Πολιτική

Οι εκλογές της Ελλάδας στα μεγάλα διεθνή μέσα – Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Θέμα στα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης έγιναν από το πρωί οι εκλογές στην Ελλάδα, με τους αναλυτές να σκιαγραφούν την επόμενη μέρα στη χώρα μας.

Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως το πιθανότερο είναι πως δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις ως προς τον νικητή. Το Bloomberg σημειώνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πιθανότερος νικητής των εκλογών, βάσει του ποσοστού που εξασφάλισε η Νέα Δημοκρατία στην αναμέτρηση της 21ης Μαϊου.

«Η πρόκληση είναι αν θα καταφέρει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση ή αν θα αποτύχει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα για τις εκλογές στην Ελλάδα.

Συνεχίζει λέγοντας πως «φαίνεται ότι δεν τίθεται θέμα κυβέρνησης συνασπισμού καθώς ουδείς εκ των αρχηγών των κομμάτων στην Ελλάδα θέλει να συνεργαστεί με τους άλλους, κι αυτό σημαίνει ότι αν ο Μητσοτάκης δεν μπορέσει να κυβερνήσει αυτοδύναμα, ίσως γίνουν και τρίτες εκλογές σε περίπου έναν μήνα».

Reuters

«Οι Έλληνες ψηφίζουν στις επαναληπτικές εκλογές, οι συντηρητικοί πιθανόν επιστρέφουν στην εξουσία» μεταδίδει το Reuters.

Financial Times

«Οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην προοπτική άλλης μιας φιλικής προς τις επιχειρήσεις κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με τις μετοχές και τα ομόλογα να κάνουν ράλι τις περασμένες εβδομάδες. Η αξιολόγηση της χώρας αναμένεται να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα περί τα τέλη του έτους, ένδειξη ότι η Ελλάδα έχει αφήσει για τα καλά πίσω της τη δεκαετή οικονομική κρίση», γράφουν οι Financial Times.

Deutsche Welle 

«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ισχυρές προοπτικές νίκης για τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη», σημειώνει η Deutsche Welle.

France 24

«Ο 55χρονος απόφοιτος του Χάρβαρντ που οδήγησε την Ελλάδα από την πανδημία του κορoνοϊού σε μια διετία ισχυρής ανάπτυξης, πέτυχε ήδη μια σαρωτική νίκη στις εκλογές πριν από έναν μήνα».

Αl Jazeera

Αναφορά στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου κάνει το Al Jazeera γράφοντας πως οι εκλογές γίνονται στη σκιά του πρόσφατου ναυαγίου ανοικτά της δυτικής Ελλάδας «αλλά η καταστροφή είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά το συνολικό αποτέλεσμα καθώς οι Έλληνες αναμένεται να εστιάσουν στα εγχώρια οικονομικά ζητήματα».

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Στη γερμανική FAZ αναφέρεται ότι ο νίκη είναι σίγουρη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πως «ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μάχεται για την πολιτική του επιβίωση, καθώς η προεκλογική καμπάνια του και η προσπάθεια να παρουσιάσει υπό αρνητικό πρίσμα τον Μητσοτάκη και την κυβερνητική του θητεία προειδοποιώντας για κοινωνικής φτώχεια φαίνεται ότι δεν βρήκε απήχηση στους ψηφοφόρους. Ούτε τράβηξε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που υποσχόταν υψηλότερους μισθούς και συντάξεις και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, πόσω μάλλον που ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε εξήγησε πώς θα χρηματοδοτηθούν οι δαπάνες».

 

ΖΕΙΤ

Η γερμανική ZEIT γράφει «το κατά πόσον θα καταφέρει ο συντηρητικός επικεφαλής της κυβέρνησης να σχηματίσει κυβέρνηση και πόσο ισχυρή θα είναι αυτή, πιθανώς θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κομμάτων που θα περάσουν το όριο 3% της εισόδου στη Βουλή».

Liberation

Τέλος, η Liberation αναφέρει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «επιδίωξε τις τελευταίες ημέρες να επανακινητοποιήσει τους ψηφοφόρους, που θα μπορούσαν, λόγω κόπωσης, να μπουν στον πειρασμό να μη μεταβούν στα εκλογικά τμήματα. Μια άλλη πιθανή ανησυχία για το συντηρητικό στρατόπεδο: η διαρροή ψήφων στην ακροδεξιά, όπου δύο έως τρία μικρά κόμματα θα να διεκδικήσουν έδρες υπερβαίνοντας το όριο του 3%, αλλά και ο αριθμός των κομμάτων που θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή, που θα έχει αριθμητικά αντίκτυπο στον αριθμό των εδρών που θα λάβει η ΝΔ».

To άρθρο Οι εκλογές της Ελλάδας στα μεγάλα διεθνή μέσα – Τα σενάρια για την επόμενη μέρα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button