Ειδήσεις Ελλάδος

Ο δήμος Λίμνης Πλαστήρα «καλεί» τους ντόπιους ξενιτεμένους να επιστρέψουν

Με αφορμή την απογραφή πληθυσμού 2021, ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα Καρδίτσας, υλοποιεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την «επιστροφή στην πατρίδα» των ξενιτεμένων, αλλά και όσων θα θέλουν να ζήσουν σε ασφαλές υγειονομικό περιβάλλον, με νέες δυνατότητες και ευκαιρίες. 

Πρόκειται για δέσμη μέτρων με στόχο τη βελτίωση συνθηκών απασχόλησης σε όλους του τομείς, μέσα από καινοτόμες ιδέες. Για τον πρωτογενή τομέα προβλέπεται, η δημιουργία Τράπεζας Γης με καταθέτες τους ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων και εκμεταλλεύσεων που έχουν εγκαταλειφθεί. Δανειστές όσοι ντόπιοι, δημότες ή άλλοι ήθελαν να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή, για κύριο ή συμπληρωματικό εισόδημα. Οι δανειστές γης με συμβολικό τίμημα θα δανείζονται τη γη, με παράλληλη διασφάλιση των ιδιοκτητών για τα κτήματά τους μέσα από διαδικασίες του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

Άλλος ένας τομέας είναι η αξιοποίηση του δασικού πλούτου του Δήμου. Μέσα από το πρόγραμμα προβλέπεται η δημιουργία Καστανομεριδίων, από δημοτικά δάση άγριας καστανιάς, έπειτα από διαχειριστική μελέτη και διανομή προς εκμετάλλευση (όχι κυριότητα) εμβολιασμένων καστανιών, στους μόνιμους κατοίκους των κοινοτήτων και σε όσους θα ήθελαν να επιστρέψουν στον τόπο τους. Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα προωθεί τη δημιουργία Δασικού – Βιοενεργειακού Συνεταιρισμού, για την αξιοποίηση του ανενεργού δασικού πλούτου, με στόχο την συλλογή βιομάζας για παραγωγή εναλλακτικής μορφής ενέργειας. Για το σκοπό αυτό έχει ήδη εξασφαλισμένη την αγορά της βιομάζας από την Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρία Καρδίτσας, στην οποία ο Δήμος είναι μέτοχος.

Αυτό το άρθρο Δημοσιεύτηκε στο galaksiass.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button