Οικονομία

Ο «κασιδιαρισμός», η πολύφερνη ακροδεξιά νύφη, το σύνδρομο της Στοκχόλμης και ο αμετανόητος Σαμαράς, η Attica Συμμετοχών και οι μνηστήρες, ο ανταγωνισμός στην ακτοπλοΐα, ο γαλαντόμος διαγωνισμός για σύμβουλο του Υπερταμείου και τα φέσια του δημοσίου

Κασιδιαρισμός!

Θλιβερές μνήμες από τις εποχές των προπηλακισμών μέσα και έξω από τη Βουλή, επί εποχής Κασιδιάρη και των λοιπών της Χρυσής Αυγής που καταδικάστηκαν ως εγκληματική οργάνωση σε πρώτο βαθμό και βρίσκονται στις φυλακές, ξύπνησε ο άγριος ξυλοδαρμός του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένου από τον ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος προέρχεται από τους Σπαρτιάτες. Ο Γραμμένος έφυγε από τη Βουλή με κάταγμα στη μύτη και νάρθηκα στο χέρι. Ο Φλώρος συνελήφθη και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βιαιοπραγία κατά βουλευτή, κατά την άσκηση των καθηκόντων του (άρθρο 157ΠΚ), αδίκημα που τιμωρείται με ποινή κάθειρξης από πέντε έως δέκα έτη.

Ανάδρομος Ερμής!

Λίγες ώρες μετά ήρθε και το μπλόκο στην κάθοδο των Σπαρτιατών, στις ευρωεκλογές που έβαλε το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, με το σκεπτικό ότι «προσέφεραν στην πραγματικότητα το κόμμα τους ως μανδύα νέου πολιτικού κόμματος στον Ηλία Κασιδιάρη, διευκολύνοντάς τον να καταστρατηγήσει τους περιορισμούς εκλογιμότητας που τάσσονται από την εκλογική νομοθεσία». Η απόφαση θεωρείται προάγγελος και για την έκπτωση τους από την εθνική Βουλή, οπότε και ο Φλώρος θα χάσει την βουλευτική του έδρα. «Ανάδρομο Ερμή έχει» σχολίασε βουλευτής στους διαδρόμους της Βουλής. Το Εκλογοδικείο είναι θέμα ημερών ή λίγων εβδομάδων να εκδόσει απόφαση. Ο νόμος Βορίδη για την κεκαλυμμένη ηγεσία αν και είχε κατηγορηθεί, τώρα φαίνονται τα αποτελέσματα του. Η βασική προσέγγιση του ήταν ότι δεν μπορεί μια εγκληματική οργάνωση να είναι πολιτικό κόμμα στη Βουλή και στην ευρωβουλή και δικαιώνεται. Ο κασιδιαρισμός ήταν μια μαύρη σελίδα. Ο εφιάλτης δεν πρέπει να ξυπνήσει.

..Πολύφερνη ακροδεξιά νύφη

Το μπλόκο στην κάθοδο των Σπαρτιατών δημιουργεί νέα δεδομένα και σε ότι αφορά στο κυνήγι ψήφων. Στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023 είχαν πάρει 4,68% (εξέλεξαν 12 έδρες) και ψηφίστηκαν από 243.922 πολίτες. Το κενό που αφήνουν στο εκλογικό σώμα ήδη είναι προς διεκδίκηση. Καθώς είχε σχεδόν προεξοφληθεί ότι οι Σπαρτιάτες δύσκολα θα έπαιρναν το πράσινο φως να κατεβούν στις ευρωεκλογές, μετά τις καταγγελίες Στίγκα στη Βουλή για συμπεριφορές ντον Κορλεόνε και Greek mafia και την εισαγγελική παραγγελία για άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος των 11 βουλευτών για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος και κατά του Ηλία Κασιδιάρη ως ηθικού αυτουργού, το ποσοστό τους συρρικνώθηκε στις δημοσκοπήσεις, όπως σχολίασε ο Κώστας Παναγόπουλος της Alco, στην στήλη.

