Περιβάλλον

Experimental: Το όραμα της Opel για το μέλλον

Επιμέλεια: Περικλής Χαλάτσης

Η στρατηγική της Opel για το μέλλον της αυτοκίνησης δεν είναι μυστική. Από το θρυλικό Experimental GT , στα πρωτότυπα αυτοκίνητα “made in Rüsselsheim” και στο όραμα του αύριο με το ηλεκτρικό Opel Experimental.

Οι Γερμανοί «άνοιξαν» τα χαρτιά τους και αποκάλυψαν τα μελλοντικά τους οράματα. Ήδη κυκλοφόρησαν οι φωτογραφίες του νέου Experimental που είναι ένα concept με υπερσύγχρονη εξωτερική σχεδίαση. Ξεχωρίζουν τα κορυφαία αεροδυναμικά χαρακτηριστικά, το ευρύχωρο, φωτιζόμενο εσωτερικό με τα ελαφριά καθίσματα και το νέας γενιάς head-up display.

Το αμιγώς ηλεκτρικό crossover θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στη φετινή έκθεση IAA Mobility στο Μόναχο (5-10 Σεπτεμβρίου 2023)ης . Και με αυτό το concept η Opel θα περάσει το μήνυμα της για βιώσιμη κινητικότητα.

Ο Florian Huettl, CEO της Opel, αναφέρθηκε στο Experimental που δίνει μια προοπτική για τα επερχόμενα μοντέλα, τις νέες τεχνολογίες, τη μελλοντική σχεδίαση, καθώς και για το μέλλον της μάρκας συνολικά.

« Αυτό το εντυπωσιακό πρωτότυπο αυτοκίνητο αναδεικνύει για μία ακόμα φορά το πρωτοποριακό πνεύμα της Opel» είπε ο Florian Huettl.

Το Opel Experimental που ενσωματώνει τους τρεις πυλώνες της μάρκας της Opel – Detox, Modern German, Greennovation – προχωρά ένα βήμα παραπέρα, εκφράζοντας τη συναισθηματική προσέγγιση της μάρκας για τη βιώσιμη μετακίνηση.

Τα ηλεκτροχρωμικά υφάσματα βυθίζουν τους επιβάτες σε ατμοσφαιρικό φως, δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον ευεξίας. Επιπλέον, τα ενεργά υφάσματα μπορούν να ενισχύσουν τις διάφορες λειτουργίες. Για παράδειγμα, όταν ένα όχημα εισέρχεται στο τυφλό σημείο, εμφανίζεται μια προειδοποίηση στο αντίστοιχο ένθετο της πόρτας, καθώς και στο head-up display, παρέχοντας έτσι μεγαλύτερη ασφάλεια για τους επιβάτες, αλλά και τα λοιπά διερχόμενα οχήματα.

Ο  Mark Adams, Vice President Design δήλωσε:

Το νέο μας Opel Experimental δίνει μια πιο ακραία ερμηνεία της Bold & Pure σχεδιαστικής φιλοσοφίας μας. Δίνει σχήμα στο όραμά μας για το μέλλον. Πολλά από τα στοιχεία της σχεδίασής του θα τα συναντήσουμε σε μελλοντικά οχήματα παραγωγής. Η εξωτερική σχεδίαση προσφέρει βέλτιστη αεροδυναμική απόδοση σε συνδυασμό με μια εκπληκτική σιλουέτα, ενώ το εσωτερικό προσφέρει μια καθηλωτική εμπειρία, που προκαλεί έντονα συναισθήματα».

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σχεδιαστικά στοιχεία του Opel Experimental είναι η απουσία χρωμίου. Η προσθήκη εξωτερικού φωτισμού και τα γραφικά με τις έντονες αντιθέσεις προσδίδουν χαρακτήρα και κομψότητα στις ήδη εντυπωσιακές αναλογίες. Το ηλεκτρικό crossover βασίζεται σε μια υπερσύγχρονη πλατφόρμα BEV της Stellantis και φέρει επιπλέον ηλεκτρική τετρακίνηση.

