Οικονομία

Ώρα μηδέν για μεγαλοοφειλέτες σε Εφορία και ΕΦΚΑ – Την Παρασκευή θα δουν τα ονόματά τους στη μαύρη λίστα της ΑΑΔΕ

Δύο ημέρες απομένουν για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων μεγαλοοφειλετών σε Εφορία και ΕΦΚΑ. Την Παρασκευή (4.8.2023), η ΑΑΔΕ θα το πραγματοποιήσει.

Ειδικότερα για τους εν λόγω μεγαλοοφειλέτες, ο λόγος γίνεται για περίπου 50.000 ΑΦΜ με χρέη στην Εφορία και 33.000 ΑΦΜ με χρέη στον ΕΦΚΑ – σε κάποιες περιπτώσεις ένα ΑΦΜ έχει οφειλές και στους δύο φορείς.

Από τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, θα εξαιρεθούν:

  • Οφειλέτες που έχουν ρυθμίσει.
  • Οφειλέτες με οφειλές σε αναστολή καταβολής από προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου.
  • Οφειλέτες με χρέη ανεπίδεκτα είσπραξης.
  • Οφειλέτες που έχουν αποβιώσει.
  • Νομικά πρόσωπα στο στενό ή ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Οι περισσότεροι οφειλέτες δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Η διορία για την αναβίωση των χαμένων ρυθμίσεων 72 και 120 δόσεων και για τη ρύθμιση των οφειλών που δημιουργήθηκαν μετά από την πανδημία σε 36 ή 72 δόσεις, εξέπνευσε τη Δευτέρα (31.7.2023). Τ’ αποτελέσματα μόνο ικανοποιητικά δεν είναι. 

Για χρέη στην εφορία: 

Εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις μόλις 54.000 και το σύνολο ρυθμισμένων οφειλών ανέρχεται σε 776 εκατ. ευρώ.

Για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι ρυθμίσεων ήταν 260.000.

Εντάχθηκαν 52.000 (Σύνολο ρυθμισμένων οφειλών 700 εκατ. ευρώ).

Από αυτούς ήδη απώλεσαν και τη νέα ρύθμιση περίπου 10.500.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει απορρίψει νέα γενική ρύθμιση οφειλών όπως απέρριπτε και τη βελτίωση των όρων υπαγωγής στις ρυθμίσεις των οποίων η διορία έχει πια εκπνεύσει. 

Υπολογίζεται ότι από τα 4,4 εκατομμύρια των φορολογουμένων με χρέη προς την εφορία ύψους 78,5 δισ. ευρώ -τόσα θεωρούνται εισπράξιμα- μόλις το 4% έχει ρυθμίσει τις υποχρεώσεις του.

Οι υπόλοιποι έρχονται πια αντιμέτωποι με τους εισπρακτικούς μηχανισμούς. Δύο εκατομμύρια υφίστανται ήδη κατασχέσεις μισθών και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, ενώ 1,4 εκατ. επιπλέον κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή.

Το υπόλοιπο 1 εκατομμύριο, ευτυχώς για τους ίδιους, οφείλουν λιγότερα από 500 ευρώ που είναι το όριο πάνω από το οποίο ενεργοποιούνται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

To άρθρο Ώρα μηδέν για μεγαλοοφειλέτες σε Εφορία και ΕΦΚΑ – Την Παρασκευή θα δουν τα ονόματά τους στη μαύρη λίστα της ΑΑΔΕ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button