Περιβάλλον

Το Ιράν αποφυλάκισε πέντε Αμερικανούς στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης με την Ουάσινγκτον

Τέσσερις Αμερικανοί πολίτες, κρατούμενοι στο Ιράν, αποφυλακίστηκαν σήμερα και έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, ανακοίνωσε ο δικηγόρος ενός εξ αυτών, με άλλες πηγές να κάνουν λόγο για μια «συμφωνία» μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης για την απελευθέρωση κρατουμένων και το «ξεπάγωμα» ιρανικών πόρων, ύψους 6 δισεκ. δολαρίων.

Οι Ιρανοαμερικανοί επιχειρηματίες Σιαμάκ Ναμαζί, 51 ετών και Εμάντ Σαργκί, 58 ετών και ο περιβαλλοντολόγος Μοράντ Ταχμπάζ, 67 ετών –ο τελευταίος έχει και βρετανική υπηκοότητα– κρατούνταν στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας του πρώτου. Μαζί τους αποφυλακίστηκε άλλος ένας Αμερικανός πολίτης, τα στοιχεία του οποίου δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, ενώ ένας πέμπτος Αμερικανός είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό πριν από μερικές εβδομάδες, ανέφερε μια άλλη πηγή.

Ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε την αποφυλάκιση των πέντε, χαρακτηρίζοντάς την «ενθαρρυντικό σημάδι και σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την τελική απελευθέρωσή τους συνεχίζονται.

«Η ενέργεια του Ιράν να μεταφέρει τους Αμερικανούς ομήρους από τη φυλακή Εβίν σε κατ’ οίκον περιορισμό είναι σημαντική εξέλιξη. Μολονότι ελπίζω ότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα προς την απελευθέρωσή τους, στην καλύτερη περίπτωση είναι η αρχή του τέλους και τίποτα περισσότερο (…) Απλώς δεν υπάρχουν εγγυήσεις για το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα», είπε ο δικηγόρος Τζάρεντ Γκένσερ.

Ο Ναμαζί καταδικάστηκε το 2016 για κατασκοπεία, κατηγορία την οποία οι ΗΠΑ απορρίπτουν ως αβάσιμη. Στον πατέρα του, τον Μπακέρ, επιτράπηκε τον περασμένο Οκτώβριο να φύγει από τη χώρα για ιατρικούς λόγους, αφού είχε συλληφθεί για παρόμοιους λόγους.

Ο Ταχμπάζ συνελήφθη το 2018 και καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη, με την κατηγορία ότι ήταν κατάσκοπος των ΗΠΑ. Η ίδια ποινή, επίσης για κατασκοπεία, επιβλήθηκε στο Σαργκί δύο χρόνια αργότερα.

Τον Φεβρουάριο το τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε ότι Ουάσινγκτον και Τεχεράνη διεξήγαγαν έμμεσες συνομιλίες με αντικείμενο την ανταλλαγή κρατουμένων και τη μεταφορά δισεκατομμυρίων δολαρίων, ιρανικών περιουσιακών στοιχείων που είναι μπλοκαρισμένα λόγω των κυρώσεων σε τράπεζες της Νότιας Κορέας. Οι πόροι αυτοί, εφόσον μεταφερθούν σε τρίτη τράπεζα, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Μια πηγή είπε στο πρακτορείο Reuters ότι στους τέσσερις Αμερικανούς θα επιτραπεί να φύγουν από το Ιράν αφού «ξεπαγώσουν» 6 δισεκατομμύρια δολάρια που βρίσκονται σε τράπεζες της Νότιας Κορέας και ότι στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον θα αποφυλακιστούν πολλοί Ιρανοί κρατούμενοι. Η πηγή αυτή είπε ότι «δευτερεύουσας σημασίας τεχνικά ζητήματα αναφορικά με τη μεταφορά των (ιρανικών) πόρων σε χώρα του Κόλπου συζητούνται από τις πλευρές που εμπλέκονται στη συμφωνία».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button