Επιστήμη

Μεγάλος όγκος συναλλαγών στα ομόλογα ενόψει DBRS

Mε το βλέμμα στραμμένο στην ανακοίνωση της DBRS για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας κινήθηκε με υψηλό όγκο συναλλαγών η δευτερογενής αγορά ομολόγων. Ο Καναδικός οίκος αξιολόγησης εκτιμάται ότι θα προχωρήσει στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, σε επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ low).

Ανάλογη κίνηση αναμένεται στις 15 Σεπτεμβρίου και από τον Αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Moody’s ο οποίος έχει κατατάξει την ελληνική οικονομία δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Scope ο μη αναγνωρισμένος γερμανικός οίκος αξιολόγησης έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα σε BBB- δηλαδή επενδυτική βαθμίδα.

Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει αύριο στη δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων στην οποία το Ελληνικό Δημόσιο θα παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ.

Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price). Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι απόδοση των ετησίων εντόκων γραμματίων στην προηγούμενη δημοπρασία η οποία είχε πραγματοποιηθεί στις 7/6 είχε διαμορφωθεί στο 3,84%.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Eλλάδow παρατηρήθηκε έντονη συναλλακτική δραστηριότητα καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές 3.247 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 140 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,87% έναντι 2,57% του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο διαμορφωθεί στο 1,3%.

Στην αγορά συναλλάγματος περιορισμένη η συναλλακτική κίνηση εξαιτίας της αργίας στις ΗΠΑ. Πάντως ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,0789 δολάρια από το επίπεδο των 1,0754 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button