Υγεία

Το «καταστροφικό» σολάριουμ, τα εγκαύματα και ο ευεργετικός ήλιος

Έχει αποδειχθεί ότι μία συνεδρία σολάριουμ, αν γίνει σε ηλικία μικρότερη των 25 ετών, αυξάνει τον κίνδυνο για δερματικό καρκίνο κατά 60%. Και ο κίνδυνος είναι ανεξάρτητος από το χρώμα του δέρματος, σύμφωνα με τον ο πρόεδρο της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας.

Όπως είπε σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm ο Γιάννης Μπάρκης, σε πάρα πολλές πολιτισμένες χώρες, το σολάριουμ έχει καταργηθεί. Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι γιατί κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και στην Ελλάδα.

«Εμείς επανειλημμένως έχουμε πάρει τέτοιες πρωτοβουλίες. Είναι πάρα πολλά τα συμφέροντα, όπως γνωρίζετε. Δυστυχώς πολλά ινστιτούτα στηρίζονται και στο σολάριουμ. Εμείς ως Δερματολογική Εταιρεία, κάνουμε καμπάνιες κάθε χρόνο και η φετινή μας καμπάνια έχει αναδείξει το θέμα. Το λέμε με κάθε τρόπο προς πάσα κατεύθυνση κι ελπίζουμε σιγά-σιγά να τα καταφέρουμε και όλοι να συνειδητοποιήσουν σύντομα, πόσο καταστροφικό είναι».

Ο ήλιος από τη μία προκαλεί μελάνωμα, από την άλλη βοηθάει το δερματικό λέμφωμα

Ο γνωστός δερματολόγος – αφροδισιολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, σε άλλο σημείο της συνέντευξης του χαρακτηρίζει τη σχέση του ήλιου με τον άνθρωπο άκρως ερωτική. «Η σχέση αυτή έχει τα πάνω της, τα κάτω της, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτόν. Όποτε μας κάνει κακό απομακρυνόμαστε, αλλά πάντα επιστρέφουμε στην αγκαλιά του άνευ όρων. Και βέβαια είναι παράδοξο ότι ενώ από τη μία, προκαλεί μελάνωμα που είναι μία μορφή καρκίνου του δέρματος, από την άλλη, βοηθάει μία άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος, που είναι το λέμφωμα. Την ίδια στιγμή υπάρχουν δερματικά νοσήματα, που βελτιώνονται εντυπωσιακά με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, όπως είναι η κοινή ακμή, η ατοπική δερματίτιδα, η ροδρόχρους πιτυρίαση». Και βέβαια οι ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου δεν σταματούν εδώ, αφού σύμφωνα με τον γνωστό δερματολόγο, ο ήλιος είναι δεδομένο ότι βοηθάει πάρα πολύ τον μεταβολισμό, βοηθά στο αδυνάτισμα καθώς οι δίαιτες είναι πιο αποδοτικές, γιατί μας κόβεται η όρεξη.

Ο ήλιος ευεργετικός στην άνοια και στον ύπνο

«Βοηθά στην ψυχολογία γιατί επάγει τη σεροτονίνη, στη δημιουργία της βιταμίνης D, πού είναι ο ενορχηστρωτής της άμυνας του οργανισμού, στην οστεοπόρωση, αλλά και στην άνοια. Επίσης, κινητοποιεί τη δημιουργία της μελατονίνης, δηλαδή φτιάχνει το βιολογικό ρολόι, για αυτό και μετά την ηλιοθεραπεία κοιμόμαστε πολύ καλύτερα το καλοκαίρι. Ιδιαίτερα ευεργετικός είναι ο ήλιος στο καρδιαγγειακό, γιατί γίνεται αγγειοδιαστολή, οπότε σε κάποιες περιπτώσεις δεν χρειάζονται το καλοκαίρι τα φάρμακά της πίεσης. Βοηθάει τους ρευματισμούς, καθώς έχει αντιφλεγμονώδη δράση για αυτό και οι πάσχοντες αισθάνονται πολύ καλύτερα την καλοκαιρινή περίοδο». Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος, καθώς σύμφωνα με τον κύριο Μπάρκη η αθροιστική δράση του ήλιου σε βάθος χρόνου, δημιουργεί ως γνωστόν καρκινογένεση, επιδεινώνει κάποια αυτοάνοσα όπως είναι ο Λύκος, «και πλασματικά χειροτερεύει και η Λεύκη, γιατί αλλάζει χρώμα το υγιές δέρμα, ενώ το λευκό παραμένει ως έχει και έτσι θεωρητικά παρατηρείται μία επιδείνωση. Επιδεινώνει ακόμη τις ιογενείς λοιμώξεις, καθώς το καλοκαίρι παρατηρείται έξαρση των ερπητικών λοιμώξεων, τις μυκητιάσεις, και επάγει τη φωτογήρανση, δημιουργεί φωτοαλλεργίες, ηλιακή κνίδωση κλπ».

