Οικονομία

Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται πως θα ακολουθήσει σειρά μειώσεων επιτοκίων μετά τον Ιούνιο

Καμία δέσμευση δεν μπορεί να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για το τι θα συμβεί μετά την πιθανή πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού τον Ιούνιο του 2024, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιοακίμ Νάγκελ.

«Εάν τα στοιχεία μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ σε έξι εβδομάδες αυξήσουν την εμπιστοσύνη για την επίτευξη του στόχου του 2%, θα ήμουν υπέρ μιας μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο», δήλωσε σήμερα (24.4.2024) ο πρόεδρος της Bundesbank. «Ωστόσο, ένα τέτοιο βήμα δεν θα ακολουθούσε απαραίτητα μια σειρά μειώσεων επιτοκίων», προσθέτει.

Ο Νάγκελ συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο προσεκτικών αξιωματούχων που υποστηρίζουν την έναρξη της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής τον Ιούνιο, αλλά ζητούν σύνεση όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις.

«Δεδομένης της τρέχουσας αβεβαιότητας, δεν μπορούμε να δεσμευτούμε εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων, η ΕΚΤ πρέπει να αποφασίζει από συνεδρίαση σε συνεδρίαση και με βάση τα εισερχόμενα δεδομένα» δήλωσε στο συνέδριο της DZ Bank για τις κεφαλαιαγορές στο Βερολίνο.

Ο Νάγκελ δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη πλήρως πεπεισμένος ότι η αύξηση των τιμών κατευθύνεται προς τον στόχο. Ο πυρήνας του πληθωρισμού παραμένει υψηλός, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών. «Ορμώμενος από τη συνεχιζόμενη ισχυρή αύξηση των μισθών, είναι πιο επίμονος από τον πληθωρισμό αγαθών», συμπλήρωσε.

«Αλλά μέχρι τον Ιούνιο θα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα, σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού», δήλωσε ο Νάγκελ, απηχώντας παρόμοια σχόλια της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και άλλων αξιωματούχων.

To άρθρο Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται πως θα ακολουθήσει σειρά μειώσεων επιτοκίων μετά τον Ιούνιο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button