Υγεία

Η τεχνητή νοημοσύνη στη μάχη κατά του καρκίνου

Αυξάνονται οι συμπράξεις για την ανάπτυξη αντισωμάτων με σκοπό να καταπολεμηθεί ο καρκίνος. Από τη μία πλευρά βρίσκονται φαρμακευτικές βιομηχανίες και από την άλλη εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Ενδεικτική είναι η συνεργασία της φαρμακοβιομηχανίας «AstraZeneca» και της εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης «Absci Corportation» για τον σχεδιασμό ενός αντισώματος για την καταπολέμηση του καρκίνου, και άλλων ασθενειών με ταυτόχρονη μείωση του κόστους ανάπτυξής τους.

Η συγκεκριμένη σύμπραξη στοχεύει στην αξιοποίηση της τεχνολογίας AI της «Absci» για ανάλυση πρωτεϊνών μεγάλης κλίμακας με στόχο την εύρεση μιας βιώσιμης ογκολογικής θεραπείας, κάτι που αποτελεί και βασική επιδίωξη της αγγλοσουηδικής AstraZeneca.

Σύμφωνα με τον Sean McClain, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Absci, η εφαρμογή των αρχών της μηχανικής στην ανακάλυψη φαρμάκων έχει βελτιώσει τις δυνατότητες επιτυχίας και έχει μειώσει τον χρόνο που αφιερώνεται στην ανάπτυξη.

Η Absci, η οποία εδρεύει στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και έχει ερευνητικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης στη Νέα Υόρκη, παράγει ιδιόκτητα δεδομένα, μετρώντας εκατομμύρια αλληλεπιδράσεις μεταξύ πρωτεϊνών. Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί τα δεδομένα αυτά για να εκπαιδεύσει το παραγωγικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης και, τελικά, να σχεδιάσει και να επικυρώσει βιώσιμα αντισώματα — πρωτεΐνες που στοχεύουν ξένες ουσίες στο σώμα.

«Η τεχνητή νοημοσύνη μάς δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να αυξήσουμε την επιτυχία και την ταχύτητα της διαδικασίας ανακάλυψης βιολογικών ουσιών, αλλά και να ενισχύσουμε την ποικιλομορφία των βιολογικών ουσιών που ανακαλύπτουμε», ανέφερε για τη συμφωνία η Puja Sapra, αντιπρόεδρος της AstraZeneca.

Οι εταιρείες δεν έχουν αποκαλύψει ποιο ακριβώς είδος καρκίνου θα στοχεύσουν.

Η συμφωνία αποτελεί μέρος των φιλόδοξων σχεδίων της AstraZeneca να αντικαταστήσει την παραδοσιακή χημειοθεραπεία με μια νέα γενιά στοχευμένων φαρμάκων.

Τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών για νέες θεραπείες για τον καρκίνο του πνεύμονα και του μαστού – αποτελέσματα που χαιρέτισε ως «τεράστιο επίτευγμα».

Σύμφωνα με την εταιρεία, η συνεργασία με την Absci είναι μια «συναρπαστική ευκαιρία» να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη στη δημιουργία αντισωμάτων.

Τα αντικαρκινικά φάρμακα που χρησιμοποιούν διάφορες τεχνολογίες αποτελούν ένα από τα βασικά αντικείμενα συνεργασίας κορυφαίων πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών και μικρότερων εταιρειών που κάνουν έρευνα αιχμής.

Τον Σεπτέμβριο, η Moderna κατέληξε σε συμφωνία αξίας άνω των 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών κατά του καρκίνου με τη γερμανική Immatics. Η γερμανική εταιρεία χρησιμοποιεί τη λεγόμενη τεχνολογία υποδοχέων Τ-κυττάρων για να στοχεύσει πρωτεΐνες που σχετίζονται με τον καρκίνο.

πηγή: Iatropedia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button