Ομορφιά

Αντηλιακό: 5 λάθη που κάνετε και βλάπτουν την υγεία σας

Ακόμη και το καλύτερο αντηλιακό δεν μπορεί να προστατεύσει την επιδερμίδα σας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου εάν δεν το εφαρμόζετε σωστά.

Το αντηλιακό πρόκειται για απαραίτητο «σύμμαχο» του καλοκαιριού (και όχι μόνο), καθώς προστατεύει την επιδερμίδα σας από τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου.

Ένα καλό αντηλιακό με ισχυρούς ανασταλτικούς παράγοντες UVA και UVB μπορεί να σας προστατέψει από ηλιακά εγκαύματα, να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, αλλά και της πρόωρης εμφάνισης ρυτίδων.

Ωστόσο, η δουλειά σας δεν τελειώνει μόλις διαλέξετε το κατάλληλο για τις ανάγκες και το φωτότυπο της επιδερμίδας σας αντηλιακό.

Μερικά από τα λάθη που συνήθως κάνουμε, ακόμα και εάν δεν το συνειδητοποιούμε, περιλαμβάνουν:

1. Εφαρμόζετε αντηλιακό αφού βγείτε έξω

Είναι σημαντικό να φοράτε το αντηλιακό σας, προσώπου και σώματος, τουλάχιστον 20 λεπτά πριν βγείτε έξω, γιατί χρειάζεται περίπου τόσο για να απορροφηθούν τα προστατευτικά του συστατικά από την επιδερμίδα σας. Απλώστε το όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται πριν ντυθείτε για να καλύψετε κάθε σημείο.

2. Δεν βάζετε αρκετό

Οι περισσότεροι δεν εφαρμόζουν επαρκή ποσότητα αντηλιακού, με αποτέλεσμα να αφήνουν ακάλυπτα σημεία σε πρόσωπο και σώμα ή να μειώνεται ο δείκτης προστασίας του. Για το πρόσωπο και το λαιμό σας, δοκιμάστε να βάλετε αντηλιακό κατά μήκος του δείκτη και του μεσαίου σας δακτύλου. Αυτή η ποσότητα είναι αρκετή για τις δύο αυτές περιοχές. Για το υπόλοιπο σώμα θα χρειαστείτε περίπου δύο μεγάλες κουταλιές της σούπας.

3. Παραλείπετε σημεία

Πρέπει να εφαρμόσετε αντηλιακό σε όλες τις περιοχές που θα εκτεθούν στον ήλιο και υπάρχουν μερικά σημεία που έχουμε την τάση να χάνουμε. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One αναφέρει ότι σχεδόν το 20% των συμμετεχόντων δεν έβαλαν αντηλιακό στα βλέφαρά τους και δεν συνειδητοποίησαν ότι τα είχαν ξεχάσει. Αυτό είναι ανησυχητικό καθώς το δέρμα στο βλέφαρο έχει την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

4. Δεν το ανανεώνετε

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμα και τα αντηλιακά που φέρουν την ένδειξη «ανθεκτικά στο νερό» διατηρούν το SPF τους μόνο για έως και 80 λεπτά. Για αυτό είναι σημαντικό να το ανανεώνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ο χρυσός κανόνας είναι να εφαρμόζετε αντηλιακό ανά δύο ώρες και πιο συχνά εάν ιδρώνετε πολύ ή βρίσκεστε στο νερό.

5. Δεν φοράτε επειδή έχει συννεφιά

Ακόμη και όταν ο ήλιος είναι κρυμμένος πίσω από τα σύννεφα, το 80% των ακτίνων UV εξακολουθούν να φτάνουν στο δέρμα σας και όχι μόνο όταν βρίσκεστε στην παραλία. Για αυτό είναι σημαντικό να το εφαρμόζετε καθημερινά, ακόμα και όταν βγαίνετε για να περπατήσετε στην πόλη.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button