Επιστήμη

Πρεμιέρα για την Εθνική μπάσκετ στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Στη μάχη του Παγκοσμίου Κυπέλλου ρίχνεται σήμερα η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ. Η “επίσημη αγαπημένη”, μία ημέρα μετά το σοκ της απώλειας (και) του Ντίνου Μήτογλου, καλείται να κάνει το καθήκον της,  ξεκινώντας με νίκη στη διοργάνωση.

Πιο συγκεκριμένα αντιμετωπίζει στις 11:45 (ΕΡΤ1 – NovaSports) την Ιορδανία στη Μανίλα, όπου ως γνωστόν θα δώσει όλα τα παιχνίδια της μέχρι το τέλος της πορείας της στο Μουντομπάσκετ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε έναν όμιλο, όπου εκτός από την Ιορδανία, η ομάδα του Ιτούδη θα αντιμετωπίσει ακόμη την πανίσχυρη ομάδα των ΗΠΑ και τη Νέα Ζηλανδεία, οφείλει να πάρει το ροζ φύλλο για να βάλει τις βάσεις να τερματίσει στις πρώτες δύο θέσεις του ομίλου της (3ος), προκειμένου να προκριθεί στη Β’ φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο ως γνωστόν συνδιοργανώνουν οι Φιλιππίνες (Μανίλα), Ιαπωνία (Οκινάουα) και Ινδονησία (Τζακάρτα).

Σε αυτήν τη διοργάνωση η “επίσημη αγαπημένη” εκτός των άλλων έχει να διαχειριστεί τις πολλές και σημαντικές απουσίες βασικών παικτών της, με αυτήν του Μήτογλου να είναι η τελευταία που προέκυψε και μάλιστα μία μόλις ημέρα πριν την πρεμιέρα της στο Μουντομπάσκετ.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αρκετές και σημαντικές απουσίες, αλλά με διάθεση να παλέψει η Εθνική μας…

Η εθνική Ελλάδας είναι μία ανανεωμένη ομάδα αυτή τη φορά, χωρίς αρκετά από τα «πρώτα βιολιά της», αλλά με νέο «αίμα». Η απουσία του πιο δημοφιλούς, αναγνωρίσιμου και περιζήτητου παίκτη του ΝΒΑ, Γιάννη Αντετοκούνμπο (ελέω τραυματισμού) αλλάζει τα… πάντα στο αγωνιστικό στιλ της.

Ο «Greek Freak» είχε αγωνιστεί με τη «γαλανόλευκη» στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας το 2019 και είχε αναδειχτεί μάλιστα δεύτερος σε κλεψίματα στη διοργάνωση έστω κι αν αγωνίστηκε μόνο σε πέντε παιχνίδια (12 κλεψίματα, 2,4 μ.ο., δηλαδή ένα λιγότερο από τον κορυφαίο «κλέφτη» στην Κίνα, Ομάρ Αμπάντα, της Τυνησίας (13 κλεψίματα)! Ήταν και ο παίκτης που είχε τον υψηλότερο μέσο όρο από την εθνική Ελλάδας στο σύστημα αξιολόγησης, με 20 βαθμούς μέσο όρο ανά αγώνα, στην Κίνα.

Απόντες είναι επίσης οι Κώστας Σλούκας και Νικ Καλάθης, ο Δημήτρης Αγραβάνης, αλλά και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, αφού αυτή τη φορά ως «νατουραλιζέ» θ’ αγωνιστεί ο Αμερικανός γκαρντ του Ολυμπιακού και εξαιρετικός αμυντικός, Τόμας Ουόκαπ.

O τελευταίος, μαζί με τον αρχηγό της εθνικής και των Πειραιωτών Κώστα Παπανικολάου, τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη και τον Μιχάλη Λούντζη βρίσκονται με… κλειστά μάτια, αφού συνυπάρχουν στον σύλλογο που τον περασμένο Μάιο έφτασε μέχρι τον τελικό της Euroleague και απώλεσε τον τίτλο από ένα εύστοχο σουτ του Σέρχιο Γιουλ.

