Οικονομία

Βιλερουά (ΕΚΤ): Πολύ πιθανό οι μειώσεις των επιτοκίων να αρχίσουν τον Ιούνιο

Πολύ πιθανό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της τον Ιούνιο, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, σύμφωνα με το Bloomberg.

Εκτός απροόπτου, η ΕΚΤ παραμένει προσηλωμένη στο να φέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% μέχρι το επόμενο έτος από 2,4% που είναι σήμερα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο RTL την Τετάρτη και σχολιάζοντας τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας σε σχέση με τα επιτόκια.

«Καθώς έχουμε επαρκή εμπιστοσύνη, πολύ πιθανόν να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, αναμφίβολα στη συνεδρίασή μας στις αρχές Ιουνίου», δήλωσε ο Βιλερουά.

Τα σχόλιά του αντικατοπτρίζουν συναίνεση, ακόμη και αν ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν ζητήσει μεγαλύτερη προσοχή στη μείωση των επιτοκίων μετά από μια πρώτη κίνηση τον Ιούνιο. Οι απόψεις αυτές υποστηρίζονται από την επιμονή των μισθολογικών αυξήσεων στην ευρωζώνη και την αβεβαιότητα στις αγορές ενέργειας που προκαλείται από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η ισχυρότερη ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης μπορεί επίσης να καταστήσει τη χαλάρωση της πολιτικής λιγότερο επείγουσα.

Άλλοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ την Τετάρτη υποστήριξαν επίσης μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

«Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Απρίλιο, δώσαμε ένα σήμα υπό όρους για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο», δήλωσε ο Όλι Ρεν της Φινλανδίας στο Ελσίνκι. «Εάν η εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει το στόχο του με βιώσιμο τρόπο συνεχίζει να ενισχύεται, η περιοριστικότητα της νομισματικής πολιτικής μπορεί να μειωθεί».

Μιλώντας στο Ταλίν, ο Εσθονός Μάντις Μούλερ συμφώνησε για τον Ιούνιο, αν και προέτρεψε σε σύνεση πέραν αυτού.

«Θα προτιμούσα να παραμείνω λιγότερο συγκεκριμένος και να επαναλάβω το γενικό μήνυμα που μετέφεραν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ – ότι εξαρτάται από τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις και από το αν θα δούμε τους δείκτες πληθωρισμού να πλησιάζουν επίμονα το 2%», είπε.

 

To άρθρο Βιλερουά (ΕΚΤ): Πολύ πιθανό οι μειώσεις των επιτοκίων να αρχίσουν τον Ιούνιο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button