Τεχνολογία

Η Μόνα Λίζα «ζωνταντεύει» και … ραπάρει

«Σάρκα και οστά» αποκτά η Μόνα Λίζα χάρη σε ένα νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft, που αξιοποιεί στατικά έργα, όπως φωτογραφίες και πίνακες ζωγραφικής «ζωντανεύοντάς» τα.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ερευνητές της Microsoft εξέθεσαν ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξαν, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει μια εικόνα ενός προσώπου και ένα ηχητικό κλιπ κάποιου που μιλάει και να δημιουργήσει ένα ρεαλιστικό βίντεο του ατόμου που μιλάει.

Στα βίντεο αυτά παρατηρείται ένας απίστευτος συγχρονισμός χειλιών και φυσικών κινήσεων του προσώπου, σύμφωνα με το CNNi.

Για του λόγου το αληθές, οι ερευνητές προέβαλαν την Μόνα Λίζα να… ραπάρει ένα τραγούδι που είχε κάνει στο παρελθόν η ηθοποιός Αν Χάθαγουεϊ.

Το νέο αυτό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, ονομάζεται VASA-1 και παράγει ένα διασκεδαστικό αποτέλεσμα.

Ο σκοπός της δημιουργίας του νέου αυτού εργαλείου όμως είναι περισσότερο ανθρωποκεντρικός. Η Microsoft στην ανακοίνωσή της εξήγησε πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση ή «βελτίωση της προσβασιμότητας σε άτομα με επικοινωνιακές δυσκολίες» ή ακόμη και για τη δημιουργία εικονικών συντρόφων.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι αξιοποίησης ενός τέτοιου «όπλου» είναι υπαρκτοί, καθώς τυχόν κατάχρησή του θα μπορούσε να οδηγήσει στην χρήση προσωπικών δεδομένων πραγματικών ανθρώπων, βάζοντάς τους να κάνουν πράγματα που ποτέ δεν έκαναν.

Προς το παρόν, η Microsoft είπε ότι δεν σκοπεύει να κυκλοφορήσει αμέσως το μοντέλο VASA-1 στο κοινό.

«Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε χρήση των εργαλείων μας για την δημιουργία παραπλανητικού ή επιβλαβούς περιεχομένου σε βάρος των πραγματικών προσώπων», ανέφεραν οι ερευνητές της Microsoft. Το προϊόν δεν θα διατεθεί «μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί υπεύθυνα και σύμφωνα με τους αναγκαίους κανονισμούς».

CNNi, Clare Duffy/ The Mona Lisa rapping? New Microsoft AI animates faces from photos

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button