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο θα είναι ο μόνος που εκπροσωπήσει την οικογένεια στην εθνική φέτος και οι ικανότητές του σε άμυνα κι επίθεση, μετά από χρόνων εμπειρία στους Μιλγουόκι Μπακς, θα είναι πολύτιμες για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Ο Ιωάννης Παπαπέτρου επέστρεψε στον Παναθηναϊκό μετά από μία σεζόν υπό την τεχνική καθοδήγηση του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στην Παρτιζάν και είναι πολύτιμος στο «3» και στο «4» όταν χρειαστεί.

Ο Νίκος Ρογκαβόπουλος, σμολ φόργουορντ της Μπασκόνια πλέον έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις στα φιλικά προετοιμασίας. Στο «4», ο Ντίνος Μήτογλου που επίσης επέστρεψε στον Παναθηναϊκό αποτελεί παίκτη «κλειδί».

Ο Δημήτρης Μωραΐτης, στην περιφέρεια είναι ο 3ος και τελευταίος παίκτης των «πρασίνων» στην εθνική. Ο βασικός σέντερ της εθνικής Γιώργος Παπαγιάννης βρίσκεται στην πιο ώριμη αγωνιστική φάση του, κάτι που φάνηκε και από το συμβόλαιο που του πρόσφερε αυτό το καλοκαίρι η Φενερμπαχτσέ, της οποίας προπονητής διατελεί ο Ομοσπονδιακός της εθνικής, Δημήτρης Ιτούδης. Πίσω του ακολουθεί ο 23χρονος σέντερ της ΑΕΚ (2/08) Μάνος Χατζηδάκης. Τέλος, ο Λευτέρης Μποχωρίδης που επέστρεψε στον Άρη συμπληρώνει τα έμπειρα γκαρντ αυτής της εθνικής.

Η επιστροφή στο βάθρο πάντως δεν φαίνεται… πιθανή, στην 9η συμμετοχή της εθνικής Ελλάδας σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Κι αν η «επίσημη αγαπημένη» περιμένει από το 2009 για ένα μετάλλιο σε οποιαδήποτε διοργάνωση (Ευρωμπάσκετ Πολωνίας), συμπληρώνει 17 χρόνια φέτος από το μοναδικό μετάλλιό της σε Παγκόσμιο Κύπελλο! Από το 2006 δηλαδή, όταν η εθνική κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη Σαϊτάμα της Ιαπωνίας.

Η άμυνα δεν προβληματίζει τους παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη. Η Αχίλλειος πτέρνα της εθνικής, όπως φάνηκε από τα φιλικά (2 νίκες με Σλοβενία σε έξι συνολικά φιλικές αναμετρήσεις) είναι η ικανότητα να σκοράρει και δη σε σετ παιχνίδι.

Στόχος της εθνικής στον 3ο όμιλο είναι η κατάκτηση μίας εκ των πρώτων δύο θέσεων που οδηγούν στη φάση των «16». Καθώς, οι ΗΠΑ βρίσκονται στον ίδιο όμιλο με αυτόν της Ελλάδας, οι παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη, θα πρέπει να νικήσουν οπωσδήποτε τη Νέα Ζηλανδία και την Ιορδανία για ν’ αποφύγουν την 3η ή 4η θέση που οδηγούν σε αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 17-32.

Οι δύο πρώτοι του 3ου ομίλου θα βρεθούν στον 10ο όμιλο (Μανίλα, Mall of Asia Arena) μαζί με τους δύο πρώτους του 4ου ομίλου, στον οποίο αγωνίζονται οι Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Μεξικό και Αίγυπτος.

Αν δηλαδή η εθνική φτάσει έως τους «16» (μεταφέρονται τα αποτελέσματα της Α΄ φάσης), τότε θα αντιμετωπίσει μόνο τις δύο ομάδες από τον 4ο όμιλο. Και τότε, θα θέλει πάλι να βρεθεί μέσα στις δύο πρώτες ομάδες του 10ου ομίλου για να προκριθεί στα προημιτελικά.

Απώτερος στόχος της εθνικής σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με δύο ευρωπαϊκές ομάδες, συν την οικοδέσποινα των επόμενων Ολυμπιακών Γαλλία, να «σφραγίζουν» το εισιτήριο.

Σημασία έχει πως η εθνική Ελλάδας βρίσκεται μέσα στις «32» χώρες της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αν αναλογιστεί κανείς πως η φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 Αργεντινή, δεν κατάφερε να προκριθεί, όπως και οι Τσεχία, Τουρκία και Κροατία!