Τρία κόμματα συν ένα

Φάνηκε μάλιστα ότι οι ψήφοι των Σπαρτιατών κατευθύνονται σε ένα μεγάλο μέρος τους στην Ελληνική Λύση. Ακολουθεί η ΝΙΚΗ και η Φωνή της Λογικής της Λατινοπούλου. Κάποιες μετακινήσεις ψήφων δέχτηκε και η Πλεύση Ελευθερίας όχι με την έννοια της ιδεολογικής συνάφειας αλλά με την μορφή ψήφου διαμαρτυρίας. Υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία στα τρία κόμματα στα δεξιά της ΝΔ (Σπαρτιάτες, Νίκη, Φωνή της Λογικής). Τους ενώνει η ομοφοβική άποψη τους και η σφοδρή αντίθεση τους στο νόμο για την ισότητα στο γάμο που αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ανταγωνισμός προκλητικότητας

Ο Κυριάκος Βελόπουλος έσπευσε να μην αφήσει την «πρωτιά» στη ΝΙΚΗ που έδωσε κάλυψη στον βουλευτή της Νίκο Παπαδόπουλο που δήλωσε μέσα στη Βουλή ότι «όταν παραβιάζεται και φιμώνεται η συντριπτική πλειοψηφία θα έχουμε τέτοια πράγματα, ακόμα και μέσα στην εκκλησία οι πιστοί αρχίζουν να μοιράζουν σφαλιάρες, συγκεντρωθείτε, θα δούμε και χειρότερα με αυτά που κάνετε». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης πήγε ένα βήμα πιο μπροστά, προειδοποίησε τους βουλευτές που ψήφισαν τον νόμο για την ισότητα στον γάμο να μην «διχάσουν το χριστεπώνυμο πλήθος πιάνοντας στασίδι στις εκκλησίες» και «να μην έχουν απαίτηση να εισέρχονται στον οίκο του Κυρίου». Ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός έκλεισε το μάτι στους ψηφοφόρους των Σπαρτιατών και με μια άλλη θέση του. Δήλωσε στον Νίκο Ευαγγελάτο στο LIVENEWS στο MEGA ότι εάν το Εκλογοδικείο αποφασίσει την έκπτωση των Σπαρτιατών από την εθνική Βουλή, η ΝΙΚΗ δεν θέλει την έδρα που πιθανόν να δικαιούται εάν μοιραστούν οι 12 έδρες που θα μείνουν κενές. «Εμείς διαφωνούμε με την κατάργηση της λαϊκής ετυμηγορίας με δικαστική απόφαση, είναι πρωτοφανές αυτό, δεν θέλουμε έδρες που δεν μας έδωσε ο ελληνικός λαός και καλώ και τα υπόλοιπα κόμματα να κάνουν τα ίδιο» τόνισε.

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης!

Συγχαρητήρια στον ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας που δεν κατέθεσε υπόμνημα για να ζητήσει να απαγορευτεί η κάθοδος του κόμματος στις ευρωεκλογές όπως έκαναν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. «Έχει αξιοπρέπεια με τον Κασσελάκη ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι καλό» είπε. «Κατέθεσε επιστολή» του επισήμανε από το προεδρείο η αντιπρόεδρος Όλγα Γεροβασίλη. «Ναι επιστολή όχι υπόμνημα» της απάντησε. Επί Τσίπρα δεν κατέθεσε τίποτα και κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ψαρεύει σε θολά νερά. Ο Κασσελάκης δήλωσε ότι «η άκρα δεξιά και οι νεοναζί δεν έχουν κανένα ρόλο και καμία επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ» και άφησε αιχμές ότι άρχισε η μάχη μεταξύ ΝΔ και Βελόπουλου για το ποιος θα κερδίσει τους ψηφοφόρους των νεοναζί Σπαρτιατών. Να θέλουν, πάντως, να ψηφίσουν το κόμμα (τη ΝΔ) που με το νόμο που έφερε διαλύει το κόμμα τους μάλλον από το σύνδρομο της Στοκχόλμης θα πρέπει να πάσχουν. Στη ΝΔ δεν περιμένουν εισροές από ψηφοφόρους Σπαρτιατών.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

Το εκλογοδικείο καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Όποια απόφαση και αν πάρει θα υπάρχουν κάποιοι που θα διαφωνούν. Εάν αποφασίσει τον διαμοιρασμό των 12 εδρών των Σπαρτιατών στα υπόλοιπα κόμματα τα οποία μπήκαν στη Βουλή τον Ιούνιο του 2023, έχει μία μορφή δικαιοσύνης αλλά ακυρώνει τους περίπου 250.000 ψηφοφόρους που ψήφισαν τους Σπαρτιάτες. Εάν αποφασίσει εκλογές στις 12 εκλογικές περιφέρειες, πως θα γίνουν; Για όλες τις έδρες από την αρχή ενώ έγιναν εθνικές εκλογές πριν από 10 μήνες; Η μόνο για την μία έδρα στην κάθε εκλογική περιφέρεια; Η δεύτερη λύση θα μπορούσε να οδηγήσει στο ακραίο, τις 10 – 11 από τις 12 έδρες να τις πάρει η ΝΔ καθώς στους περισσότερους νομούς είναι η πρώτη δύναμη. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Μπελέρης ίσον ΝΔ!