Το εντυπωσιακό κωνικό προφίλ και οι καθαρές σχεδιαστικές επιφάνειες ενισχύουν την εντυπωσιακή παρουσία του concept car της Opel. Οι παραδοσιακοί καθρέφτες έχουν δώσει τη θέση τους σε κάμερες 180 μοιρών που είναι πλήρως ενσωματωμένες στις κολόνες C, ενώ οι μυώδεις καμπύλες στους θόλους των τροχών τονίζουν τη δυναμική εμφάνιση.

Στο μπροστινό τμήμα, το νέο φωτιζόμενο Opel Blitz τοποθετείται περήφανα στο κέντρο του Opel Compass, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο της σχεδιαστικής γλώσσας της Opel. Πλαισιώνεται από τον επιμήκη φωτισμό σχήματος φτερού στον οριζόντιο άξονα, ενώ η φωτιζόμενη κεντρική πτυχή δίνει ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Το ίδιο επαναλαμβάνεται στο πίσω μέρος, όπου το σχήμα της “πυξίδας” δημιουργείται από το χαρακτηριστικό φως πέδησης, τα φωτιστικά σώματα και τη γυάλινη διαφάνεια. Στο πίσω μέρος, το έμβλημα του Κεραυνού αντικαθίσταται από το έμβλημα OPEL. Γύρω από την “πυξίδα” στο μπροστινό μέρος βρίσκεται η 4D επόμενη γενιά του Opel Vizor. Η επιπλέον διάσταση είναι η προσθήκη των προηγμένων τεχνολογιών όρασης, συμπεριλαμβανομένων των αισθητήρων και των συστημάτων lidar, ραντάρ και κάμερας.

Έξυπνες λύσεις αεροδυναμικής και detox στο εσωτερικό

Το Opel Experimental διαθέτει έξυπνες και βελτιστοποιημένες λύσεις αεροδυναμικής. Τα πτερύγια εμπρός και πίσω βελτιώνουν την αεροδυναμική. Ομοίως και ο πίσω διαχύτης, ο οποίος επεκτείνεται ή μαζεύεται ανάλογα με τις συνθήκες. Τα ελαστικά, τα οποία αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με την Goodyear, είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο καουτσούκ και τοποθετούνται σε τροχούς Ronal 3 ζωνών, με χαρακτηριστικά που βελτιώνουν περαιτέρω την αεροδυναμική.

Οι εξωτερικές του διαστάσεις τοποθετούν το Opel Experimental στην compact κατηγορία (C-segment) ενώ το εσωτερικό διαθέτει ευρυχωρία κατηγορίας D. Αυτό έχει επιτευχθεί μέσω της απελευθέρωσης χώρου (“detox”) μέσα στο Opel Experimental. Το τιμόνι διπλώνει απρόσκοπτα, όταν δεν χρειάζεται, χάρη στο σύστημα steer-by-wire, το οποίο μειώνει περαιτέρω το βάρος εξαλείφοντας τα μηχανικά εξαρτήματα του συστήματος διεύθυνσης. Επιπλέον, τα ελαφριά προσαρμοζόμενα καθίσματα συνδυάζουν μια λιτή αλλά ανθεκτική δομή με υφάσματα τεχνολογίας 3D mesh. Αυτά εξασφαλίζουν την εξαιρετική άνεση καθισμάτων που γνωρίζουμε από τα οχήματα Opel, ενώ συμβάλλουν περαιτέρω στην απελευθέρωση χώρου μέσα στο πρωτότυπο αυτοκίνητο.

Η εμπειρία Pure Pad

Η προσέγγιση του “detox” συνεχίζεται με την Pure Experience. Ο οδηγός μπορεί να εξατομικεύσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις ανάγκες του στο Tech Bridge, μια νέα ερμηνεία του ήδη γνωστού Pure Panel. Αντί για συμβατικές οθόνες, οι πληροφορίες παρουσιάζονται χρησιμοποιώντας τεχνολογία επαυξημένης προβολής που υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη και φυσικό έλεγχο φωνής.

Το αιωρούμενο, διαφανές Pure Pad βρίσκεται μπροστά από το υποβραχιόνιο. Μπορεί να διαμορφωθεί σύμφωνα με τις προσωπικές προτιμήσεις του οδηγού, επιτρέποντας έτσι την άμεση πρόσβαση στα χειριστήρια που χρησιμοποιούνται πιο συχνά.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button