Τεχνολογία

Στην εξαγορά ελληνικής startup προχώρησε η Cisco

Στη λίστα με τους τεχνολογικούς κολοσσούς που υλοποιούν εξαγορές ελληνικών startups συμπεριλαμβάνεται πλέον και η Ciscο. H αμερικανική εταιρεία, εκ των μεγαλύτερων παγκοσμίως στο χώρο του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, προχώρησε στην εξαγορά της Code BGP, η οποία έχει αναπτύξει λογισμικού για την εποπτεία του πρωτοκόλλου BGP (Border Gateway Protocol) το οποίο αποτελεί το πρωτόκολλο δρομολόγησης του Διαδικτύου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Marathon Venture Capital, εκ των επενδυτών στην ελληνική startup, η τεχνολογία της Code BGP θα ενσωματωθεί στο λογισμικό ανάλυσης διαδικτύου ThousandEyes της Cisco με στόχο την επέκταση των υπηρεσιών που προσφέρει και τη δημιουργία ενός καλύτερου και ασφαλέστερου Διαδικτύου.

Το πρωτόκολλο BGP αποτελεί κρίσιμη τεχνολογία για την ορθή λειτουργία του Διαδικτύου. Οι εταιρείες Διαδικτύου πραγματοποιούν σειρά ρυθμίσεων στο BGP καθημερινά (για τον προσδιορισμό των διαδρομών που ακολουθεί η κίνηση στο Διαδίκτυο), η πλειοψηφία των οποίων γίνεται χωρίς τη χρήση αυτοματισμών. Έτσι, γίνονται λάθη τα οποία έχουν σημαντικό κόστος για τις εταιρείες και μπορούν ακόμα και να διακόψουν τη λειτουργία ορισμένων τμημάτων του δικτύου. Παράλληλα, πραγματοποιούνται συχνά επιθέσεις τύπου BGP prefix hijacking λόγω της έλλειψης εγγενούς ασφάλειας στο BGP. Την περασμένη χρονιά μόνο, συνέβησαν 6.200 τέτοια περιστατικά.

Η Code BGP ξεκίνησε πριν δυο χρόνια με στόχο να συμβάλλει στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών που πραγματοποιούν καθημερινά οι διαχειριστές δικτύων στο BGP ώστε να αυξήσουν τον έλεγχο στα δίκτυά τους και να επιτύχουν μικρότερο κόστος λειτουργίας και μεγαλύτερη ασφάλεια, αρχικά για το δίκτυό τους και κατ’ επέκταση για το ίδιο το Διαδίκτυο. Η εταιρεία, η οποία είναι spin-off του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), άντλησε γύρο χρηματοδότησης τον Ιούνιο του 2021 από τη Marathon Venture Capital ύψους 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι ιδρυτές της Code BGP, Ξενοφώντας Δημητρόπουλος, Βασίλειος Κοτρώνης και Λευτέρης Μανασσάκης είναι διακεκριμένοι ερευνητές, δημιουργοί λογισμικού ανοιχτού κώδικα και στελέχη με μεγάλη εμπειρία στο χώρο των υποδομών Διαδικτύου. Αποτελούν μέλη της ομάδας που δημιούργησε το ARTEMIS, ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα που ελέγχει τις λειτουργίες που εκτελούνται για τη παρακολούθηση του πρωτοκόλλου BGP και ενημερώνει άμεσα για επιθέσεις τύπου BGP prefix hijacking.

Η ThousandEyes έχει δημιουργήσει κορυφαία τεχνολογία για την ανάλυση δικτύων παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις στους πελάτες της. Η διαχείριση του πρωτοκόλλου BGP, η παρακολούθηση των διαδρομών που ακολουθεί η κίνηση στο Διαδίκτυο και η ενημέρωση των πελατών και της κοινότητας των διαχειριστών δικτύων για πιθανά περιστατικά αποτελούν σημαντικά συστατικά των υπηρεσιών που προσφέρει. Η ενσωμάτωση της ομάδας και της τεχνολογίας της Code BGP στην ThousandEyes θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των BGP τεχνολογιών της εταιρείας και την αποδοτικότερη διαχείριση των δικτύων των πελατών της.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button