Διεθνή ΕπικαιρότηταΕπικαιρότητα

Παραπλανητικό το δημοσίευμα του Politico για τα «δώρα» της Μετσόλα – Galaksias.com


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2023, 18:08

Εξαιρετικά παραπλανητικό χαρακτηρίζει εκπρόσωπος τύπου του Ευρωκοινοβουλίου το δημοσίευμα του Politico για τη Ρομπέρτα Μετσόλα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, το άρθρο που δημοσιεύθηκε σήμερα στο Politico με τίτλο «Champagne, chocolates and gold: EU Parliament chief reveals massive gift haul», είναι εξαιρετικά παραπλανητικό και έχει ήδη διευκρινιστεί στον δημοσιογράφο του Politico από τις υπηρεσίες Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το Γραφείο της Προέδρου ότι δεν έχει γίνει καμία παραβίαση κανόνων και δεν υπάρχουν δώρα στη κατοχή της Προέδρου.

Ολόκληρη η δήλωση του εκπροσώπου:

«Η Πρόεδρος δεν “ξέχασε” να δηλώσει δώρα, γιατί δεν ισχύει η προθεσμία του ενός μήνα για την Πρόεδρο, καθώς δεν της δωρίζονται ως ευρωβουλευτή, αλλά ως εκπροσώπου του θεσμού. Όπως εξήγησαν στο Politico οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, όλα τα δώρα από όλους τους Προέδρους του ΕΚ λαμβάνονται πάντα από τον κάτοχο της θέσης για λογαριασμό του θεσμικού οργάνου και ποτέ με την προσωπική του ιδιότητα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για δώρα προς βουλευτές, αλλά για δώρα πρωτοκόλλου, τα περισσότερα από τα οποία ανταλλάσσονται με τρίτες χώρες ή άλλες Αρχές, ακολουθώντας την καθιερωμένη πρακτική του πρωτοκόλλου.

Επίσης, δεν υπάρχουν “δώρα που δεν έχουν δηλωθεί”, όλα τα δώρα προς το θεσμικό όργανο έχουν δηλωθεί εσωτερικά και βρίσκονται στην κυριότητα του θεσμικού οργάνου, όχι της Προέδρου. Οι Πρόεδροι είθισται να δηλώνουν στο μητρώο μαζικά τα δώρα στο τέλος της θητείας τους και λόγω των πρόσφατων εξελίξεων, η Πρόεδρος αποφάσισε να αλλάξει αυτή τη τακτική, δηλώνοντας τα δώρα το συντομότερο δυνατόν για να αυξηθεί η διαφάνεια και να αποφευχθούν οποιεσδήποτε αμφιβολίες.

Επισημαίνεται επίσης ότι ορισμένα δώρα πρωτοκόλλου που λαμβάνει η Προεδρία για λογαριασμό του θεσμικού οργάνου εκτίθενται σε τακτική βάση στους επισκέπτες στο Στρασβούργο και εντάσσονται, κατά περίπτωση, στην καλλιτεχνική συλλογή του θεσμικού οργάνου».

Αυτό το άρθρο Δημοσιεύτηκε στο galaksiass.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button