Τεχνολογία

Γουινέα-Μπισάου: Ενισχύει την ασφάλειά του ο πρόεδρος Εμπαλό – Υποβαθμίζει τον κίνδυνο στρατιωτικού πραξικοπήματος

Ο πρόεδρος της Γουινέας-Μπισάου, ο Ουμαρό Σισοκό Εμπαλό, διόρισε δύο στρατιωτικούς υπεύθυνους για την ασφάλειά του, τους όρκισε και ανέλαβαν τα καθήκοντά τους χθες Δευτέρα, απόφαση που ο ίδιος διαβεβαίωσε πως δεν έχει σχέση με τα πραξικοπήματα των τελευταίων μηνών στην Αφρική.

Οι νέοι διορισμοί ανακοινώθηκαν με φόντο τα στρατιωτικά πραξικοπήματα στον Νίγηρα και στην Γκαμπόν, στα οποία προχώρησαν και στις δύο περιπτώσεις αξιωματικοί αρμόδιοι για την προεδρική ασφάλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι στρατηγοί Τομάς Τζάσι και Όρτα Ιντά ονομάστηκαν την Παρασκευή αντίστοιχα επικεφαλής της υπηρεσίας προεδρικής ασφάλειας και επικεφαλής του επιτελείου αναφερόμενος ειδικά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι δυο θέσεις, αν και προβλέπονταν στο επίσημο κυβερνητικό οργανόγραμμα, παρέμεναν κενές για δεκαετίες.

Οι κ.κ. Τζάσι και Ιντά ορκίστηκαν χθες Δευτέρα σε επίσημη τελετή στο προεδρικό μέγαρο παρόντος του προέδρου Εμπαλό, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο στρατηγός Τζάσι ήταν προτού διοριστεί στη νέα του θέση διοικητής της εθνικής φρουράς, επίλεκτης μονάδας του στρατού, η επέμβαση της οποίας συνέβαλε να αποτραπεί το πραξικόπημα που επιχειρήθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 για να ανατραπεί ο κ. Εμπαλό, ο οποίος εξελέγη στον δεύτερο γύρο των εκλογών του Δεκεμβρίου του 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στρατηγός Ιντά από την πλευρά του ήταν επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης της Μπισάου, η διοίκηση της οποίας ανατίθεται συχνά σε στρατιωτικούς.

«Είναι αλήθεια πως τα πραξικοπήματα από αξιωματικούς υπεύθυνους για την προεδρική ασφάλεια έχουν γίνει μόδα. Όμως αν ο Τομάς (Τζάσι) τολμήσει να κάνει κάτι τέτοιο, θα γίνει μεγάλη μάχη», είπε χαριτολογώντας ο αρχηγός του κράτους, ερωτηθείς σχετικά από τον Τύπο.

«Για να μιλήσουμε σοβαρά, σας διαβεβαιώ ότι δεν θα υπάρξει ούτε 2η Φεβρουαρίου, ούτε 3η Φεβρουαρίου. Κάθε ύποπτη κίνηση θα έχει την προσήκουσα απάντηση», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην απόπειρα πραξικοπήματος με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπος την 1η Φεβρουαρίου 2022 (11 νεκροί, σύμφωνα με τις Αρχές).

Η Γουινέα-Μπισάου έχει υπομείνει χρόνια πολιτική αστάθεια και στη χώρα έχει καταγραφεί μετά την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία το 1974 λιτανεία πραξικοπημάτων (τεσσάρων τον αριθμό) και αποπειρών πραξικοπημάτων — με πιο πρόσφατη αυτή του Φεβρουαρίου του 2022.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button