Επιστήμη

Θεσσαλονίκη: «Ατόφιο γλέντι» στο γενέθλιο πάρτι των Polkar

Ένα γενέθλιο πάρτι στην πόλη που τους «γέννησε» θα δώσουν οι Polkar στις αρχές του Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών. Το μουσικό γκρουπ με την «πανηγυρτζίδικη balkan» μουσική, τα μέλη του οποίου κατάφεραν να γίνουν «rock stars» …με το ζόρι, θα γιορτάσει με το κοινό της Θεσσαλονίκης τα δέκα χρόνια παρουσίας του στη μουσική σκηνή.

«Αυτή η συναυλία είναι για μας κάτι πολύ ξεχωριστό, γιατί είναι η επέτειός μας, καθώς συμπληρώνονται ακριβώς δέκα χρόνια από την ίδρυσή μας. Επίσης είναι πολύ ωραίο που όλο αυτό θα συμβεί στη Θεσσαλονίκη, που είναι η γενέθλια πόλη της μπάντας», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιώργος Παπαγεωργίου, ο εμπνευστής των Polkar, η φωνή του συγκροτήματος και ο άνθρωπος που παίζει γιουκαλίλι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μπάντα πήρε το όνομά της μετά από ένα ταξίδι της στη Σερβία το 2013 όταν συνάντησαν από κοντά έναν Polkar και έμαθαν ότι στην τοπική διάλεκτο η λέξη αυτή σημαίνει «μεθυσμένος χορευτής που τραγουδάει φάλτσα». Με αυτοσαρκαστική διάθεση υιοθέτησαν το όνομα, θέλοντας να αποποιηθούν τη σοβαροφάνεια. «Προφανώς και δεν είμαστε αυτό που σημαίνει Polkar, όμως όταν τους σχημάτιζα δεν θα ήθελα με τίποτα να είμαι ο frontman μιας παρέας που τα μέλη της καμώνονται ότι είναι κάποιοι άλλοι, κάποιοι …καταραμένοι σκοτεινοί ποιητές ας πούμε, γιατί πολύ απλά βλέπουν ότι αυτό είναι ένα στιλ», εξηγεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι …καταθλιπτικές πόζες των τραγουδιστών, που «προσπαθούν να πείσουν ότι τα πράγματα που τους συμβαίνουν είναι πολύ σοβαρά, ενώ κατά βάση μέσα τους μπορεί να είναι …τρεις λαλούν και δυο χορεύουν», απέχουν από τη φιλοσοφία τους, όπως τονίζει ο ηθοποιός, που κάθε άλλο παρά ρόλο ερμηνεύει σε κάθε ζωντανή εμφάνιση του συγκροτήματος. «Εγώ πραγματικά, από την πρώτη στιγμή ήθελα η κάθε μας μουσική συνεύρεση, η κάθε συναυλία και η κάθε πρόβα, να αποτελεί μια αφορμή για να συναντήσουμε ξανά αυτό που λέγεται “ατόφιο γλέντι”», λέει χαρακτηριστικά.

Άλλωστε, έμπνευσή τους αποτελούν τα 90’s, μία εποχή στην οποία έζησαν ως πιτσιρικάδες έχοντας οι ίδιοι πολλή ενέργεια μέσα τους και τα πράγματα διαφορετικό βάθος. «Τότε δεν είχε έρθει η επέλαση της ελαφρότητας που συνοδεύει κατά τη γνώμη μου τη σημερινή εποχή, δεν υπήρχαν social media, TikTok, αλλά ούτε και η ανάγκη του να γίνουν οι πιτσιρικάδες “μοντέλα” που ποζάρουν μπροστά από μία selfie. Ήταν πολύ διαφορετικές όλες οι συνήθειές μας και νομίζω ότι αυτό μας διαμόρφωσε ως προσωπικότητες», δηλώνει.

Όπως αναφέρει, την εποχή εκείνη επικρατούσε μία ψυχολογία όπου ο κόσμος αναζητούσε μονίμως το να ξεδίνει, να κοινωνικοποιείται, να βρίσκεται μαζί με κόσμο σε συναυλίες και σε μπαράκια και να χορεύουν, να γελάνε, να τραγουδάνε δυνατά. «Αυτό ακριβώς ήθελα να φτιάξω με τους Polkar και χάρηκα που όντως πήρε αυτή τη μορφή», λέει.

«Σκηνοθέτησε» ένα συγκρότημα με rock stars που …ξετρελαίνουν το κοινό

Με τον τρόπο σκέψης που του προσφέρει η ιδιότητα του σκηνοθέτη, πρόσθεσε πριν από χρόνια ένα διαδραστικό χαρακτηριστικό στην μπάντα, το οποίο διατηρείται έως και σήμερα. «Στο πλαίσιο του αυτοσαρκασμού αλλά και της πρωτοτυπίας, σκέφτηκα να μοιράζουμε σουτιέν και εσώρουχα στον κόσμο και να τους καλούμε να μας τα πετάξουν πίσω στη διάρκεια του live, έτσι ώστε να γίνουμε …ροκ σταρ με το στανιό! Αυτός ο …σουτιενοπόλεμος διαρκεί έως το τέλος της κάθε συναυλίας ο κόσμος το ξέρει και το περιμένει», σημειώνει.

Πρώτη ύλη για τον ήχο των Polkar είναι πάντα ο βαρύς βαλκανικός αέρας. Ξεκίνησαν δίνοντας έμφαση στη λογική ότι «παίζουμε με τα όργανα που θα μπορούσε να παίζει μια παρέα σύγχρονων κανταδόρων». Σήμερα, δηλώνουν ότι δεν έχουν μουσικά κολλήματα αφού «το ζήτημα στη μουσική δεν είναι τι εργαλεία θα χρησιμοποιήσεις, αλλά πώς θα τα χρησιμοποιήσεις». «Για παράδειγμα τώρα θα βγάλουμε τέσσερα νέα τραγούδια εκ των οποίων το ένα είναι hip hop. Αφετηρία μας είναι πάντα το βαλκανικό στοιχείο και διατηρούμε το ύφος το οποίο έχουμε χτίσει εδώ τόσα χρόνια και εξελίσσουμε. Αν όμως δούμε ότι αύριο – μεθαύριο χωράει να γίνει ένα “πάντρεμα” με έναν πιο ηλεκτρονικό ήχο, φυσικά θα το κάνουμε», εξηγεί.

Ελπιδοφόρο χαρακτηρίζει ο Γιώργος Παπαγεωργίου το γεγονός ότι στις εμφανίσεις τους,δίνουν ηχηρό παρόν ακόμα και έφηβοι. «Ειδικά στις δύο τελευταίες συναυλίες μας στη Θεσσαλονίκη είχε πάρα πολύ νεαρές ηλικίες και αυτό μου έδωσε μεγάλη χαρά, γιατί βλέπω ότι υπάρχει και μία γενιά παιδιών η οποία εκφράζεται και ψάχνεται διαφορετικά από ό,τι αυτή που παρακολουθεί τη μόδα και το ρεύμα όλου αυτού που λέγεται “trap”», επισημαίνει.

Οι Polkar είναι οι: Γιώργος Παπαγεωργίου – φωνή, γιουκαλίλι, Γιάννης Μπέλλος -μπάσο, Λάζαρος Πλιάμπας – τύμπανα, Γιάννης Κυρατσός – κιθάρα, φωνητικά, Γιώργος Αβραμίδης – τρομπέτα και Μιχάλης Καρανίκος – τρομπόνι.

Η συναυλία τους στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών θα δοθεί την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου στις 21:30.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button