Οικονομία

Market Pass, Αφορολόγητο και ΕΝΦΙΑ – Όλα όσα περιλαμβάνει το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης

Με υψηλές ταχύτητες ξεκινάει την δεύτερη θητεία της η κυβέρνηση της ΝΔ, με έμφαση στην οικονομία και στην στήριξη των ασθενέστερων εισοδηματικά πολιτών.

Δύο είναι οι βασικές επιδιώξεις της ΝΔ, η μία έχει να κάνει με την ανάγκη να στηριχθούν έμπρακτα οι πληττόμενοι από την ακρίβεια και η άλλη να φανεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης λόγω και πράξεων.

Το πρώτο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών και θα αφορά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση για αφορολόγητο, ΕΝΦΙΑ, αύξηση εγγυημένου εισοδήματος και το youth pass, αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων, καθώς επίσης και την μονιμοποίηση της απαλλαγής της συμμετοχής στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ.

Τι θα περιλαμβάνει το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο

Σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός το εν λόγω νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην Βουλή άμεσα και θα ψηφιστεί πριν τις θερινές διακοπές.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τα εξής:

  • Αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολογήτου ορίου για τις οικογένειες με παιδιά

  • Αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τα επιδόματα τέκνων

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους ασφαλίσουν τα ακίνητα για φυσικές καταστροφές

  • Αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

  • Υλοποίηση του youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται.

  • Πλήρης απαλλαγή για τους συνταξιούχους, από τη φαρμακευτική δαπάνη για όλους τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ.

Όλα τα παραπάνω μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Παράταση του market pass για ένα 6μηνο

Παράλληλα έχει κλειδώσει και θα ανακοινωθεί άμεσα η παράταση του μέτρου του market pass, για ένα 6μηνο. Αρχικά η παράταση θα είναι για τρεις μήνες και θα υπάρχει πρόβλεψη για αυτόματη παράταση για άλλους τρεις μήνες, δηλαδή έως το τέλος του έτους εφόσον δεν μεταβληθούν οι συνθήκες στο μέτωπο της ακρίβειας.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα είναι στοχευμένες και θα αφορούν εκείνους που πραγματικά πλήττονται από την συνεχιζόμενη ακρίβειας, κυρίως στα ήδη διατροφής.

Το μέτρο είναι πιθανό να είναι διαφοροποιημένο, δηλαδή να αφορά περισσότερους και με μεγαλύτερα ποσά. Τέλος θα συνεχιστεί και το μέτρο με το καλάθι του νοικοκυριού, που σε γενικές γραμμές κρίνεται ως πετυχημένη παρέμβαση.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη σύσκεψη εργασίας με το οικονομικό επιτελείο, πολλές από αυτές θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα εισοδήματα των πολιτών.

Σημείωσε επίσης ότι «είμαστε αισιόδοξοι για την σταδιακή μετατροπή του οικονομικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας ώστε να γίνει πιο παραγωγικό, πιο εξωστρεφές, πιο καινοτόμο και είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στα εισοδήματα των πολιτών κυρίως των χαμηλόμισθων συμπολιτών μας».

Την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας και της ανάπτυξης εξέφρασε κι από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Σε ό,τι αφορά το επικείμενο νομοσχέδιο, ο Κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό το πλαίσιο για το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών στην Βουλή και θα αφορά την εκπλήρωση των βασικών δεσμεύσεων της ΝΔ πριν από τις εκλογές. Με τον τρόπο αυτό απαντάμε και σε όσους αμφισβητούσαν την αξιοπιστία των υποσχέσεών μας και μένουμε πιστοί στο δρόμο που είχαμε ανοίξει να λέμε λίγα και να τα κάνουμε όλα».

To άρθρο Market Pass, Αφορολόγητο και ΕΝΦΙΑ – Όλα όσα περιλαμβάνει το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button