Ο πρώην υπουργός Θανάσης Πλεύρης δήλωσε ότι εάν ο Φρέντι Μπελέρη θα κατεβεί υποψήφιος για την ευρωβουλή θα κάνει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και θα καλέσει τους ψηφοφόρους της ΝΔ τη μία ψήφο τους από τις τέσσερις, στο ευρωψηφοδέλτιο να την δώσουν σε εκείνον. Τον γνωρίζει από τα τέλη της δεκαετίας του ´90, όπως έλεγε σε ένα πηγαδάκι. Τότε του ζητούσαν να πάει στον ΛΑ.Ο.Σ του Γιώργου Καρατζαφέρη αλλά εκείνος αρνιόταν, γιατί είναι ΝΔ. « Αυτή είναι ιστορία, πάντα ήταν ΝΔ ο Φρέντι» είπε χαρακτηριστικά.

Αμετανόητος!

Εξανεμίζονται οι ελπίδες ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αν και είναι ταυτισμένος με το βορειοηπειρωτικό ζήτημα, θα κάνει δήλωση στήριξης στον Φρέντι Μπελέρη. Σε όσους έχουν αναλάβει ανάλογη πρωτοβουλία δεν σηκώνει τα τηλέφωνα. Έκοψε την καλημέρα και σε δικούς του ανθρώπους διότι ψήφισαν τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Η ψυχρότητα που έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη φαίνεται ότι κυριαρχεί σε όλες τις αποφάσεις του, γεγονός που σχολιάζεται πλέον ευρέως μέσα στους κόλπους της ΝΔ.

Οι κοχλιοί του Μητσοτάκη

Με χιούμορ αντέδρασαν οι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη όταν επισκέφτηκε την αγορά και είδε ότι οι αγαπημένοι του κοχλιοί τους οποίους μαγείρευε η μητέρα του στην Κρήτη, όπως έδειξε η σκηνή που ανέβασε στο TikTok. Οι κοχλιοί έκαναν 14 ευρώ το κιλό. Τράβηξαν την φωτογραφία και έγραψαν «ακρίβεια Μητσοτάκη». Που να έβλεπε την τιμή και η μαμά Ανδρουλάκη!

H Attica Συμμετοχών και οι μνηστήρες

Αρκετή συζήτηση γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες για τη στρατηγική της Πειραιώς σε σχέση με την Attica Συμμετοχών που συνεχίζει να έχει εξαιρετική πορεία και έκλεισε το 2023 με καλά αποτελέσματα. Ορισμένοι περιμένουν placement κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη χρονιά, κάποιοι άλλοι λένε πως στο γραφείο του Χρήστου Μεγάλου της Πειραιώς υπάρχουν ήδη προτάσεις μετοχικής συνεργασίας από άλλους ισχυρούς ομίλους της παγκόσμιας αγοράς. Οι αριθμοί, τόσο σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων, όσο και επιβατών και οχημάτων, ευημερούν πάντως. Το 2023 έκλεισε με έσοδα 588,31 εκατ. και λειτουργικά κέρδη (EBITDA) που ξεπέρασαν τα 126 εκατ. ευρώ. Φέτος οι προβλέψεις αναφέρουν πως τα EBITDA θα κινηθούν αρκετά υψηλότερα από τα 150 εκατ. ευρώ, με αύξηση κίνησης τόσο σε Αδριατική, όσο και σε Αιγαίο. Γιατί να μην προσελκύει μνηστήρες ένας τέτοιος παγκόσμιος παίκτης της ακτοπλοΐας;

Ο ανταγωνισμός στην ακτοπλοΐα

Μάλλον δεν είναι καλά διαβασμένοι όσοι σπεύσουν να υποστηρίξουν πως η Attica Συμμετοχών επωφελείται από τη σχεδόν μονοπωλιακή της θέση στην ακτοπλοΐα. Στις περισσότερες γραμμές βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρό ανταγωνισμό. Με τον όμιλο Grimaldi διαγκωνίζεται στην Αδριατική και στη γραμμή Πειραιάς – Κρήτη. Στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες έχει απέναντί της τις Sea Jets, Fast Ferries και Golden Star Ferries, στη γραμμή Ραφήνα – Κυκλάδες ανταγωνίζεται τις Fast Ferries και Golden Star Ferries, στις Σποράδες την Sea Jets και την ΑΝΕΣ Ferries και στο Σαρωνικό την Κοινοπραξία πλοίων Σαρωνικού, Aegean Flying Dolphins, ΑΝΕΣ Ferries και Alpha Lines. Για να ξέρουμε τουλάχιστον τι λέμε! Ούτως ή άλλως ο χαρακτήρας των ακτοπλοϊκών γραμμών είναι ιδιόμορφος, μιλάμε για ολιγοπώλια. Δεν το γράφουμε για να δικαιολογήσουμε το υψηλό κόστος ταξιδιών στα ελληνικά νησιά, αλλά για να περιγράψουμε το πλαίσιο εντός του οποίου κατάφερε να αναπτυχθεί η Attica με σειρά εξαγορών τα τελευταία χρόνια.

