Οικονομία

Ολες έχασαν ζωές, αλλά κάποιες χώρες κέρδισαν σε χρήμα από τη πανδημία Covid-19

Όσο κι αν ακούγεται απάνθρωπο, τη στιγμή, που έχουν χαθεί σε παγκόσμια κλίμακα τόσα εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές, η Κίνα, η Γερμανία κι οι ΗΠΑ κέρδισαν σε χρήμα από την πανδημία, επειδή αποτελούν κορυφαίους προμηθευτές σε παγκόσμια κλίμακα σε ιατρικά είδη, που σχετίζονταν  με τον Covid-19.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, κερδισμένες βγήκαν αρκετές χώρες της Ασίας αλλά κι η Μαλαισία, η οποία είδε το εμπόριό της να εκτοξεύεται, επειδή παράγει η ελαστικά γάντια!

Σύμφωνα με τον ΠΟΕ, οι συνολικές εξαγωγές ιατρικών ειδών αποτιμήθηκαν σε 1.286 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στο Α΄ εξάμηνο του 2021. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 12,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου.

• Το Α΄ εξάμηνο του 2021, ο κλάδος των ιατρικών ειδών αποτελούσε το 6,1% του συνολικού παγκόσμιου εμπορίου, σε σύγκριση με 5,4% για το Β’ εξάμηνο του 2019, λίγο πριν την πανδημία του COVID.

• Καθώς αυξήθηκαν οι αριθμοί εμβολιασμών, η υψηλότερη αύξηση από έτος σε έτος ήταν για ιατρικούς σκοπούς προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων ειδών ζωτικής σημασίας για τη χορήγηση εμβολίων (π.χ. λαστιχένια γάντια, σύριγγες και βελόνες), η οποία αυξήθηκε κατά 34,8%.

• Η προμήθεια αυτών των ειδών, ιδιαίτερα των γαντιών από καουτσούκ, είναι γεωγραφικά συγκεντρωμένη. Τέσσερις από τους πέντε κορυφαίους προμηθευτές ήταν από χώρες της Ασίας και αντιπροσώπευαν το 86% της εξαγωγικής αγοράς γαντιών, με το μερίδιο της Μαλαισίας στο 54%.

• Το εμπόριο υλικών δοκιμής και διαγνωστικών αντιδραστηρίων παρέμεινε υψηλό κι αυξήθηκε κατά 54,5% το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020.

• Το εμπόριο κρίσιμων προϊόντων για τον COVID-19 επιβραδύνθηκε ελαφρώς το πρώτο εξάμηνο του 2021 κι αποτιμήθηκε περίπου 4% λιγότερο από αυτό του Β΄ εξαμήνου του 2020, αλλά ήταν κατά 29% μεγαλύτερο σε αξία απ΄ ό, τι πριν την πανδημία το Β’ εξάμηνο του 2019.

• Οι εξαγωγές μασκών προσώπου ήταν 24,7% λιγότερες από το πρώτο εξάμηνο του 2020, κυρίως εξαιτίας της πτώσης των τιμών.

• Ο μέσος όρος των δασμών για τα ελαστικά γάντια από τα μέλη του ΠΟΕ ήταν 8,2% αλλά οι σύριγγες και οι βελόνες είχαν χαμηλότερα τιμολόγια, κάτω από 4% κι ορισμένοι ζητούν κατάργηση αυτών των δασμών, για να μειωθεί το κόστος εισαγωγής.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button