Επιστήμη

Πανσέληνος των «λουλουδιών» και μερική έκλειψη σελήνης απόψε


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Μαΐου 2023, 14:40

Η πανσέληνος του Μαΐου ανατέλλει απόψε, προσφέροντας σε όλους την ευκαιρία να γνωρίσουν το πολύχρωμο φεγγάρι των «λουλουδιών» του 2023.

Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια του φαινομένου, η σελήνη θα φωτίζεται πλήρως από τον ήλιο και θα είναι ορατή για το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας σε όλο τον πλανήτη. Η πανσέληνος του Μαΐου ονομάζεται επίσης και φεγγάρι των «λουλουδιών» λόγω την μεγάλης ανθοφορίας που χαρακτηρίζει αυτόν τον μήνα της άνοιξης. 

Αυτό το μοναδικό φεγγάρι θα συναντηθεί απόψε και με ένα ακόμη φαινόμενο, την μερική έκλειψη σελήνης, κάτι που συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια και θα είναι ορατό και από την Ελλάδα. 

Έκλειψη Σελήνης είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη περνά ακριβώς πίσω από τη Γη στη σκιά της. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη είναι σε συζυγία, με τη Γη ευρισκόμενη μεταξύ των δύο άλλων σωμάτων. Κάτι τέτοιο είναι δυνατόν μονάχα σε νύχτα με πανσέληνο. Η διάρκεια και το είδος μιας έκλειψης εξαρτώνται από τη θέση της Σελήνης σε σχέση με τα σημεία που η τροχιά της τέμνεται με την εκλειπτική.

Η σεληνιακή έκλειψη στην χώρα μας θα ξεκινήσει στις 08:30 μ.μ.- μαζί με το αποκορύφωμα της Πανσελήνου – και θα είναι ορατή μέχρι τις 10:31 μ.μ..


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Μαΐου 2023, 14:59

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button