Πολιτική

«Πήραμε τα καλύτερα πλοία στην καλύτερη τιμή» – Galaksias.gr

Στο Προεδρικό Μέγαρο για τη μηνιαία συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης (29.09.2021) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τη συζήτηση που είχαν μπροστά στις κάμερες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μονοπώλησε η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπεγράφη με τη Γαλλία καθώς και η αγορά των φρεγατών Belharra.

«Σημαντική εθνική παρακαταθήκη» τη χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως με τη συμφωνία η Ελλάδα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά συνολικά στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. «Καλό είναι να υπάρχει αμυντική θωράκιση ως μήνυμα» πρόσθεσε η ΠτΔ με νόημα.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια «σημαντική στιγμή για την εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας» και τόνισε τρία σημεία της συμφωνίας που υπέγραψαν Ελλάδα και Γαλλία.

[xyz-ips snippet=”adnow”]

[xyz-ips snippet=”engageya”]

«Πρώτον το γεγονός ότι έχουμε μια συμφωνία με μια πολύ ισχυρή ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, η οποία πηγαίνει πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις συλλογικής υποστήριξης που υπάρχουν και στο ΝΑΤΟ αλλά και στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Article inline ad #3

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι αποκτούν οι Ένοπλες Δυνάμεις υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες και στην επιλογή μας βάρυνε πάρα πολύ η εισήγηση του Ναυτικού. Αποκτήσαμε πιστεύω, τα καλύτερα πλοία στην καλύτερη δυνατή τιμή. Ουσιαστικά, κάνοντας μια επιλογή που θα εκσυγχρονίσει το στόλο μας για πολλές δεκαετίες και θα μας δώσει πολύ σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες στο θέατρο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά όχι μόνο.

Article inline ad #4

Και η τρίτη διάσταση αυτής της συμφωνίας, είναι ότι κατά την άποψή μου αποτελεί το πρόπλασμα για μια πιο συστηματική συνεργασία ευρωπαϊκών κρατών ώστε να κάνουμε πράξη το ζητούμενο της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας σε μία εποχή όπου η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να ευθυγραμμίσει την γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Article inline ad #5

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Γαλλία την «πιο ισχυρή στρατιωτική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η μόνη η οποία διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο». Όπως είπε, με τον Εμανουέλ Μακρόν «μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για μια Ευρώπη ισχυρή, αλλά και αυτόνομη, η οποία θα μπορεί να υπερασπιστεί, εάν αυτό απαιτείται, και μόνη της τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα».

Το ΝΑΤΟ και η κοινή αμυντική πολιτική στην Ε.Ε.

Κατά τον πρωθυπουργό, η συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως υπονόμευση της θέσης χώρας μας στο ΝΑΤΟ. «Το αντίθετο μάλιστα. Πιστεύω ότι όσο οι ευρωπαϊκές χώρες ενισχύουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς, όσο η Ευρώπη αποκτά ενισχυμένη δυνατότητα καλύτερης συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, τόσο  ενισχύεται το ΝΑΤΟ και ο διατλαντικός δεσμός».

Σε αυτό το σημείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κοινή αμυντική πολιτική της Ευρώπης. «Ένα από τα βασικά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε πάντα ως προς την αμυντική μας πολιτική στην Ευρώπη είναι τα ζητήματα της διαλειτουργικότητας. Όσο περισσότερες χώρες, λοιπόν, αγοράζουν κοινούς τύπους όπλων τόσο το ζήτημα αυτό επιλύεται.

Να σας αναφέρω ενδεικτικά ότι οι φρεγάτες τις οποίες αποκτούμε είναι πρακτικά ίδιες φρεγάτες με αυτές τις οποίες θα αγοράσει το γαλλικό ναυτικό, τα Rafale τα οποία έχουμε αποκτήσει είναι πρακτικά τα ίδια Rafale με αυτά τα οποία χρησιμοποιεί η Γαλλία και τα οποία προσθέτει και η Κροατία στη δικιά της αεροπορία.

Γίνονται τα πρώτα δειλά, πλην πολύ ουσιαστικά βήματα για την ενοποίηση της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής. Πρόθεσή μου είναι να φέρω τη συμφωνία προς κύρωση στο Εθνικό Κοινοβούλιο και την επόμενη εβδομάδα, εάν αυτό είναι εφικτό και προσβλέπω σε μία διακομματική στήριξη μίας συμφωνίας, η οποία πιστεύω ότι αποτελεί σημαντική εθνική παρακαταθήκη για τη χώρα, ξεπερνά τα στεγανά της κομματικής αντιπαράθεσης και δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να παίξει, όπως σας είπα, πρωταγωνιστικό ρόλο πια όχι μόνο στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συνολικά στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία».

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Καλό είναι να υπάρχει αμυντική θωράκιση ως μήνυμα

Η συμφωνία με τη Γαλλία είναι πολύ σημαντική για την άμυνα της χώρας και το ρόλο που θέλει η Ελλάδα να παίξει και ήδη διαδραματίζει ως πυλώνας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Καλό είναι να υπάρχει η αμυντική θωράκιση ως μήνυμα – κάτι που επιβάλλει η θέση της χώρας μας», συμπλήρωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Θα έλεγα όμως ότι βρίσκω τη συμφωνία ιδιαίτερα σημαντική και από τη σκοπιά που αναφέρατε στην αρχή, για την ενίσχυση του ρόλου της Ευρώπης, η οποία πρέπει να υψώσει μια πιο σημαντική φωνή. Η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί, και η Ευρώπη χρειάζεται να βρει σιγά σιγά τον βηματισμό της στο θέμα αυτό, χωρίς κάτι τέτοιο να σημαίνει βέβαια ότι αμφισβητεί άλλα σχήματα, έχετε απόλυτο δίκαιο.

Κανείς δεν αμφισβητεί τον ρόλο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και τη συμμετοχή μας σε αυτή, αλλά χρειάζεται να γίνονται παράλληλα και άλλες κινήσεις, που είναι πολύ σημαντικές», κατέληξε.

To άρθρο Belharra, Rafale και Γαλλία μονοπώλησαν τη συνάντηση Σακελλαροπούλου – Μητσοτάκη: «Πήραμε τα καλύτερα πλοία στην καλύτερη τιμή» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο newsit.gr

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Αυτό το άρθρο Δημοσιεύτηκε στο galaksiass.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button