Ποια φάρμακα δημιουργούν φωτοτοξικότητα

Υπάρχουν άραγε κάποια φάρμακα που κάνουν απαγορευτική την ηλιοθεραπεία, ερωτάται ο πρόεδρος της ΕΔΑΕ.«Ο ήλιος δημιουργεί με κάποια φάρμακα φωτοτοξικότητα, ή φωτοαλλεργία. Πχ τέτοια φάρμακα είναι της ακμής, τα αντισυλληπτικά που κάνουν πανάδες, το λίθιο, κάποια απλά αντιφλεγμονώδη, τα αντιυπερτασικά και ειδικά οι ανταγωνιστές ασβεστίου, ακόμα και κάποιες στατίνες για τη χοληστερίνη, τα διουρητικά, και κάποια αντιδιαβητικά. Άρα όσοι λαμβάνουν χρόνιες αγωγές, θα πρέπει ειδικά πριν τις διακοπές τους να επικοινωνήσουν με το θεράποντα ιατρό».

Το έγκαυμα στην παιδική ηλικία αυξάνει κατά 30% τον κίνδυνο καρκίνου στην ενήλικη ζωή

Η φωτότυποι ένα και δύο, δηλαδή η λευκή φυλή με τα ξανθά μαλλιά και τα γαλανά μάτια κινδυνεύει περισσότερο από ηλιακά εγκαύματα και ειδικότερα τα παιδιά αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΔΑΕ, υπογραμμίζοντας ότι το έγκαυμα στην παιδική ηλικία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 30% σε μεγαλύτερη ηλικία. «Ιδιαίτερο κίνδυνο για καρκινογένεση διατρέχουν όσοι κάνουν διακοπές μόνο τα Σαββατοκύριακα, γιατί εκτίθενται απότομα στην ηλιακή ακτινοβολία, κι έτσι τα επανειλημμένα εγκαυματάκια του Σαββατοκύριακου, μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα. Επίσης, επαγγελματίες που δουλεύουν πολύ σε εξωτερικούς χώρους, όπως πχ ψαράδες, αγρότες, οικοδόμοι, ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Παράγοντες όμως που προδιαθέτουν για καρκινογένεση είναι η ανοσοκαταστολή, παθήσεις που δημιουργούν ανοσοκαταστολή, φάρμακα που δημιουργούν ανοσοκαταστολή όπως πχ χημειοθεραπευτικά, ενώ άτομα με ιστορικό καρκίνου θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά με τον ήλιο». Καταλήγοντας ο κ. Μπάρκης τονίζει ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε τον ήλιο όταν είναι κοντά στη γη, δηλαδή τις ώρες 12:00-16:00. «Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό με υψηλό δείκτη, να το ανανεώνουμε κάθε δύο ώρες και επειδή δεν δρα αμέσως, να κάνουμε επάλειψη μισή ώρα πριν εκτεθούμε, ενώ από καπέλα να προτιμάμε αυτά με γείσο και όχι τα τζόκεϊ. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται για τα βρέφη έως έξι μηνών, που δεν κάνει να εκτεθούν καθόλου στον ήλιο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button