Το Karela Business Park και ο σταθμός προαστιακού

Όταν στις 28 Σεπτεμβρίου της περασμένης χρονιάς ανακοινώθηκε από την Prodea η εξ’ ολοκλήρου μίσθωση του Karela Business Park, του μεγαλύτερου ακινήτου-συγκροτήματος γραφείων του χαρτοφυλακίου της, στη Mytilineos, πληροφορηθήκαμε πως σχεδιάζεται, με ιδιωτική χρηματοδότηση, η προσθήκη ενός σταθμού του προαστιακού που θα εξυπηρετεί το μεγάλο συγκρότημα. Από τότε δεν είχαμε και πολλές εξελίξεις, τουλάχιστον δημοσίως. Υπενθυμίζεται πως η νέα μίσθωση είναι 15ετής με ελάχιστη διάρκεια 12 έτη. Αν χρειαστούν ζυμώσεις αντίστοιχες με αυτές που απαιτούνται για τη σύνδεση του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, μάλλον οι εργαζόμενοι θα έχουν φύγει από το χώρο μέχρι να γίνει ο σταθμός… Το Karela Business Park, ένα σύμπλεγμα 6 κτηρίων γραφείων, συνολικής ανωδομής 29.000 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) και 1.100 θέσεων στάθμευσης, ενώ είναι το πρώτο πράσινο κτήριο στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε κατά LEED GOLD.

Ο νέος διαγωνισμός για σύμβουλο του Υπερταμείου

Ορισμένοι κακεντρεχείς υποστηρίζουν πως ο προϋπολογισμός των περίπου 4 εκατ. ευρώ στο διαγωνισμό του Υπερταμείου για την πρόσληψη συμβούλου που θα υποστηρίξει τη μετατροπή του σε «Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο» είναι κάπως υψηλός. Στην ΕΕΣΥΠ απαντούν πως ο διαγωνισμός έχει χωριστεί σε δύο φάσεις. Στο πρώτο στάδιο ο σύμβουλος θα προετοιμάσει τα βασικά κείμενα (προαπαιτούμενα, εσωτερικός κανονισμός, κ.α.) του «Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου» με κόστος 1,05 εκατ. Το μεγάλο κόστος της σύμβασης, τα 2,9 εκατ. ευρώ, αφορούν στη δεύτερη φάση την οποία μπορεί ακόμα και να ακυρώσει το Υπερταμείο. Κατά τη δεύτερη φάση θα συνταχθεί όμως η αναλυτική επενδυτική στρατηγική, οι κατευθυντήριες γραμμές ανά τομέα, κ.α. Τα χρονοδιαγράμματα είναι πάντως ασφυκτικά. Επίσης, ο διαγωνισμός απευθύνεται σε διεθνείς συμβουλευτικούς ομίλους οι οποίοι πρέπει να έχουν συμμετάσχει στο μετασχηματισμό ή στη διαμόρφωση στρατηγικής για τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις Κρατικών Επενδυτικών Ταμείων (Sovereign Welath Funds) διεθνώς.

Στο Ευρωδικαστήριο για τα φέσια του δημοσίου

Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργου Περιστέρη για τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές του δημοσίου προς τις τεχνικές εταιρείες, που φτάνουν και τον ένα χρόνο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως παραπέμπει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η Ελλάδα παραβιάζει την κοινοτική οδηγία σύμφωνα με την οποία οι δημόσιες αρχές είναι υποχρεωμένες να εξοφλούν τα τιμολόγιά τους εντός 30 ημερών (ή 60 ημερών για τις δημόσιες υγειονομικές αρχές). Μιλάμε για προθεσμίες που μοιάζουν ονειρικές στη χώρα μας όταν ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα οι καθυστερήσεις είναι πολύμηνες. Μάλιστα και μόνο η σκέψη πως εξετάζει την εφαρμογή των ίδιων κανόνων και στα τιμολόγια του ιδιωτικού τομέα έχει προκαλέσει πανευρωπαϊκή επανάσταση τις τελευταίες ημέρες. Στην Ελλάδα επικρατεί πανικός μεταξύ προμηθευτών. Οι πληρωμές του δημοσίου «αργούν έτη, όχι μήνες» είχε δηλώσει προχθές ο Γιώργος Περιστέρης στο περιθώριο των εγκαινίων τμημάτων του οδικού άξονα Ε65.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button