Οικονομία

Επεκτάθηκε η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων στον κλάδο επισιτισμού-τουρισμού

Με απόφαση της υπηρεσιακής υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πατρίνας Παπαρρηγοπούλου, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Β’ 3942-17/6/2023), επεκτάθηκε και ισχύει για όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται στα πάσης φύσεως τουριστικά και επισιτιστικά καταστήματα όλης της χώρας η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), που υπογράφηκε στις 12 Ιουνίου 2023 μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και των εργοδοτικών οργανώσεων «Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων» (ΠΟΕΣΕ), «Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδας» (ΟΕΖΕ) και της «Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας» (ΓΣΕΒΕΕ).

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, είχε προηγηθεί η γνωμοδότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), που συνεδρίασε στις 15 Ιουνίου 2023, υπό την προεδρία της γενικής γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, Άννας Στρατινάκη και διαπίστωσε ότι τηρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.

«Με δεδομένο ότι η επέκταση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ήταν κοινό αίτημα και των δύο πλευρών (εργοδοτών και εργαζομένων στον κλάδο τουρισμού-επισιτισμού), το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και οι υπηρεσίες του ανταποκρίθηκαν με μεγάλη ταχύτητα, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει αρχίσει η τουριστική περίοδος και προκειμένου να καλύψει όσους εργαζόμενους δεν δεσμεύονται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, χωρίς να μεσολαβήσει σημαντικός χρόνος από τη λήξη ισχύος τής προηγούμενης κλαδικής Σύμβασης, που είχε επίσης κηρυχθεί υποχρεωτική» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Όπως και η προηγούμενη αντίστοιχη Συλλογική Σύμβαση, έτσι και η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που επεκτάθηκε άμεσα, καθιερώνει το πενθήμερο σύστημα εργασίας.

Σημειώνεται ότι υπάρχει ρητή πρόβλεψη ότι, σε περίπτωση που απασχοληθούν οι εργαζόμενοι πάνω από πέντε ημέρες την εβδομάδα, θα πληρωθούν μία επιπλέον ημέρα για κάθε ημέρα εργασίας, με προσαύξηση 75% στην περίπτωση που αυτή είναι Κυριακή ή αργία.

Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας καλύπτει τα εστιατόρια, τα καφέ, καθώς και τους διανομείς που συνδέονται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με τα ανωτέρω καταστήματα.

Συνολικά, δηλαδή, αφορά, με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, που παρουσιάζουν μάλιστα αυξητική τάση, περί τους 430.000 εργαζόμενους.

Η διάρκεια της Σύμβασης είναι διετής και ισχύει αναδρομικά από την 1η Μαρτίου 2023 για τα μέλη των οργανώσεων που την υπέγραψαν, ενώ, για τους υπόλοιπους, από την ημέρα δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης στο ΦΕΚ.

Η Σύμβαση προβλέπει μισθούς ανώτερους από των εθνικό κατώτατο μισθό (από 815 ευρώ έως 1.017 ευρώ μικτά), με αύξηση από 4,5 έως 5,5% από τον Ιούνιο σε σχέση με του μισθούς της προηγούμενης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Από τον Ιούνιο του 2024, θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση 5% στους διαμορφωμένους βασικούς μισθούς, ενώ ορίζονται μία σειρά ποσοστιαίων επιδομάτων, όπως γάμου, τουριστικής εκπαίδευσης, ενδεχόμενης ανθυγιεινής εργασίας κλπ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button