To προφίλ της Ιορδανίας

Η Ιορδανία είναι η πρώτη κατά σειρά αντίπαλος της εθνικής Ελλάδας στην Α΄ φάση, 3ος Όμιλος το Σάββατο (26/8, 11:45 π.μ.). Η Ιορδανία θα πάρει για 3η φορά στην Ιστορία της μέρος σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Συνολικά μετράει 10 αναμετρήσεις στη διοργάνωση, το 2010 στην Τουρκία και το 2019 στην Κίνα, έχοντας μόλις μία νίκη (επί της Σενεγάλης) και εννέα ήττες.

Χωρίς αμφιβολία, η Ιορδανία είναι το αουτσάιντερ του 3ου ομίλου απέναντι σε Ελλάδα, ΗΠΑ και Νέα Ζηλανδία. Στο ρόστερ των Ιορδανών δεσπόζει η παρουσία του Αμερικανού, πρώην NBAer με πλούσια καριέρα στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη, Ροντάε Χόλις-Τζέφερσον.

Ο άλλοτε παίκτης των Νετς, των Ράπτορς και των Μπλέιζερς θα αποτελέσει τον ηγέτη για την εθνική ομάδα της Ιορδανίας και τον οποίο θα συμπληρώσει ο γνώριμος από τη θητεία του στη Φενέρμπαχτσε, Αχμέτ Ντουβερίογλου.

Ο Ουέσαμ Αλ-Σους ανέλαβε Ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής μπάσκετ της Ιορδανίας από τον Απρίλιο του 2021 οδηγώντας τη στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023. Ως παίκτης διετέλεσε επί σειρά ετών αρχηγός της εθνικής Ιορδανίας. Το 2016 ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη παικτών στην «DME Academy» της Φλόριντα.

Μάλιστα ένας από τους παίκτες που δούλεψε και εξέλιξε μέχρι να βρεθεί στο ΝΒΑ είναι και ο Κίγκαν Μάρεϊ των Σακραμέντο Κινγκς.

Η ιστορία της Εθνικής μας στη διοργάνωση

Η εθνική ανδρών θα συμμετάσχει για 9η φορά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου! Η κορυφαία θέση που έχει καταλάβει είναι η 2η, το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε στη Σαϊτάμα (Ιαπωνία) στο Μουντομπάσκετ του 2006, όταν απέκλεισε την “Dream Team” των ΗΠΑ στον ημιτελικό, αλλά γνώρισε βαριά ήττα από την Ισπανία στον τελικό, με προπονητή τον Παναγιώτη Γιαννάκη.

Το 2014 στην Ισπανία, η εθνική τερμάτισε στην 9η θέση. Το 2010 στην Τουρκία ήταν 11η, το 1998 στην Αθήνα τερμάτισε 4η, όπως και το 1994 στον Καναδά (4η). Το 1990, στην Αργεντινή η εθνική κατέλαβε την 6η θέση, ενώ στην «παρθενική» συμμετοχή της, το 1986 στην Ισπανία, η εθνική ανδρών τερμάτισε στη 10η θέση.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας το 2019, η εθνική συμβιβάστηκε με την 11η θέση.

Η «επίσημη αγαπημένη» ήταν δηλαδή 3 φορές μέσα στην πρώτη τετράδα (1994, 1998, 2006) μέχρι σήμερα. Το σύνολο των 337 πόντων που σημείωσε το 1986 ο Νίκος Γκάλης στην Ισπανία αποτελεί νούμερο αξιομνημόνευτο!

Παραμένει πρώτος σε μέσο όρο πόντων ενός παίκτη σε Παγκόσμιο Κύπελλο, χάρη σε εκείνη την επίδοσή του, με 33,7 πόντους μ.ο., αφού είχε αγωνιστεί σε 10 παιχνίδια. Ο Γκάλης διατηρεί και το ρεκόρ των περισσότερων πόντων σε έναν αγώνα για την εθνική Ελλάδας σε Παγκόσμιο Κύπελλο, με 53, κόντρα στον Παναμά, το 1986.

Είναι δεύτερος στον σχετικό πίνακα, πίσω από τον πρώτο Χουρ Τζάε (Νότια Κορέα, 62) και μπροστά από τον τρίτο Όσκαρ Σμιντ (Βραζιλία, 52).

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button