεν φαίνεται να έχουν πειστεί και προεξοφλούν άνοδο των επιτοκίων.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε σήμερα το 1,37%.

Παρά ταύτα, ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς επισημαίνει, ότι η αγορά των CDS (ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας) τιμολογεί τα ελληνικά ασφάλιστρα κινδύνου σε επίπεδα επενδυτικής βαθμίδας, ενώ η αξιολόγηση των οίκων (οι οποίοι μετά το φιάσκο που υπέστησαν με την Lehman Brothers διακατέχονται από έναν συντηρητισμό) υστερεί σημαντικά από το πολύ ουσιαστικό αυτό ορόσημο.

Πάντως, η ανθεκτικότητα των ελληνικών ομολόγων ενισχύεται και από τα «ευρήματα» της 12ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας, που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτήν επισημαίνεται ότι:

1. Τα ταμειακά διαθέσιμα της Γενικής Κυβέρνησης ήταν κοντά στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ στις αρχές Οκτωβρίου 2021 – το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2019.

2. Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους παραμένουν συγκρατημένοι, παρόλο που μακροπρόθεσμα οι κίνδυνοι αυτοί αυξάνονται σε ένα σενάριο «χαμηλής ανάπτυξης». Στο βασικό σενάριο, το χρέος μειώνεται από 203% του ΑΕΠ το 2021, σε περίπου 54% το 2060, ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα.

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά, οι αποδόσεις κινήθηκαν ανοδικά. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαινόταν στο 1,34% από το 1,19%, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κινήθηκε ανοδικά στο 0,49% από 0,34% και του 15ετούς υποχώρησε στο 1,39% από 1,26%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 201 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνον τα 29 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,34%, έναντι -0,22% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,56% από 1,47%.

Στην αγορά συναλλάγματος, κάτω από τα 1,2 δολ. υποχώρησε το ευρώ σήμερα και διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1194 δολ. από τα 1,1246 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρω/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1206 δολ..

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Αυτό το άρθρο Δημοσιεύτηκε στο galaksiass.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button