Οικονομία

Οι μεταβιβάσεις ακινήτων πήραν «φωτιά»

Ένα πραγματικό πάρτι έχει στηθεί στην αγορά ακινήτων με τις μεταβιβάσεις ακινήτων να διαδέχονται η μία την άλλη και δείχνουν ότι αποτελεί ένα δυναμικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και γύρω από αυτή θα κινηθεί ένας μεγάλος τζίρος το επόμενο χρονικό διάστημα και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι τιμές καλπάζουν.

Σε κάτι περισσότερο από 4 μήνες έχουν γίνει σχεδόν 120 χιλ. μεταβιβάσεις ακινήτων. Την περίοδο αυτή στα συμβολαιογραφικά γραφεία υπάρχει σημαντική κινητικότητα στις αγοραπωλησίες κατοικιών, οικοπέδων, γραφείων, επαγγελματικών κτιρίων, ενώ «φωτιά» στις γονικές παροχές και δωρεές έχει βάλει το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ. 

Όπως προκύπτει λοιπόν από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από την αρχή του έτους έχουν υποβληθεί περισσότερες από 117.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές με τους φόρους που έχουν βεβαιωθεί να αγγίζουν τα 170 εκατ. ευρώ.

Έτσι λοιπόν, έως και την περασμένη εβδομάδα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ είχε δεχθεί 56.060 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, στοιχείο που δείχνει την δίψα Ελλήνων και ξένων για επενδύσεις στο εγχώριο real estate. Ο φόρος μεταβίβασης που έχει καταλήξει στα κρατικά ταμεία φθάνει μέχρι στιγμής τα 144 εκατ. ευρώ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι έχουν υποβληθεί 24.548 δηλώσεις φόρου γονικής παροχής, 13.959 δηλώσεις δωρεών και 23.130 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς με τους φόρους να υπερβαίνουν τα 24 εκατ. ευρώ. Σε καθημερινή βάση, οι συμβολαιογράφοι υποβάλλουν περισσότερες από 1.300 ηλεκτρονικές δηλώσεις με τον αριθμό αυτό να ανεβαίνει ακόμη περισσότερο αν ληφθούν υπόψη και οι χειρόγραφες δηλώσεις που υποβάλλονται στις Εφορίες.

Η αύξηση των δωρεών και των γονικών παροχών οφείλεται κυρίως στην αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 800.000 ευρώ για τους συγγενείς πρώτης κατηγορίας, δηλαδή για συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς. Το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ αφορά τόσο την ακίνητη περιουσία όσο και την κινητή περιουσία (χρήματα, αυτοκίνητα, μετοχές) και σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους πολλοί γονείς λόγω του υψηλού αφορολόγητου δωρίζουν χρήματα στα παιδιά τους προκειμένου αυτά να προχωρήσουν στην αγορά κατοικίας.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά οικιστικών ακινήτων παραμένουν θετικές, παρά τις αβεβαιότητες στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία. Βραχυπρόθεσμα, η ΤτΕ εκτιμά ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από το εξωτερικό, θα παραμένει έντονο ειδικά για συγκεκριμένες προνομιακές θέσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής και για περιοχές με τουριστικά χαρακτηριστικά. Επίσης τα μέτρα στήριξης για απόκτηση κατοικίας για συγκεκριμένες κατηγορίες νοικοκυριών (π.χ. νέοι, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες) καθώς και την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών (π.χ. πρόγραμμα “σπίτι μου” και “ανακαινίζω – εξοικονομώ/ ενοικιάζω”) αναμένεται να συμβάλουν στη βελτίωση του κτιριακού αποθέματος αλλά και στην ενίσχυση της χρηματοοικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών αυτών.

Με τις μεταβιβάσεις ακινήτων να παραμένουν σε ανοδική τροχιά, ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι φέτος εισπραχθούν φόροι ύψους 489 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από αγοραπωλησίες ακινήτων (κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα κ.λπ.) εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 369 εκατ. ευρώ, ενώ από τις πωλήσεις οικοπέδων και αγροτεμαχίων τα έσοδα θα ανέλθουν στα 119 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερα υψηλές είναι και οι εισπράξεις και από τον φόρο κληρονομιών, καθώς και γονικών παροχών και δωρεών. Από τις κληρονομιές το 2023 οι εισπράξεις αναμένεται να φθάσουν τα 177 εκατ. ευρώ, ενώ από τις γονικές παροχές και τις δωρεές – και παρά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 800.000 ευρώ για τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας – τα έσοδα θα ανέλθουν στα 45 εκατ. ευρώ. Συνολικά και από τις δύο πηγές εσόδων το Δημόσιο θα εισπράξει 222 εκατ. ευρώ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button