Οικονομία

ΑΙΓΙΣ: Αξιοποίηση κονδυλίων 2,1 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα πολιτικής προστασίας της χώρας

Πρόγραμμα θωράκισης της χώρας από τους κλιματικούς κινδύνους αποτελεί το ΑΙΓΙΣ της πολιτικής προστασίας, που σκοπεύει να αξιοποιήσει 2,1 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση του εθνικού δυναμικού αντιμετώπισης των εν λόγω κρίσεων, με τις διαδικασίες του να προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

Ο στόχος στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΙΓΙΣ είναι να «τρέξουν» διαγωνισμοί 1,5 δισ. ευρώ σε 9 μήνες για να έχει η Ελλάδα στα επόμενα 40 χρόνια 7 νέα Canadair, 10 ελικόπτερα μεσαίου τύπου πυρόσβεσης και μετακίνησης δασοκομάντος, 1.100 πυροσβεστικά, 101 drones, μετεωρολογικούς σταθμούς και ραντάρ, τα οποία θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται μετά την αντιπυρική περίοδο, ενισχύοντας την πολιτική προστασία της χώρας. Ως εκ τούτου, το 2025 είναι και η χρονιά που αναμένεται να επιταχύνει το επενδυτικό και εξοπλιστικό ράλι.

Έτσι, τους τελευταίους 7 μήνες έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση έργα στο 70% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος, ενώ για τα 2/3 του διαθέσιμου προϋπολογισμού έχουν ήδη δοθεί προεγκρίσεις δημοπράτησης ή έχουν δημοπρατηθεί κυρίως μέσω ΤΑΙΠΕΔ.

Το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ διαρθρώνεται σε τέσσερις άξονες:

  1. Αναβάθμιση υποδομών και εγκαταστάσεων με προϋπολογισμό 263.477.011 ευρώ
  2. Συστήματα προειδοποίησης και μέσα πρόληψης με προϋπολογισμό 316.033.014 ευρώ
  3. Eξοπλισμόw και μέσα υποστήριξης και συντονισμού με προϋπολογισμό 269.388.933 ευρώ
  4. Επιχειρησιακός εξοπλισμός και μέσα αντιμετώπισης με προϋπολογισμό 1.125.546.378 ευρώ.

To άρθρο ΑΙΓΙΣ: Αξιοποίηση κονδυλίων 2,1 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα πολιτικής προστασίας της χώρας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button