Οικονομία

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Ναι σε πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο αλλά δεν δικαιολογείται για τον Ιούλιο

Αρνητική απέναντι σε διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο εμφανίστηκε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ίζαμπελ Σνάμπελ.

«Με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο δεν φαίνεται να δικαιολογείται», δήλωσε η αξιωματούχος της ΕΚΤ στην εφημερίδα Nikkei, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. «Θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά τα δεδομένα, διότι υπάρχει κίνδυνος να χαλαρώσουμε πρόωρα».

Η ΕΚΤ συζητά πόσο γρήγορα θα μειώσει τα επιτόκια μετά από την αρχική μείωση που έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα – μια μείωση που, όπως είπε η Σνάμπελ, «μπορεί να είναι η κατάλληλη». Ενώ ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τον στόχο του 2%, η αβεβαιότητα περισσεύει. Οι αξιωματούχοι εστιάζουν ιδιαίτερα στην αύξηση των μισθών, η οποία παραμένει ραγδαία, καθώς και στις γεωπολιτικές απειλές, όπως οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Οι αγορές εξακολουθούν να ποντάρουν σε περίπου τρεις μειώσεις του επιτοκίου καταθέσεων κατά ένα τέταρτο της μονάδας φέτος από το τρέχον επίπεδο του 4%.

«Θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια προσεκτική προσέγγιση», δήλωσε η Σνάμπελ στο Nikkei. «Και θα πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας αρκετό χρόνο για να δούμε τι συμβαίνει».

Η Γερμανίδα αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι δεδομένης της «πολύ υψηλής αβεβαιότητας» και «με τους κινδύνους για τον πληθωρισμό να εξακολουθούν να κλίνουν προς τα πάνω», είναι «πολύ νωρίς για να πούμε τι πρόκειται να συμβεί και δεν μπορούμε να δεσμευτούμε εκ των προτέρων σε κάποια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων».

To άρθρο Σνάμπελ (ΕΚΤ): Ναι σε πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο αλλά δεν δικαιολογείται για τον Ιούλιο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button