Οικονομία

Σκρέκας: Προσεγγίζει το 0% ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ – Η βενζίνη είναι υψηλά και λόγω των έμμεσων φόρων

Την αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό των τροφίμων κατά 40% από τον Ιανουάριο, επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Κώστας Σκρέκας μιλώντας σήμερα (13.5.2024) στα Παραπολιτικά FM, ενώ τόνισε πως η αύξηση των τιμών στα σούπερ μάρκετ τείνει προς το 0%.

Ο κ. Σκρέκας εξήγησε πως αποκλιμάκωση δεν σημαίνει και μείωση των τιμών, καθώς αυτές συνεχίζουν να αυξάνονται αλλά με βραδύτερο ρυθμό, ενώ υπενθύμισε πως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ, ο πληθωρισμός στα περίπου 20.000 προϊόντα των σούπερ μάρκετ τον Απρίλιο ανέρχεται σε 0,28%.

«Κάποια μειώνονται, κάποια αυξάνονται, αλλά ο μέσος όρος προσεγγίζει το 0», τόνισε ο υπουργός, λέγοντας πως τα μέτρα της κυβέρνησης αποδίδουν και πως θα συνεχίσουν να αποδίδουν και το επόμενο διάστημα καθώς είναι διαρθρωτικής φύσης, προβλέποντας πως θα αρχίσει να αποτυπώνεται και στις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο κ. Σκρέκας υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής κατά της ακρίβειας, λέγοντας πως δεν υπάρχει άλλη χώρα της ΕΕ που να επιβάλλει τέτοια πρόστιμα και να το έχει νομοθετήσει μάλιστα. Επανέλαβε την σημασία του e-katanalotis καθώς δίνει περισσότερες επιλογές στον καταναλωτή να ψωνίσει φθηνότερα, βοηθώντας τον να φτιάξει ένα «καλάθι αγορών» όπου από σούπερ μάρκετ σε σούπερ μάρκετ μπορεί να φτάσει να πληρώνει ακόμα και 15% πιο φθηνά.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός έκανε απολογισμό της αγοράς κατά την περίοδο του Πάσχα, τονίζοντας πως υπήρχε η επιλογή για αρνάκι ακόμα και 8,90 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ, οδηγώντας τις αλυσίδες σε ξεπούλημα, με αύξηση πωλήσεων έως και 30% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στα κρεοπωλεία άλλοι συγκράτησαν τις τιμές και άλλοι έχει, με τον καταναλωτή να επιλέγει αυτός από πού θα αγοράσει.

«Εξασφαλίσαμε αξιοπρεπείς τιμές στον παραγωγό, αξιοπρεπείς τιμές στον καταναλωτή, μειώνοντας τις τιμές στον χονδρέμπορο και στον μεσάζοντα», επεσήμανε ο υπουργός.

Η βενζίνη είναι ακριβή και λόγω των έμμεσων φόρων

Απαντώντας σε ερώτηση για την ακρίβεια στην βενζίνη σε σχέση με άλλες χώρες, ο Κώστας Σκρέκας υπενθύμισε πως στην Ελλάδα ένα πολύ σημαντικό δημόσιο έσοδο είναι από τους έμμεσους φόρους στα καύσιμα, καλώντας όσους από την αντιπολίτευση μιλούν για μείωση τους στο μισό και περισσότερο, να απαντήσουν πως θα καλύψουν την «τρύπα» που θα δημιουργηθεί στον προϋπολογισμό.

Εξήγησε πως οι τιμές διεθνώς αποκλιμακώνονται και πως η κυβέρνηση παρακολουθεί την αγορά, αλλά λόγω ακριβώς της υψηλής συμμετοχής των έμμεσων φόρων στην τιμή, τα δημοσιονομικά περιθώρια στον προϋπολογισμό δεν μπορούν να ξεπεραστούν. 

To άρθρο Σκρέκας: Προσεγγίζει το 0% ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ – Η βενζίνη είναι υψηλά και λόγω των έμμεσων φόρων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button